Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Μαγειρεύοντας με λάδι καρύδας !

Μαγειρεύοντας με λάδι καρύδας !
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Το λάδι καρύδας έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, αλλά τι το κάνει τόσο καλό και γιατί θα πρέπει να το επιλέξετε σε σχέση με άλλα λάδια;

Σε αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσουμε για όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για το λάδι καρύδας ...

daED
Τι είναι το λάδι καρύδας;

Κατ 'αρχάς, ας καθορίσουμε τα διάφορα είδη του coconut oil...

1) Πρότυπο (εξευγενισμένο) Coconut Oil

Στην πραγματικότητα, όλα τα έλαια καρύδας περνούν από μια διαδικασία βελτίωσης, εξάλλου η αγνότητα του παρθένου ελαίου καρύδας δεν θεωρείται πολύ σημαντική.

Η βάση των περισσότερων πρότυπων ελαίων καρύδας είναι η  "Copra", δηλαδή η ψίχα της καρύδας που έχει στεγνώσει, συνήθως σε κλίβανο ή υπό το φως του ήλιου. Μετά, συμπιέζεται ή διαλύεται με χρήση διαλυτών.

Το επόμενο στάδιο είναι αυτό που κάνει το πρότυπο λάδι καρύδας λιγότερο προτιμητέο σε σχέση με το αντίστοιχο αγνό.

Το πρότυπο λάδι καρύδας υφίσταται συνήθως μια περαιτέρω επεξεργασία βελτίωσης (λεύκανση και απόσμηση), που παράγει ένα λάδι καρύδας που έχει λίγο ή καθόλου γεύση ή άρωμα.

 

2) Παρθένο Coconut Oil

Μόλις ανοίξετε μια φιάλη με παρθένο έλαιο καρύδας θα σας κατακλύσει το υπέροχο άρωμα φρέσκιας καρύδας. Το παρθένο λάδι καρύδας συνήθως φτιάχνεται από νωπό κρέας καρύδας ώστε αργότερα να αποξηρανθεί και να συμπιεστεί για να παραχθεί το λάδι, χωρίς να λάβουν χώρα επεξεργασίες όπως η λεύκανση ή η απόσμηση.

Cold-Pressed-Virgin-Coconut-Oil-for-Cooking.jpg_220x220

Υπάρχει επίσης μια διαδικασία υγρής άλεσης, η οποία εξάγει το λάδι καρύδας από αυτό που είναι ουσιαστικά γάλα καρύδας, χρησιμοποιώντας θερμότητα και μια διαδικασία ζύμωσης για να παραχθεί το λάδι καρύδας. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι αυτή η διαδικασία παραγωγής παράγει  περισσότερα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τις άλλες διαδικασίες εκχύλισης.

 

Μαγειρική Οφέλη του παρθένου ελαίου καρύδας

Λοιπόν... τι καθιστά το αγνό λάδι καρύδας μια καλή επιλογή;

1) Η αυξημένη ενέργεια

Ιδανική τροφή πριν από την προπόνηση

Το λάδι καρύδας είναι μια πηγή Τριγλυκεριδίων Μέσης Αλυσίδας (ΤΜΑ), που είναι γνωστή ως η καλύτερη πηγή των λιπαρών οξέων, καθώς η ενεργειακή τους δράση είναι παρόμοια με την ενέργεια που προμηθεύουν οι υδατάνθρακες στο σώμα...

Τη στιγμή που τα ΤΜΑ αποστέλλονται στο ήπαρ, μετατρέπονται απευθείας σε ενέργεια για να την χρησιμοποιήσετε, καθιστώντας έτσι το λάδι καρύδας ιδανική pre-workout τροφή. Εναλλακτικά, το λάδι καρύδας αποτελεί μια υγιή, χορταστική και ενεργειακή επιλογή τροφής, αν βρίσκεστε σε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και πρέπει να καταναλώσετε περισσότερα λιπαρά.

traine1

2) Συμβάλλει στην φυσική απώλεια  λίπους

Τα Τριγλυκερίδια Μέσης Αλυσίδας (ΤΜΑ) έχει αποδειχθεί ότι προωθούν την οξείδωση του λίπους (1) και βοηθούν το σώμα στην καύση επιπλέον θερμίδων, (σε σύγκριση με άλλα τοξικά λίπη!), ενισχύοντας την φυσική απώλεια βάρους. (2) (3)

Τα κορεσμένα λίπη και τα Τριγλυκερίδια Μέσης Αλυσίδας στο λάδι καρύδας έχει βρεθεί ότι μειώνουν την ολική και την LDL χοληστερόλη (που αναπτύσσει πλάκα και λιπαρά υπολείμματα  στις αρτηρίες) και αυξάνουν την HDL χοληστερόλη (απομακρύνει την κακή χοληστερόλη από το σώμα!)

ggg

3) Υγιεινά τρόφιμα / smoothies

Στο μαγείρεμα δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας αντί για τα άλλα λάδια ή το βούτυρο που θα χρησιμοποιούσατε κανονικά - είτε στο ψήσιμο, είτε στο τηγάνισμα, είτε στο άλειμμα, ενώ χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα ή λιγότερη για μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική λύση σε σχέση με τις συνήθεις πηγές λίπους σας.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε σπιτικά smoothies και χυμούς για να ενισχύσετε το προφίλ των θρεπτικών συστατικών τους, να γίνουν πιο χορταστικά και νόστιμα!

ffso

4) Το λάδι καρύδας δεν θα κάψει το φαγητό σας...

Απλώς θα το κάνει επιπλέον τραγανό!

Ένα από τα κύρια οφέλη κατά το μαγείρεμα με λάδι καρύδας είναι ότι έχει πολύ υψηλότερο σημείο καπνίσματος σε σχέση με την πλειοψηφία των άλλων ελαίων. Το σημείο καπνίσματος ενός ελαίου αναφέρεται στο σημείο όπου τα λιπαρά οξέα του αρχίζουν να υποβαθμίζονται και μπορεί να σχηματιστούν τοξικές ενώσεις - παράλληλα με την μετατροπή του αγαπημένου σας φαγητού σε... σκόνη - δηλαδή ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί!

ffsr
Συνταγή με Coconut Oil

Γλύκισμα μήλου και αμυγδάλου

Συστατικά

- ½ μήλο

- Αμύγδαλα 15 γρ

- Λιωμένο Coconut Oil 30 γρ

- Λίγο κανέλα

Εκτέλεση

1) Κόψτε το μήλο σε λεπτές φέτες και πασπαλίστε ελαφρά με κανέλα

2) Βάλτε το μήλο σε ένα μικρό δίσκο, ελαφρώς επικαλύπτοντας   το ένα το άλλο, ενώ στη συνέχεια ρίξτε τα αμύγδαλα

3) Περιχύστε με το λιωμένο λάδι καρύδας

4) Τοποθετήστε το στην κατάψυξη για 2 ώρες ώστε να σταθεροποιηθεί

Μακροσυστατικά:

2 μερίδες

Ανά μερίδα:

Θερμίδες - 202

Λίπος - 19g

Πρωτεΐνη - 2g

Υδατάνθρακες - 8g

Πρόταση σερβιρίσματος: Βγάλτε το από την κατάψυξη 10-15 λεπτά πριν θελήσετε να το καταναλώσετε, ώστε να ξεπαγώσει ελαφρά το μήλο. Είναι πραγματικά πεντανόστιμο!

 

 

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Με λίγα λόγια

Κάντε την αλλαγή σήμερα και στραφείτε στο Coconut Oil για να καρπωθείτε τα οφέλη για την υγεία σας!

Τα νόστιμα λιπαρά οξέα στο λάδι καρύδας σας παρέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών, οπότε ξεχάστε τα συνηθισμένα λάδια και τις πηγές λίπους που έχετε συνηθίσει!

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein