Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Τι να πιω μετά την προπόνηση: το καλύτερο ρόφημα!

Τι να πιω μετά την προπόνηση: το καλύτερο ρόφημα!
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Τι να πιω μετά την προπόνηση: το καλύτερο ρόφημα!

Προσθέστε αυτά τα συστατικά στο σέικ σας μετά την προπόνηση και δώστε στο σώμα σας μέγιστη αποκατάσταση και μυϊκή ανάπτυξη!  

Τροφοδοτήστε το σώμα σας με την βέλτιση διατροφή για μετά την προπόνηση με την μορφή σέικ!

Δείτε στο τέλος τα καλύτερα συστατικά για το σέικ σας.

Συστατικά

Το σώμα σας χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μετά από κάθε προπόνηση για βέλτιστη μυϊκή ανάπτυξη, όπως η πρωτεΐνη, υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και συγκεκριμένα αμινοξέα. Κάντε κλικ στο κάθε συστατικό και δείτε γιατί πρέπει να το λάβετε μετά την προπόνηση.

Τι είναι;

Η Μαλτροδεξτρίνη είναι ένας υδατάνθρακας υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σε μορφή σκόνης - κατάλληλης για προσθήκη σε σέικ!

Τι κάνει;

Βοηθάει στην μυϊκή αποκατάσταση και στην αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου σε αθλητές και άτομα που επιθυμούν μυϊκή ανάπτυξη. Η καλύτερη ώρα για να καταναλώσετε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως η μαλτροδεξτρίνη είναι αμέσως μετά την προπόνησή σας σε ένα σέικ.

Τι είναι; 

Η λευκίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραχθεί από το ανθρώπινο σώμα και επομένως πρέπει να το καταναλώσετε μέσα από τη διατροφή σας ή από συμπληρώματα διατροφής. Είναι μέρος των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) που σε συνδυασμό με την λευκίνη και την βαλίνη αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο της πρωτεΐνης των μυών.

Τι κάνει;

Η λευκίνη είναι το πιο "ψαγμένο" αμινοξύ διακλαδισμένης αλυσίδας λόγω της σημαντικότητας στον μεταβολισμό της πρωτεΐνης, της αποκατάστασης, της ομοιόστασης της γλυκόζης και της δράσης της ινσουλίνης1. Για περισσότερα από 35 χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι η λευκίνη μειώνει την μυϊκή καταστροφή1 και πιστεύεται ότι είναι υπερβολικά αποτελεσματική σε δόσεις 15 γραμμαρίων και πάνω / μέρα.

Τι είναι; 

To HMB, ή βήτα-Υδροξύ βήτα-μεθυλβουτυρικό οξύ είναι ένας μεταβολίτης της λευκίνης!

Τι κάνει;

Η έρευνα έχει δείξει οτι το HMB μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό βοήθημα για την απόδοση σε αθλητές και άτομα που γυμνάζονται τακτικά, μειώνοντας την μυϊκή καταστροφή καθώς και λεγόμενα delayed-onset muscle soreness (DOMS) που είναι το πιάσιμο που νιώθουμε πολλές φορές 1-2 μέρες μετά την προπόνηση. Παράλληλα, αυξάνει την άπαχη μυϊκή μάζα, την δύναμη καθώς και την συσσώρευση γαλακτικού στο αίμα όπως και το VO2 max1.

Τι είναι; 

Η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι ύψιστης σημασίας για οποιονδήποτε θέλει να αυξήσει την μυϊκή του μάζα διότι είναι απαραίτητη για την διέγερση της πρωτεϊνοσύνθεσης. Η Πρωτεΐνη Whey είναι γρήγορης απορρόφησης πρωτεΐνη βασισμένη στο γάλα - ιδανική για μετά την προπόνηση!

Τι κάνει;

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι απαραίτητη ώστε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα χωρίς λίπος καθώς και τη δύναμη σας μέσω της άσκησης με αντιστάσεις2. Προτείνεται η κατανάλωση 1.6 γρ. (συμπεριλαμβανομένων όλων των τροφών) ανά κιλό σωματικού βάρους.

Οι μπανάνες είναι ένας υδατάνθρακας υψηλού γλυκαιμικού δείκτη ο οποίος βοηθάει στην μυϊκή αποκατάσταση και στην αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου μετά την προπόνηση. Περιέχουν επίσης και κάλιο - έναν ηλεκτρολύτη που μειώνει τα DOMS (πιάσιμο μετά την προπόνηση)3

  • 200ml γάλα ή νερο

Διαδικασία

  1. Απλά τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε ένα μίξερ και επεξεργαστείτε μέχρι να γίνει ένα μαλακό μείγμα.
  2. Καταναλώστε εντός μιας ώρας μετά την προπόνηση για μέγιστα αποτελέσματα.

 

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Wilson, G. J., Wilson, J. M., & Manninen, A. H. (2008). Effects of beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) on exercise performance and body composition across varying levels of age, sex, and training experience: A review. Nutrition & Metabolism, 5(1), 1.
  2. Morton, R. W., Murphy, K. T., McKellar, S. R., Schoenfeld, B. J., Henselmans, M., Helms, E., … & Phillips, S. M. (2018). A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. Br J Sports Med, bjsports-2017.
  3. Connolly, D. A., Sayers, S. E., & McHugh, M. P. (2003). Treatment and prevention of delayed onset muscle soreness. The Journal of Strength & Conditioning Research17(1), 197-208.
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein