Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Αγώνες Fitness και Γυναίκες. Τι λέει η έρευνα;

Αγώνες Fitness και Γυναίκες. Τι λέει η έρευνα;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Αν είσαι γυναίκα και θέλεις να φτάσεις πολύ χαμηλά επίπεδα λίπους διάβασε αυτό το άρθρο! Θα μάθεις τι πρέπει να προσέξεις και τι πιθανές συνέπειες θα αντιμετωπίσεις...

Αγώνες Fitness και Γυναίκες. Τι λέει η έρευνα;

Πολλές κοπέλες σκέφτομαι να κατέβουν σε αγώνες fitness. Μια μελέτη που έγινε το 2016, εξέτασε υγιείς γυναίκες οι οποίες δεν κάναν λήψη παράνομων ουσιών και είχαν ως σκοπό να φτάσουν αγωνιστικά επίπεδα λίπους.

Ακολούθησαν μια διατροφή με υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, υποθερμιδική με την οποία έχαναν 0.6-0.7% του σωματικού τους βάρους ανά βδομάδα σε συνδυασμό με προπόνηση αντιστάσεων και αερόβιο. Η παραπάνω ήταν η συνταγή της επιτυχίας...

Κρατήσαν την πρωτεΐνη από 1.8-2.7 γρ/κιλό και τα υπόλοιπα ήταν υδατάνθρακες και λιπαρά. Στο θέμα της προπόνησης, εκγύμναζαν την μυϊκή ομάδα τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα και αντί για ΗΙΙΤ προτίμησαν αερόβιο χαμηλής έντασης.

Και οι ορμόνες;

Οι κοπέλες παρουσίασαν ανισορροπία στον κύκλο τους, ο οποίος ομαλοποιήθηκε 2-4 μήνες μετά τους αγώνες fitness, αφού μειώθηκε το αερόβιο και ανέβηκαν τα επίπεδα θερμίδων. Τα αντισυλληπτικά αποτελούν μια λύση για την ρύθμιση του κύκλου, αλλά κάποια εξ'αυτών, σύμφωνα με τους ερευνητές, επηρεάζουν την προσαρμοστική ανταπόκριση της προπόνησης.

Ακόμα, χρειάζονται 3-4 μήνες ή και περισσότερο ώστε να επανέλθουν οι τιμές του θυροειδούς και της τεστοστερόνης στα ομαλά επίπεδα. Και αν δεν επιστρέψουν σε ομαλά επίπεδα, αυτό συνήθως είναι γιατί οι τα άτομα προσπαθούν να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα λίπους, όπως είχαν την περίοδο των αγώνων fitness.

Πρακτικές προεκτάσεις

Οι κοπέλες μπορούν να έχουν ένα θαυμάσιο σώμα χωρίς να φτάσουν σε μονοψήφια ποσοστά λίπους! Σκεφτείτε καλά αν χρειάζεται να φτάσετε σε τόσο υπερβολικές καταστάσεις. Και αν αποφασίσετε να το κάνετε, μην το κάνετε συχνά! Κατα τη γνώμη μου, είναι πιο ωραίο ένα υγιές σώμα (μέσα και έξω) παρά μια υπερβολική εμφάνιση...

The Effects of Intensive Weight Reduction on Body Composition and Serum Hormones in Female Fitness Competitors. Hulmi et al. (2016)

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein