Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Πώς το CLA βοηθάει στην γράμμωση

Πώς το CLA βοηθάει στην γράμμωση
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Το CLA  μακροχρόνια συμβάλλει στην καλύτερη αναλογία μυών-λίπους, μέσω αδρανοποίησης της λιπο-πρωτεινικής λιπάσης που αυξάνει τη λιπογέννεση. Επομένως, το CLA μπορεί να βοηθήσει στην γράμμωση και στην απώλεια βάρους.

cla3

Cla και γράμμωση

Επίσης προσφέρει ισχυρή αντι-οξειδωτική προστασία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα συμπληρώματα του συζευγμένου λινολεϊκού οξέος μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδη διαβήτη II, υποθυρεοειδισμό και στεφανιαία νόσο.

Παρενέργειες από τη χρήση CLA δεν έχουν τεκμηριωθεί, πέρα από μικρές ενοχλήσεις στο στομάχι και γι' συστήνεται να λαμβάνεται μαζί με το γεύμα.

Αθλητές καταναλώνουν CLA, κυρίως για την αύξηση της άλιπης μάζας του σώματος και τη μείωση του σωματικού λίπους. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, το CLA συμμετέχει και στη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης.

Η βιοσύνθεση της τεστοστερόνης είναι μια διαδικασία που ξεκινά από το στεροειδές μόριο της χοληστερόλης, η οποία συντίθεται στο ηπατικό παρέγχυμα. Έχει προταθεί ότι, ένας από τους μηχανισμούς με τους οποίους το CLA μπορεί να αυξήσει τη σύνθεση τεστοστερόνης είναι η ενίσχυση ενζύμων που συμμετέχουν στη μετατροπή της προγεστερόνης σε  ανδροστενεδιόνη,στο βιοχημικό μονοπάτι που ξεκινά από το στεροειδές μόριο της χοληστερόλης.

Μελέτες για το CLA

1800x672-mp-wk36-cs-newblogs-banners-sub15_1200x672_acf_cropped_1200x672_acf_cropped

Μελέτες σε αθλητές έδειξαν ότι, η επίδραση του CLA στη σύνθεση της τεστοστερόνης είναι ευθέως ανάλογη με:

α. τη δόση του CLA που χορηγείται.

β. την ποσότητα  μονοακόρεστων λιπαρών οξέων  (ΜUFA) στη διατροφή.

γ. την ταυτόχρονη άσκηση με βάρη-αντιστάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, οι αθλητές προπονούνται εντατικά και σε περιόδους δίαιτας λαμβάνουν χαμηλή ποσότητα λίπους, το συμπλήρωμα CLA μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της τεστοστερόνης και να προάγει τον αναβολισμό.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein