Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Τα λιπαρά δεν είναι εχθρός σου… αλλά φίλος σου!

Τα λιπαρά δεν είναι εχθρός σου… αλλά φίλος σου!
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Τα λιπαρά δεν είναι εχθρός σου... αλλά φίλος σου!

Τα λιπαρά έχουν στοχοποιηθεί στην μοντέρνα κοινωνία. Πολλοί πιστεύουν ότι το να τρως λιπαρά θα σε παχύνει ή θα σου κάνει κακό στο σώμα. Αλλά αυτός είναι ένας ακόμα διατροφικός μύθος. Τα λιπαρά στο λιωμένο τυρί του cheeseburger σίγουρα δεν είναι τα ίδια με αυτά που βρίσκουμε στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή στο αβοκάντο.

Εδώ σας έχω έναν γρήγορο οδηγό για τα λιπαρά και σας εξηγώ πώς να τα ενσωματώσετε στην διατροφή σας.

 

ketogenic diet

Είναι όλα τα λιπαρά το ίδιο;

Όχι. Υπάρχουν 3 είδη. Τα κορεσμένα, τα τρανς και τα ακόρεστα.

Κορεσμένα 

Αυτό το είδος υπάρχει περισσότερο στο κόκκινο κρέας, στα γαλακτοκομικά και στα ψητά. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών έχουν το ρίσκο για την αύξηση της χοληστερόλης και τα συνακόλουθα καρδιακά προβλήματα. Πρέπει να κρατάς αυτά τα λιπαρά χαμηλά, κάτω του 10% της ημερήσιας θερμιδικής σου πρόσληψης. Tip: Μπορείς να μειώσεις τα κορεσμένα λιπαρά με το να αφαιρείς το εμφανές λίπος.

Κάποιες πηγές κορεσμένων λιπαρών όπως το λάδι καρύδας είναι επίσης πηγές MCT (Τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας). Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν μια άμεση πηγή ενέργειας για το σώμα η οποία έχει συνδεθεί και με βελτίωση του μεταβολισμού. Επομένως, θέλει σωστή διαχείριση στο ποια θα αποφύγετε τελείως και ποια όχι.

Τρανς 

Αυτά είναι τα λιπαρά που πρέπει να αποφύγεται. Είναι ένα αφύσικο λίπος που εμφανίζεται στην παραγωγή τροφίμων. Δημιουργείται από τεχνητά υγιή λίπη πιο στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και με συντηρητικά. Αυτά τα λίπη συνδέονται επίσης με την αύξηση της χοληστερόλης, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη. Βρίσκεται σε προϊόντα όπως η μαργαρίνη, τα μακράς διάρκειας ψημένα προϊόντα και τα τηγανητά τρόφιμα - έτσι δεν είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσετε ως ανθυγιεινά!

 

Μπορείτε συχνά να τα εντοπίσετε στα συστατικά ως "υδρογονωμένο λάδι" ή "μερικώς υδρογονωμένο λάδι". Μην ξεγελιέστε!

Πολυ ακόρεστα και μονο ακόρεστα

Αυτά βρίσκονται σε φυτικά προϊόντα και ψάρια. Το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το αβοκάντο και τα καρύδια είναι όλες πηγές ακόρεστου λίπους. Αυτό το είδος λίπους είναι το πιο υγιές και παρέχει στο σώμα σας τα περισσότερα οφέλη.

Το σώμα σας χρησιμοποιεί αυτό το λίπος για την προστασία των κυττάρων και των νεύρων και βοηθά το σώμα σας να ανακάμψει από φλεγμονή και μυϊκή πόνο. Τα λίπη σε λιπαρά ψάρια και φυτικά έλαια βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.

junk food

Μήπως καλύτερα να κόψω όλα τα λίπη;

Το σώμα σας δεν θα μπορεί να παράγει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ακόρεστα λίπη. Έτσι, είναι σημαντικό να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Ωστόσο, τα κορεσμένα και trans λιπαρά έχουν ελάχιστο όφελος και μπορείτε να τα αντικαταστήσετε εξ ολοκλήρου με ακόρεστα λίπη.

Να επιλέξω προϊόντα Fat Free - Μηδέν Λιπαρών;

Όχι φυσικά. Είναι κλασσικό λάθος. Πολλές φορές η μείωση λιπαρών έχει ως αποτέλεσμα ... αρκετή έξτρα ζάχαρη ! Μάθετε να διαβάζετε την ετικέτα ενός τροφίμου. Θα καταλάβετε πολλά.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein