Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Τρέξιμο: τα 10 συχνότερα λάθη των δρομέων

Τρέξιμο: τα 10 συχνότερα λάθη των δρομέων
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Η σειρά της Myprotein για Τρέξιμο εδώ

Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσω τις 10 πιο κακές συνήθειες που έχουν οι δρομείς στο τρέξιμο καθώς και πως μπορείτε να τις διορθώσετε. Ας ξεκινήσουμε...

Τρέξιμο: τα 10 συχνότερα λάθη των δρομέων

Τρέχετε πολύ και πολύ σύντομα.

Επιστρέφετε από τραυματισμό ή τώρα ξεκινάτε το τρέξιμο? Τώρα είναι η περίοδος που πρέπει να προσέξετε περισσότερο και να πάρετε τα πράγματα σιγά σιγά. Ακολουθήστε τον παρακάτω κανόνα. Αυξήστε τα χιλιόμετρα που τρέχετε σταδιακά μόνο μέχρι 10% κάθε βδομάδα.

Δε τρέφεστε σωστά.

meal prep

Μετά από σκληρές προπονήσεις καταναλώστε ένα σνακ ή μία μπάρα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και στη συνέχεια ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτείνη και υδατάνθρακες για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αναπλάσει τους κουρασμένους σας μυς.

Δείτε εδώ:  Τι θεωρείτε μια ολοκληρωμένη διατροφή ; | Τα Βασικά που συχνά ξεχνάτε !

Έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.

running

20 λεπτά την ημέρα έκθεση στον ήλιο μπορεί κάνει καλό στον οργανισμό μας, όμως σε προπονήσεις που διαρκούν περισσότερο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακή προστασία για να προστατέψετε το δέρμα σας.

Παραμελείτε τον κορμό σας.

Διάφορες έρευνες σε δρομέις έχουν δείξει πως όσοι γυμνάζουν τον κορμό τους 4 φορές τη βδομάδα έχουν καλύτερη απόδοση στον δρόμο των 5 χιλιομέτρων έως και 30 δευτερόλεπτα σε σχέση με όσους δε γυμνάζουν καθόλου τον κορμό τους. Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο από την προπόνηση σας στην εκγύμναση των κοιλιακών και των ραχιαίων σας.

Ξεκινάτε τον αγώνα πολύ γρήγορα.

Συγρατηθείτε. Το να μη συγρατηθείτε στην αρχή ενός αγώνα και να τα δώσετε όλα μπορεί να καταστρέψει τις ελπίδες σας για ένα ρεκόρ. Συνιστώ τη χρήση ενός ρολογιού GPS έτσι ώστε να γνωρίζετε τον ρυθμό σας και να μπορείτε να τον προσαρμόσετε στις δυνάμεις σας πριν εξαντληθείτε.

Είστε ο γιατρός του εαυτού σας.

Πολλοί δρομείς συνηθίζουν να πιστεύουν ότι έχουν υπερβολική επίγνωση του οργανισμού τους και συχνά προσπαθούν να ξεπεράσουν μικροτραυματισμούς και πόνους με πάγο ή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτοί όμως οι μικροτραυματισμοί μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε κάτι σημαντικότερο γιαυτό επιμένω πως πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας πριν να είναι αργά. Αν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από 3 ημέρες κλείστε ένα ραντεβού.

Προσπερνάτε τις διατάσεις.

shoulder pain

Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να μην κάνετε διατάσεις πριν το τρέξιμο -ίσα ίσα το να διατείνετε κρύοι τους μύς σας μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα- αλλά ένα καλό χαλάρωμα μετά την προπόνηση με ήπιες διατάσεις μπορεί να σας γλιτώσει από πολλούς τραυματισμούς και ενοχλήσεις.

Δείτε εδώ: Διατάσεις | Τα οφέλη τους και τεχνικές για μεγιστοποίηση της υπερτροφίας

Ελλιπής ύπνος.

sleep

Έρευνες δείχνουν ότι αν κοιμάστε λιγότερο από το κανονικό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προπονήσεις σας καθώς γίνεται εις βάρος της σωστής αποκατάστασης και της σωστής πνευματικής λειτουργίας του οργανισμού. Επειδή ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες ύπνου καλό είναι να καταγράφετε πόσο κοιμάστε όπως και την προπόνησή σας για να βρείτε τι σας ταιριάζει.

Δείτε εδώ: Κοιμάσαι καλά ; Ύπνος και Αναβολισμός

Δεν ξεκουράζεστε ποτέ.

Η υπερπροπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολλά προβλήματα από τραυματισμούς και χαμηλές επιδόσεις μέχρι και ασθένειες ή έλλειψη όρεξης. Κάθε πρόγραμμα προπόνησης πρέπει να έχει μία μέρα ξεκούρασης και επιπλέον δύο με τρείς εύκολες μέρες προπόνησης για να υπάρχει η σωστή ισσοροπία. Δεν είναι κακό να συνδιάζετε κι άλλα αθλήματα με το τρέξιμο αλλά μη ξεχνάτε να δίνετε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο για να ανακάμψει και να ξεκουραστεί πλήρως.

Προσπαθείτε να τα φτιάξετε όλα.

Υπάρχουν πάρα πολλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι δρομείς αλλά θα πρέπει να εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να διαχειριστείτε πιο εύκολα. Θυμηθείτε ότι ξεκινήσατε το τρέξιμο για να νιώθετε καλύτερα και όχι για να καταπιέζεστε.

 

Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein