Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Είναι ακόμη στη μόδα το τρέξιμο χωρίς παπούτσια;

Είναι ακόμη στη μόδα το τρέξιμο χωρίς παπούτσια;
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας

Είναι ακόμη στη μόδα το τρέξιμο χωρίς παπούτσια; 

Υπήρχε ένα διάστημα, που σε όποιον αγώνα και να πήγαινες συναντούσες δρομείς να τρέχουν με παπούτσια τύπου barefoot και έμοιαζαν όλοι λες και είχαν πόδια από σαύρες.

Όλοι είχαν μεταπηδήσει στην barefoot κοινότητα (χωρίς παπούτσια) είτε φορώντας περίεργα στο σχέδιο παπούτσια είτε δε φορούσαν καθόλου παπούτσια.

Πλέον νομίζω δεν ισχύει αυτό σε τόσο μεγάλο βαθμό, οπότε το θέμα μας για σήμερα είναι αν είναι ακόμη το τρέξιμο χωρίς παπούτσια της μόδας.

myprotein clothes

Μεγάλη ποσότητα πολύ νωρίς

Στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν την τεχνική τους και την δρομική του οικονομία πολλοί δρομείς δοκίμασαν το τρέξιμο χωρίς παπούτσια ή με παπούτσια τύπου barefoot, αλλά σύντομα αντιμετώπισαν προβλήματα. Οι δρομείς προσπάθησαν πολύ παραπάνω από τις δυνάμεις τους και αύξησαν απότομα την ποσότητα και την ένταση με αποτέλεσμα να παθαίνουν κατάγματα κόπωσης και τενοντίτιδες στους αχιλλείους. Η όλη ιδέα ξεκίνησε από τις αρχαίες φυλές στις οποίες οι άνθρωποι έτρεχαν χωρίς παπούτσια. Η διαφορά όμως είναι πως αυτοί ήταν μικροκαμωμένοι και με εντελώς διαφορετικό σωματότυπο από τον μέσο άνθρωπο. Η ίδια λογική δεν ισχύει για κάποιον που είναι 100 κιλά και κάνει δουλεία γραφείου 10 ώρες τη μέρα και προσπαθεί να τρέξει μία ώρα χωρίς παπούτσια 2-3 φορές τη βδομάδα.

Οπότε έχει εξαφανιστεί το κίνημα;

Δε θα έλεγα πως το κίνημα του barefoot running έχει εξαφανιστεί απλά ίσω έχει μεταμορφωθεί. Ακόμη υπάρχει ενδιαφέρον και συζητήσεις γύρω από το τρέξιμο χωρίς παπούτσια αλλά και τους διάφορους τύπους παπουτσιών που έχουν δημιουργηθεί, έχει όμως αλλάξει λίγο το περιεχόμενο.

Αντί να αντιμετωπίζουμε το barefoot running ως τη μαγική λύση για όλα τα προβλήματα και τους πόνους των ποδιών πλέον θεωρείται μια καλή μέθοδος για εναλλακτική ενδυνάμωση των μικρών μυών του ποδιού και μπαίνει στο πρόγραμμα όλως που θέλουν να γυμνάζονται πολύπλευρα. Έχει κάνει με άλλα λόγια όλο αυτό το κίνημα τους δρομείς να καταλάβουν ότι πρέπει να έχουν στο πρόγραμμα τους και προπόνηση ισορροπίας, ειδικής δύναμης αλλά και ευκινισίας-ευλιγισίας.

Βιομηχανία παπουτσιών

Ένα άλλο καλό που είχε όλη αυτή η ιδέα ήταν η επίδραση που είχε στις βιομηχανίες παπουτσιών. Οι γραμμές παραγωγής έχουμε παρατηρήσει ότι έχουν εξελιχθεί σημαντικά και πλέον και τα παπούτσια πλήρους προστασίας από κραδασμούς κλπ έχουν προσθέσει χαρακτηριστικά του barefoot, όπως φαρδύ μπροστινό μέρος για τα δάχτυλα και πιο χαμηλό heel drop όπως λέμε δηλαδή είναι πιο επίπεδα με λιγότερη ανύψωση στην φτέρνα.

 

Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein