Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Κετογενική Δίαιτα : 5 Απαραίτητα Συμπληρώματα

Κετογενική Δίαιτα : 5 Απαραίτητα Συμπληρώματα
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

H κετογενική δίαιτα είναι ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό είδος διατροφής, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως με στόχο την ταχύτατη απώλεια λίπους.

Η βασική αρχή πίσω από αυτήν είναι να καταναλώνετε ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνετε δραματικά την κατανάλωση λιπαρών, ώστε να βάλετε το σώμα σας σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως «κέτωση». Όταν το σώμα σας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη ενέργεια του (λίπος) για να μπορέσει να λειτουργεί.

1800x672-mp-wk36-cs-newblogs-banners-sub111_1200x672_acf_cropped

Κετογενική Δίαιτα ή Κετογόνος Δίαιτα

Η κετογενική διατροφή είναι απλή θεωρητικά. Ουσιαστικά, στοχεύετε να παίρνετε το 60-70% των ημερήσιων θερμίδων σας από λιπαρά, κατά κύριο λόγο υγιή λιπαρά και όχι βλαβερά, κορεσμένα και trans λιπαρά. Το 20-30% των θερμίδων σας θα πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνη και η κατανάλωση υδατανθράκων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 70 γρ. ημερησίως.

fatloss1

Με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας θα μπει σε κατάσταση κέτωσης. Όταν συμβαίνει αυτό, τα επίπεδα κετόνων του αίματος αυξάνονται σημαντικά, αναγκάζοντας το σώμα σας να αρχίσει να καίει σωματικό λίπος στην θέση των υδατανθράκων για να τροφοδοτήσει ενεργειακά τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

 

Συμπληρώματα Διατροφής: μια σημαντική βοήθεια

 Σε οποιοδήποτε τύπο διατροφής τα συμπληρώματα διατροφής παρέχουν μια εξαιρετική βοήθεια ώστε να βγάλετε το στόχο σας πέρα πιο αποτελεσματικά. Το ίδιο ισχύει και για την κετογενική διατροφή.

Πολλές φορές ο λόγος που είναι καλό να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα είναι για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη κάποιου μακροσυστατικού, σε αυτήν την περίπτωση των λιπαρών.

 

5 ΦΙΛΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΤΟΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

 

#1Ωμέγα 3

Τα ωμέγα 3 είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, το οποίο το βρίσκετε συνήθως σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός και οι σαρδέλες. Δεν μπορεί να συντεθεί από το οργανισμό, για αυτό και πρέπει να λαμβάνεται από την διατροφή.

Για πολλούς ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο να φάνε ψάρι σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, ώστε να λάβουν επαρκή ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρών. Οπότε, η χρήση ενός τέτοιου συμπληρώματος είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Υπάρχουν επίσης έρευνες που υποστηρίζουν πως τα συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτό είναι τρομερά ωφέλιμο κατά την κετογενική διατροφή, διότι υπάρχει μια πιθανότητα οι τιμές τους να αυξηθούν.

#2ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ

Το λάδι καρύδας είναι ένα εξαιρετικό «συμπλήρωμα» στην διατροφή σας, που μάλιστα προσφέρει και πολλαπλά οφέλη στην υγεία σας. Είναι κατάλληλο για την κετογονική διατροφή, καθώς αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές λιπαρών οξέων.

Το λάδι καρύδας είναι το μοναδικό φυτικής προέλευσης λιπαρό οξύ που είναι κορεσμένο. Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε να λαμβάνετε  επαρκή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, αλλά όχι των ανθυγιεινών, επεξεργασμένων και ζωικών λιπαρών, το λάδι καρύδας αποτελεί must.

Μπορείτε να αγοράσετε λάδι καρύδας στην ακατέργαστη μορφή του, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα ή τηγάνισμα ( είναι ανώτερο από το ελαιόλαδο, διότι για να μετατραπεί σε ανεπιθύμητα λιπαρά απαιτεί πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες), καθώς και σε μορφή χαπιού για κάποιον που απλά θέλει να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη λιπαρών του.

shoulder-pain-after-bench-press-2

 

#3ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Πρόκειται πιθανόν για το πιο διαδεδομένο και γνωστό συμπλήρωμα αυτή την στιγμή. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι το πιο βιοδιαθέσιμο είδος πρωτεΐνης που υπάρχει και απορροφάται εξαιρετικά γρήγορα από το σώμα.

Ο λόγος για να πάρετε ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης είναι είτε επειδή δεν μπορείτε να προσλάβετε αρκετή πρωτεΐνη με τα γεύματα σας είτε επειδή συμφέρει οικονομικά. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι η βολικότητα της, διότι αν βιάζεται κάποιος μπορεί να την πάρει και μαζί του.

Όταν βρίσκεστε σε κετογενική δίαιτα και θέλετε να προσλάβετε μονάχα πρωτεΐνη, χωρίς επιπλέον υδατάνθρακες ή και λίπη, ένα ρόφημα πρωτεΐνης είναι μια πολύ εύκολη, νόστιμη και καλή επιλογή.

#4ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ

 Το να κάνετε χρήση πράσινων σκονών, όπως η σπιρουλίνα είναι ένας αξιόλογος τρόπος να αυξήσετε την πρόσληψη ιχνοστοιχείων και μετάλλων.

Επίσης η σπιρουλίνα είναι μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη, δηλαδή περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί σωστά.

Επιπλέον, περιέχει επαρκής ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες δεσμεύουν τους υδατάνθρακες, αποτρέποντας την αποθήκευση τους ως σωματικό λίπος. Αυτό την καθιστά ιδανικό συμπλήρωμα για κάποιον που ακολουθεί κετογενική δίαιτα.

#5BCAAs

 Τα BCΑAs ή αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας είναι ένα πολύ αποτελεσματικό συμπλήρωμα για αθλούμενους που ακολουθούν διαφόρων ειδών διατροφές.

Ένα από τα κύρια οφέλη της χρήσης τους είναι η ελαχιστοποίηση της απώλειας μυϊκής μάζας σε περιόδους αυστηρής δίαιτας. Η κετογενική δίαιτα είναι πολύ καταβολική, αφού ουσιαστικά διασπάται και αποβάλλεται λιπώδης ιστός.

Το πρόβλημα είναι πως με αυτό το λίπος σίγουρα θα χάσετε και ένα ποσοστό μυϊκής μάζας. Το ζήτημα είναι πόσο. Εκεί έρχονται τα BCAAs. Εκτός αυτού, μια άλλη ιδιότητα τους είναι ότι αυξάνουν τον ρυθμό ανάρρωσης σας, κάτι πολύ σημαντικό, ιδίως την στιγμή που βρίσκεστε σε ενεργειακό έλλειμμα.

 

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η κετογενική δίαιτα είναι μια εξαιρετική δίαιτα για όσους θέλουν να χάσουν μεγάλη ποσότητα λίπους. Τα παραπάνω συμπληρώματα δεν θα σας βοηθήσουν μόνο στον στόχο της απώλειας λίπους, αλλά και στην βελτίωση της συνολικής σας υγείας και ευεξίας.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein