Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Ομαδικά προγράμματα ή … γυναικείο fitness ;

Ομαδικά προγράμματα ή … γυναικείο fitness ;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Πολλές γυναίκες στρέφονται στα fitness ομαδικά προγράμματα... zumba, pilates, spinning κλπ! Μήπως αν τα συνδυάζαν με βάρη θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα;

Ομαδικά προγράμματα ή ... γυναικείο fitness ;

Καθημερινά βλέπουμε γυναίκες στο γυμναστήριο να συμμετέχουν ενεργά και σκληρά σε ομαδικά πρόγραμμα, όπως η Zumba, το spinning και το Pilates, όμως πόσο συχνά βλέπουμε κάποια γυναίκα να έχει μεταμορφώσει το σώμα της ; Εννοείται πως είναι σημαντικό όταν κάνετε μια δραστηριότητα να την απολαμβάνετε, αλλά τα αποτελέσματα είναι φανερά; Συμφωνούμε πως αν κάποιο ομαδικό πρόγραμμα σας αρέσει, τότε είναι αποδοτικό να το συνεχίσετε, όμως όχι σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα όχι ως την μοναδική πηγή σωματική άσκησης.

Προγράμματα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι συνήθως πολύ υψηλά σε ένταση και ναι μεν είναι χρήσιμα, αλλά μόνο όταν γίνονται σωστά. Πως γίνεται ένας instructor- δάσκαλος να ελέγχει την τεχνική, την στάση του σώματος και την αναπνοή του κάθε ενός σε ένα group 30-40 ατόμων, ώστε να βεβαιωθεί ότι όλοι γυμνάζονται όπως πρέπει ; Κάθε κοπέλα που θέλει να αποκομίσει πραγματικά τα οφέλη της σκληρής προπόνησης πρέπει να προπονείται με βάρη χρησιμοποιώντας βασικές πολυαρθρικές ασκήσεις, όπως είναι τα καθίσματα (squat), οι άρσεις θανάτου (deadlifts), οι έλξεις σε μονόζυγο (pull-ups), οι γέφυρες (hip bridges), οι πιέσεις στήθους σε οριζόντιο και επικλινή πάγκο.

Αν κάνω βάρη θα φουσκώσω...

fitness woman myprotein

Δυστυχώς, ένας γνωστός μύθος  που υπάρχει στον χώρο του fitness, είναι πως οι γυναίκες που κάνουν βάρη, γίνονται ογκώδεις και αντιαισθητικές. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οι γυναίκες που «μοιάζουν  με άντρες», όπως λένε  πολλοί, με τους κοιλιακούς και τον  μεγάλο όγκο μυών κάνουν χρήση αναβολικών ορμονών (τεστοστερόνη και διάφορα συνθετικά παράγωγα της). Μια drug-free γυναίκα δεν διαθέτει το κατάλληλο ορμονικό περιβάλλον στο  σώμα της, ώστε να βάλει μεγάλη ποσότητα μυών, διότι έχει πολύ χαμηλή τεστοστερόνη.

Η τεστοστερόνη παράγεται στους όρχεις (συγκεκριμένα στα κύτταρα Leydig) από τους άνδρες και στις ωοθήκες από τις γυναίκες. Μικρές ποσότητες της παράγονται επίσης από τους επινεφριδιακούς αδένες και στα δύο φύλα. Η τεστοστερόνη είναι μια ανδρογόνος ορμόνη, που  σημαίνει ότι σηματοδοτεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών. Παρούσα σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες, πυροδοτεί την ανάπτυξη του εσωτερικού και εξωτερικού αναπαραγωγικού συστήματος κατά την εμβρυική φάση και είναι απαραίτητη  για την παραγωγή  του σπέρματος στην ενήλικη ζωή. Η ορμόνη αυτή επιπλέον δίνει εντολή στο σώμα να παράγει νέα ερυθρά κύτταρα (υπεύθυνα για την μεταφορά οξυγόνου στα μυϊκή κύτταρα), εξασφαλίζει ότι οι μύες και τα οστά μένουν υγιή κατά την εφηβεία και ύστερα, καθώς και αυξάνει την libido στους άνδρες και στις γυναίκες. Συνδέεται με πάρα πολλές αλλαγές που συμβαίνουν στα αγόρια κατά την εφηβική ηλικία (αύξηση του ύψους, ανάπτυξη τριχοφυΐας στα πρόσωπο και στο σώμα, αύξηση μεγέθους γεννητικών οργάνων, αλλαγές στην σεξουαλική συμπεριφορά, κ.λ.π). Στους άνδρες πολλές φορές η τεστοστερόνη μετατρέπεται μέσω του ενζύμου 5α–αναγωγάση σε δι-υδρό-τεστοστερόνη (dihydrotestosterone-DHT), μια πολύ πιο ισχυρή μορφή τεστοστερόνης. Στις γυναίκες το μεγαλύτερο μέρος της  παραγόμενης από τις ωοθήκες τεστοστερόνης μετατρέπεται στην κύρια γυναικεία ορμόνη, την οιστραδιόλη. Οπότε, όσο σκληρά και να προπονείται μια γυναίκα με βάρη δεν θα αποκτήσει ποτέ την αντιαισθητική, αρρενωπή, ογκώδη όψη ενός άντρα, εκτός βέβαια αν κάνει χρήση ΑΑΣ (Ανδρογόνα Αναβολικά Στεροειδή).

Μήπως συνδυασμός Fitness με αερόβια;

Ακόμα και αν μια γυναίκα έχει παραπανίσια κιλά, τα βάρη σε συνδυασμό με την καρδιοαγγειακή άσκηση είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς όχι μόνο θα χάσει τα περιττά κιλά αναδεικνύοντας το τι  κρύβεται κάτω από το λίπος, αλλά και θα αποκτήσει νέα άλιπη μυϊκή μάζα. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο προπονητικό πλάνο τα χέρια, η πλάτη, τα πόδια, το στήθος, οι κοιλιακοί και οι γλουτοί της θα σφίξουν προσφέροντας μια πιο σκληρή, sexy και υγιή εικόνα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα κυριολεκτικά να μεταμορφωθεί σε ένα εντελώς καινούριο, αισθητικά όμορφο, με ποιότητα σώμα, αποκτώντας τα θηλυκά χαρακτηριστικά που ποθεί κάθε γυναίκα. Επιπλέον η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη) είναι πάρα πολύ ωφέλιμη για τις γυναίκες ιδιαίτερα στο βάθος του χρόνου, καθώς επιβραδύνει σημαντικά τα σημάδια εμφάνισης της οστεοπόρωσης, αυξάνοντας την οστική πυκνότητα.

Φυσικά όλα τα παραπάνω θα επιτευχθούν με σκληρή δουλειά, επιμονή και αγάπη, καθώς η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση. Θα έχετε δει πόσοι άνδρες προσπαθούν για χρόνια να αυξήσουν την μάζα τους, παρόλο που έχουν πολλαπλάσια επίπεδα τεστοστερόνης από τις γυναίκες. Για αυτό, μην αφήσετε την παραπληροφόρηση και τα ψέματα κάποιων άσχετων να σας εμποδίσουν από το να εφαρμόσετε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μεταμόρφωσης του σώματος σας σε κάτι πανέμορφο και υγιές.

 

 

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein