Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Οι 5 κυριότεροι λόγοι που δεν γίνεσαι πιο γρήγορος!

Οι 5 κυριότεροι λόγοι που δεν γίνεσαι πιο γρήγορος!
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας

Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για έναν δρομέα από το να μένει στάσιμος στο κομμάτι της ταχύτητας και να μην γίνεται πιο γρήγορος! Ο λόγος που δε μπορείς να κάνεις την αλλαγή και να ανεβάσεις ρυθμό μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί αλλά μην απογοητεύεστε γιατί σήμερα θα σας αναλύσω τους 5 πιο συχνούς και κυριότερους λόγους που δεν βελτιώνετε την ταχύτητα σας.

running team

Οι 5 κυριότεροι λόγοι που δεν γίνεσαι πιο γρήγορος!

Ψυχολογία

Πολλοί δρομείς πιστεύουν πως το να γίνεις γρήγορος είναι μία διαδικασία που πρέπει να έρθει φυσικά και αβίαστα και έτσι χαλαρώνουν πολύ και είναι άνετοι στις προπονήσεις τους. Για να γίνεις πραγματικά πιο γρήγορος πρέπει να πιέσεις τα όρια σου και αυτά είναι τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Το σώμα των αθλητών μπορεί να πετύχει εκπληκτικά κατορθώματα το μόνο που πρέπει να κάνουν όμως είναι να σταματήσουν να σκέφτονται όταν τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται δύσκολα. Το μυαλό έχει την τάση να εγκαταλείπει πολύ πριν είναι πραγματικά η ώρα για το σώμα να κάνει το ίδιο. Έτσι για κάποιους αθλητές η ψυχολογική προπόνηση μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την σωματική. Πολλοί αθλητές για αυτόν τον λόγο στρέφονται στην νοερή προπόνηση.  Το να φαντάζεσαι τον εαυτό σου να τρέχει καλά σε μία κούρσα μπορεί να σε ετοιμάσει ψυχολογικά πριν ξεκινήσεις τον επόμενο αγώνα σου. Οι βαθιές ανάσες μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις. Πάρε 5 βαθιές ανάσες πριν ξεκινήσεις τον αγώνα σου και θα δεις ότι θα είσαι πιο χαλαρός και έτοιμος για τον αγώνα σου.

Τρέχεις πολύ και συχνά

Οι πιο πολλοί δρομείς ξοδεύουν τον περισσότερο τους χρόνο προπονούμενοι ανάμεσα στις ζώνες. Με άλλα λόγια παίρνουν τις εύκολες και χαλαρές μέρες πολύ στα σοβαρά.Τα αγωνίσματα αντοχής είναι κατά κύριο λόγο αερόβια, οπότε κάποιοι ξεκινούν τις προπονήσεις ταχύτητας χωρίς να έχουν πρώτα μία πολύ καλή αερόβια βάση. Τα χαλαρώματα ή long run πρέπει να γίνονται στο 70% των καρδιακών παλμών με στόχο να σε ετοιμάσουν για τις προπονήσεις που θα είναι πιο δύσκολες και πιο απαιτητικές σε ταχύτητα. Όταν έχετε δύσκολη προπόνηση δώστε τα όλα, όταν όμως έχετε χαλάρωμα χαλαρώστε.Αν θες πραγματικά να γίνεις γρήγορος πρέπει πρώτα να χτίσεις πολύ καλή αερόβια βάση και μετά να προσθέτεις σιγά σιγά προπονήσεις ταχύτητας όπως θα πρόσθετες σιγά σιγά το αλάτι στο φαγητό σου. Χρειάζεται μεγάλη αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία για να μπορέσεις να συγκρατηθείς και να τρέξεις πραγματικά χαλαρά.

Διατροφή

Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο πως η διατροφή είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους τους δρομείς που θέλουν πραγματικά να επιτύχουν τους στόχους τους. Ένας από τους βασικούς λόγους που δυσκολεύεσαι να ξεπεράσεις ένα plateau μπορεί να είναι η σωστή διατροφή. Το να φας την σωστή ποσότητα από υψηλής ποιότητας φαγητό είναι το βασικότερο για να πας την προπόνηση σου στο επόμενο επίπεδο. Η τροφή χρησιμοποιείται σαν καύσιμο από τον οργανισμό μας και μας επιτρέπει να προπονούμαστε πιο σκληρά αλλά και να έχουμε καλή ανάρρωση από προπόνηση σε προπόνηση έτσι ώστε να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Αν δε προσέξεις τι θα βάλεις στον οργανισμό σου μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στις επιδόσεις σου και να καθυστερήσει σημαντικά την πρόοδο σου. Αν δεν γνωρίζετε τι να φάτε απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο που συνεργάζεται με αθλητές για να σας βοηθήσει.

Ποικιλία στην προπόνηση

Ο Albert Einstein κάποτε είχε πει πως «είναι ηλίθιο να κάνεις συνέχεια τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα». Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί απόλυτα και στην δρομική προπόνηση. Αν βασίζεσαι στο ίδιο είδος προπόνησης συνέχεια τότε το σώμα θα προσαρμοστεί και θα είναι πιο δύσκολο να έχεις προσαρμογές. Ακόμη και αν το αγώνισμα σου είναι πολλά χιλιόμετρα θα σε βοηθήσει η προπόνηση ταχύτητας όπως το να τρέξεις γρήγορα κάποια 200άρια ή 400άρια. Με το ίδιο σκεπτικό αν το αγώνισμα σου είναι πιο μικρό και κάνεις μόνο μικρά κομμάτια σε στυλ τεστ χάνεις τις προσαρμογές που θα σε βοηθούσαν αν έκανες κάποια μεγάλα κομμάτια για να βελτιώσεις την αερόβια σου ικανότητα. Αν κάνεις την ίδια προπόνηση για πολλούς κύκλους και δεν βλέπεις βελτίωση δοκίμασε κάτι διαφορετικό ή απευθύνσου σε έναν προπονητή που μπορεί να σε βοηθήσει.

Ηλικία

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχουν οι ηλικιακές κατηγορίες. Οι έρευνες δείχνουν πως μετά τα 40 τα πράγματα είναι κάπως ενθαρρυντικά καθώς ο ρυθμός που πέφτει η απόδοση είναι λιγότερο γρήγορος με το ποσοστό να κυμαίνεται στο 1 περίπου τοις εκατό κάθε χρόνο. Ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η μείωση είναι η διατήρηση της ευλυγισίας καθώς και η προπόνηση δύναμης και ταχύτητας.

Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein