Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Αμινοξέα: τι είναι και πώς θα σε βοηθήσουν ;

Αμινοξέα: τι είναι και πώς θα σε βοηθήσουν ;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Τα αμινοξέα είναι οι δομικοί λίθοι της πρωτεΐνης. Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη πρωτεΐνης που το σώμα χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση διαφόρων ιστών, που σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικά για την μυϊκή ανάπτυξη.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αμινοξέων με διαφορετικές ιδιότητες, προερχόμενα από διαφορετικές πηγές.

Το ερώτημα είναι πόσο σημαντικά είναι πραγματικά όσoν αφορά την μυϊκή ανάπτυξη.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ

wateraday

Υπάρχουν δυο τύποι αμινοξέων : Τα απαραίτητα και τα μη-απαραίτητα. Όπως λέει και το όνομα, τα απαραίτητα αμινοξέαδεν μπορούν να συντεθούν από το σώμα σας, που σημαίνει πως πρέπει να τα λαμβάνετε από άλλες πηγές, όπως το φαγητό.

Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι : η Λευκίνη, η Ισολευκίνη, η Βαλίνη, η Λυσίνη, η Μεθειονίνη, η Φαινυλαλανίνη, η Θρεονίνη και η Τρυπτοφάνη.

ΜΗ-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ

waist

Τα μη-απαραίτητα αμινοξέα μπορούν να συντεθούν από το σώμα σας. Περιλαμβάνουν : την Αλανίνη, το Ασπαραγινικό οξύ, την Γλουταμίνη, το  Γλουταμινικό Οξύ, την Τυροσίνη, την  Σερίνη, την Κυστεϊνη και την Γλυκίνη.

Ένα πράγμα που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ενώ το σώμα μπορεί φυσιολογικά να συνθέτει τα μη-απαραίτητα αμινοξέα, κάποιες φορές δεν το κάνει. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η παρουσία τοξινών, που το εμποδίζουν να τα παράγει σε επαρκείς ποσότητες.

Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να παραμερίζετε την κατανάλωση κανενός είδους αμινοξέων, αλλά θα πρέπει να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα και από τα δύο.

Μπορείτε να τα βρείτε σε φαγητά, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το μοσχάρι, το χοιρινό και τα αυγά, καθώς και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταναλώσετε αρκετή ποσότητα από αυτά τα τρόφιμα καθημερινά, καθώς μπορεί να είναι ακριβά, ή να είναι μη-κατάλληλα για την διατροφή κάποιων αθλούμενων, όπως οι χορτοφάγοι και οι vegans.

Για τους vegans πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης είναι : το κινόα, οι φακές, τα φασόλια (μαύρα, γίγαντες, κ.τ.λ.), το tofu, ο αρακάς, οι ξηροί καρποί και τα βούτυρα τους (φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρο κάσιους), το μπρόκολο και το σπανάκι.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, αν το σώμα για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να συνθέσει επαρκείς ποσότητες μη-απαραίτητων αμινοξέων, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι απαραίτητη. Για να το θέσουμε αλλιώς, όταν υπάρχει έλλειψη σε ένα από τα δύο είδη αμινοξέων πρέπει να καλύπτεται με την χρήση συμπληρωμάτων.

 

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ

Υπάρχουν τρία είδη συμπληρωμάτων αμινοξέων. Τα EAAs (Essential Amino Acids), τα BCAAs (Branch Chain Amino Acids) και τα σκέτα αμινοξέα.

Συμπληρώματα EAAs

Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν τα απαραίτητα αμινοξέα στις ακόλουθες ποσότητες : Λ-Λευκίνη (5 γρ.), Λ-Ισολευκίνη (2.2 γρ.),  Λ-Βαλίνη (1 γρ.), Λ-Λυσίνη (2.2 γρ.), Λ-Φαινυλαλανίνη, Λ-Θρεονίνη (1.5 γρ.), Λ-Ιστιδίνη (710 mg), Λ-Μεθειονίνη (500 γρ.), Λ-Τρυπτοφάνη (200 mg).

 

Συμπληρώματα BCAAs

Παρομοίως με τα παραπάνω, τα BCAAs περιλαμβάνουν Λ-Λευκίνη (2 γρ.), Λ-Ισολευκίνη (1 γρ.), Λ-Βαλίνη (1 γρ.). Aυτή είναι γνωστή ως αναλογία (ratio) 2:1:1. Υπάρχουν επίσης προϊόντα ΒCAAs με αναλογία 4:1:1 που ανά 1 γραμμάριο ισολευκίνης και βαλίνης υπάρχουν 4 γρ. λευκίνης.

Εκεί τα BCAAs διαφέρουν από τα EAAs είναι το γεγονός πως τα πρώτα μεταβολίζονται στους μύες, αντί για το συκώτι. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να αξιοποιηθούν ως πηγή ενέργειας κατά την προπόνηση, άρα κατά συνέπεια μειώνουν σημαντικά τον μυϊκό καταβολισμό.

 

Συμπληρώματα σκέτων αμινοξέων

 Περιλαμβάνουν προϊόντα σκέτων αμινοξέων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους, όπως π.χ. ένα προϊόν Ταυρίνης, Καρνιτίνης ή Γλουταμίνης. Με κατάλληλους συνδυασμούς το ένα μπορεί να αυξήσει τις ιδιότητες του άλλου προσφέροντας καλύτερα  αποτελέσματα.

ΟΦΕΛΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ

 

  • Τα BCCAs αυξάνουν τον ρυθμό πρωτεΐνοσύνθεσης. Αυτό συμβαίνει, διότι έχουν ήδη διασπαστεί στα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από το σώμα μας για να πραγματοποιήσει την διαδικασία.
  • Μπορούν να μειώσουν την πρωτεϊνική και μυϊκή αποσύνθεση. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως όσο λιγότερη πρωτεΐνη καταστρέφεται, τόσο πιο πολύς μυϊκός ιστός είναι δυνατόν να χτισθεί.
  • Μειώνουν το αίσθημα της κούρασης, αφού περιορίζουν την παραγωγή σεροτονίνης, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται συχνά κατά την διάρκεια της άσκησης. Η σεροτονίνη αυξάνει το αίσθημα της κόπωσης, που σημαίνει πως είσαστε πιο αδύναμοι κατά την διάρκεια της γυμναστικής σας. Οπότε, η μείωση της σεροτονίνης έχει σαν αποτέλεσμα να μην κουραζόσαστε τόσο εύκολα. Μετέπειτα αυτό με την σειρά του σας κάνει να σηκώνετε πιο πολλά κιλά και να κάνετε πιο πολλά σετ, οδηγώντας σε μεγαλύτερα μυϊκά κέρδη.
  • Αυξάνουν τον ρυθμό ανάρρωσης, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να είσαστε πάλι έτοιμοι να πιέσετε το σώμα σας στα όρια του και να αναπτυχθείτε μυϊκά με τον ταχύτατο δυνατό ρυθμό.

Δοσολογία και κατάλληλη ώρα χρήσης αμινοξέων

 H μερίδα (serving) αμινοξέων είναι 5 γραμμάρια. Μπορούν όμως να ληφθούν αρκετές φορές μέσα στην μέρα. Τα ΕΑΑs μπορούν να ληφθούν σε δόσεις των 15 γραμμαρίων, 1-2 φορές την μέρα.

Όσων αφορά την ώρα το καλύτερο είναι γύρω από την προπόνηση σας (πριν, κατά την διάρκεια ή μετά)

Αμινοξέα πριν την προπόνηση ;

 Η χρήση BCAAs (αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας) πριν την προπόνηση είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση, διότι η ταχύτατη απορρόφηση τους πυροδοτεί την διαδικασία της πρωτεινοσύνθεσης, μειώνει την κόπωση, αυξάνει την δύναμη και βελτιώνει συνολικά την επίδοση σας.

myamino energy focus

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Συμπέρασμα :

Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για το σώμα σας, ώστε να λειτουργεί φυσιολογικά. Πολλές φορές όμως δεν λαμβάνετε αρκετά. Ειδικά αν αν προπονείστε με βάρη, το οφέλη τους στην μυϊκή σας ανάπτυξη είναι πολλά.

Δεν λέμε σε καμία περίπτωση πως είναι κάποια μαγική ουσία. Καλό θα είναι να συνυπάρχουν με ένα καλό προπονητικό πρόγραμμα και μια ισορροπημένη διατροφή. Μόνο έτσι θα αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από αυτά.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein