Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πρόοδος στο γυμναστήριο: συνήθειες που την καταστρέφουν

Πρόοδος στο γυμναστήριο: συνήθειες που την καταστρέφουν
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Κάθε αθλούμενος που αγαπά το γυμναστήριο προσπαθεί να ακολουθεί το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα, να κάνει την πιο σωστή διατροφή και να επιλέγει τα ποιοτικότερα και αποτελεσματικότερα συμπληρώματα διατροφής για την επίτευξη του ιδανικού σώματος. Αυτό όμως που αρκετός κόσμος αγνοεί είναι ότι κάνοντας τις σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής του γενικότερα είναι εξίσου σημαντικό για επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Πρόοδος στο γυμναστήριο: συνήθειες που την καταστρέφουν

Οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν συνήθειες, οι οποίες σαμποτάρουν τον κόπο και την προσπάθεια τους για την οικοδόμηση ένα υπέροχου σώματος.  Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δεν διαθέτουν αρκετή θέληση και πείσμα για να τις αποβάλλουν από την ζωή τους. Πάρα πολύ συχνά θα έχετε ακούσει άτομα να χρησιμοποιούν χίλιες δύο δικαιολογίες, για να αποδώσουν την απραξία τους σε οποιονδήποτε τομέα και αν είναι αυτή στην προσπάθεια τους να νιώσουν καλά. Αυτό το χαρακτηριστικό, δηλαδή η έλλειψη της δύναμης της θέλησης (will power) και της δράσης (power of action) είναι που οδηγεί άτομα που κυριολεκτικά λαχταράνε να επιτύχουν ή να αποκτήσουν κάτι στην αποτυχία.

Φυσικά αυτό ισχύει σε τεράστιο βαθμό στο κομμάτι της εκγύμνασης, καθώς εκείνη από την φύση της απαιτεί πειθαρχία σε καθημερινή βάση. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο κάποιες συνήθειες, οι οποίες αποδεδειγμένα μειώνουν την ταχύτητα προόδου κάποιου, να περιοριστούν ή και να αποβληθούν πλήρως, καθώς δεν γίνεται να χτίζετε την ημέρα ένα κτήριο και το βράδυ να γκρεμίζετε ένα μέρος του, απορώντας ύστερα γιατί αργεί τόσο πολύ η κατασκευή του. Παρακάτω θα αναφέρουμε 5 πολύ συχνές  lifestyle συνήθειες ατόμων που παρόλο που γυμνάζονται και τρώνε σωστά, ΔΕΝ βλέπουν τελικά τα αποτελέσματα που επιθυμούν.

 

1.Πίνετε συχνά αλκοόλ

Το να πίνετε μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί μια φορά στο τόσο δεν αποτελεί πρόβλημα, απλά πολλά είναι τα άτομα τα οποία βγαίνουν σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί και «πνίγονται» στο αλκοόλ αρκετές φορές μέσα στο μήνα. Μετά από αυτό χρειάζονται αρκετές μέρες για να συνέλθουν και να είναι έτοιμοι να αποδώσουν στο μέγιστο. Όπως είναι φυσικό αν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά, το άτομο θα καταντήσει να είναι συνέχεια σε μια φάση ανάρρωσης από το αλκοόλ, για να μην αναφέρουμε τα άλλα πάσης φύσεως προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει : μειωμένη τεστοστερόνη, αυξημένη κορτιζόλη, επιβαρυμένο συκώτι, αφυδάτωση κ.λ.π. Πάρα πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν συχνά αυτό το πρόβλημα, καθώς οι συνομήλικοι τους τούς ωθούν στον να ξενυχτάνε και να πίνουν, για να κάνουν «κέφι» και να περάσουν καλά. Η πραγματική διασκέδαση βέβαια δεν εξαρτάται από το αλκοόλ, αλλά αυτό αποτελεί άλλο θέμα συζήτησης. Η συμβουλή μας είναι να πίνετε ένα ποτό σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως σε γενέθλια, επετείους, γάμους κ.λ.π, αλλά μέχρι εκεί. Να έχετε επίσης υπ’ όψιν ότι το αλκοόλ περιέχει θερμίδες και μάλιστα αρκετές, οπότε εκτός από τα παραπάνω, ένα θέμα που προκύπτει συχνά με την κατανάλωση του είναι η απόκτηση ανεπιθύμητου λίπους. Για τον λόγο αυτό καλό είναι φερθείτε έξυπνα και να το περιορίσετε για συγκεκριμένες, ειδικές περιστάσεις.

2.Δεν κοιμάστε αρκετά

sleep

O ύπνος αποτελεί το βασικότερο κομμάτι της ανάρρωσης και χωρίς αυτόν πραγματικά το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κατά την διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός επιδιορθώνει τους φθαρμένους ιστούς και αυξάνει σημαντικά την παραγωγή αναβολικών ορμονών (τεστοστερόνη, αυξητική ορμόνη, ΙGF-1),  που αποτελούν απαραίτητο κομμάτι για μια καλή σωματική σύσταση (αναλογία μυών-λίπους). Επίσης η επαρκής διάρκεια ύπνου βοηθά το σώμα να καταπολεμά τις φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου ΙΙ, αρθρίτιδας και ποικίλων άλλων εκφυλιστικών ασθενειών. Μιας και το συγκεκριμένα θέμα έχει αναλυθεί σε άλλα άρθρα τις ιστοσελίδας δεν θα εμβαθύνουμε περισσότερο. Η συμβουλή μας είναι να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες καθημερινά, καθώς αν κοιμάστε λιγότερο θα επιβαρυνθεί η διάθεση, η συγκέντρωση, η δημιουργικότητα και φυσικά η ανάρρωση σας. Εκτός από την διάρκεια, καλό είναι να επικεντρωθείτε και στην ποιότητα του ύπνου σας (καλό στρώμα, ιδανική θερμοκρασία δωματίου, απενεργοποίηση κινητού τηλεφώνου μισή ώρα πριν τον ύπνο, χρήση ωτοασπίδων αν υπάρχει ηχορύπανση, προαιρετική χρήση μελατονίνης)

3.Παρακάμπτετε γεύματα

eating meal prep

Ένα καλό διατροφικό πλάνο δεν περιλαμβάνει μόνο ποιοτικά, καλομαγειρεμένα φαγητά, αλλά και γεύματα τα οποία ο αθλούμενος μπορεί να εισάγει στην καθημερινή του ζωή και lifestyle. Η συμβουλή μας είναι προετοιμάσετε τα γεύματα τις ημέρας το πρωί ή από το προηγούμενο βράδυ (για να είναι και σχετικά φρέσκα και νόστιμα) και να τα παίρνετε μαζί σας σε τάπερ μέσα σε μια τσάντα γευμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να είστε συνεπής με την διατροφή που ακολουθείτε, χωρίς να παρακάμπτετε γεύματα. Και ναι, το να παρακάμπτετε γεύματα αποτελεί πρόβλημα και μάλιστα πάρα πολύ σοβαρό, καθώς στερείστε ποιοτικές θερμίδες και αν πεινάτε πολύ χωρίς να έχετε κάποιο γεύμα μαζί, τότε η πιθανότητα να προβείτε σε κάποιο ανθυγιεινό junk food είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αν το περιβάλλον που πηγαίνετε δεν σας επιτρέπει να καταναλώσετε κάποιο γεύμα, τότε  μπορείτε να στραφείτε σε κάποιο υγρό υποκατάστατο γεύματος, όπως βρώμη+ πρωτεΐνη ή σε κάποιο υγιεινό, πρωτεϊνούχο σνακ.

4.Tρώτε JunkFood

Πολλά άτομα που ακολουθούν αυστηρά διατροφικά πλάνα εκλαμβάνουν την σαβούρα σαν επιβράβευση για τον κόπο τους και την «στέρηση» τους. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί και το καλύτερο σκεπτικό ούτε την καλύτερη προσέγγιση στο κομμάτι της διατροφής. Για ποιο λόγο να θέλει κάποιος να τροφοδοτήσει το σώμα του με κακής ποιότητας φαγητό, όταν υπάρχουν τόσες νόστιμες, υγιεινές και ποιοτικές επιλογές εκεί έξω, και μάλιστα γιατί να το θεωρεί και βραβείο για τον εαυτό του; Εκτός από την προσωρινή, 15λεπτη ικανοποίηση που προσφέρει, δεν βγάζει κανένα απολύτως λογικό νόημα ένα άτομο να καταναλώνει γλυκά, ζαχαρωτά, πάστες, παγωτά, αναψυκτικά, τυρόπιτες, πίτσες κ.λ.π, καθώς λειτουργούν αρνητικά πάνω του. Κάποιοι θα πουν ότι είναι καλή ιδέα να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου, δίνοντας στο σώμα κάποιες επιπλέον θερμίδες μια στο τόσο. Αυτό είναι εν μέρει σωστό, καθώς μια αυξημένη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη σε περίοδο δίαιτας, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα λεπτίνης (ορμόνη που διαχειρίζεται τις καύσεις του σώματος και ρυθμίζει την αίσθηση της πείνας), τα οποία συνεπάγονται με αυξημένο μεταβολικό ρυθμό. Παρόλα αυτά μπορείτε πολύ αποτελεσματικά να πετύχετε αυτόν το υψηλό αριθμό θερμίδων και με υγιεινές, ποιοτικές τροφές. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, το  ιδανικότερο σενάριο είναι ετοιμάζετε τα γεύματα σας (τα οποία ξέρετε ΑΚΡΙΒΩΣ πώς έχουν μαγειρευτεί) και να τα παίρνετε μαζί, καθώς είναι πιο εύκολο, οικονομικό και υγιεινό από όλα τα άλλα.

5.Κάνετε υπερπροπόνηση ή υποπροπόνηση

Και τα δύο μπορεί να έχουν αρνητική επίδοση στην πρόοδο σας. Ενώ η υποπροπόνηση (μη επαρκής εβδομαδιαίος όγκος προπόνησης) δεν έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας, τις περισσότερες φορές αποτελεί ένδειξη αποχής κινήτρου (lack of motivation), τεμπελιάς και μη συνέπειας, έχοντας σαν αποτέλεσμα πολύ μέτρια ή μικρή σωματική πρόοδο. Η υπερπροπόνηση από την άλλη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη απώλεια βάρους, κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αρρυθμίες, καθώς και απώλεια δύναμης και μυών. Μπορεί μια εβδομάδα που θα υπερπροπονηθείτε να μην καταλάβετε την ζημιά που έχει υποστεί το σώμα σας, αλλά να έχετε υπ’ όψιν ότι δρα αθροιστικά και μπορεί να επιταχύνει δραματικά την εμφάνιση κάποιου τραυματισμού που θα σας αφήσει για αρκετό καιρό εκτός. Όπως λογικά ήδη θα ξέρετε, όταν προπονείστε καταστρέφετε μυϊκές ίνες (δίνετε το ερέθισμα), οι οποίες στην συνέχεια επανέρχονται μεγαλύτερες και ισχυρότερες, χάρη στα συστατικά και την ξεκούραση που δέχονται. Το να προπονείστε πάρα πολύ συχνά και με μεγάλο όγκο προπόνησης (πολλές ασκήσεις, σετ και επαναλήψεις) δεν επιτρέπει στις μυϊκές σας ίνες να αναρρώσουν πλήρως. Να έχετε κατά νου ότι οι μύες χρειάζονται περίπου 48 ώρες για να αναρρώσουν (με εξαίρεση  τους κοιλιακούς, τους ραχιαίους και τις γάμπες) από την επιβάρυνση που έχουν δεχτεί. Οπότε μην «χτυπάτε» την ίδια μυϊκή ομάδα κάθε μέρα πιστεύοντας ότι έτσι θα πετύχετε καλύτερο αποτέλεσμα.

 

 

 

 

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein