Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Κάψιμο λίπους | Πως να το πετύχετε με HIIT ή με LISS Training

Κάψιμο λίπους | Πως να το πετύχετε με HIIT ή με LISS Training
Lauren Dawes
Writer and expert5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Όταν μιλάμε για κάψιμο λίπους και γράμμωση, είναι ευρέως αποδεκτό ότι καλό είναι να κάνετε μια μορφή αερόβιας – αλλά όταν έρχεται η ώρα να διαλέξετε τον κατάλληλο τύπο αερόβιας άσκησης για κάψιμο λίπους, οι απόψεις είναι διχασμένες. Ειδικά όταν μιλάμε για την προπόνηση HIIT σε σύγκριση με την LISS.

Η HIIT, ή η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, είναι μια μορφή αερόβιας που εναλλάσσετε μεταξύ σύντομων διαστημάτων άσκησης υψηλής έντασης, ακολουθούμενη από σύντομες περιόδους ξεκούρασης.

Για παράδειγμα, μια τυπική δομή προπόνησης HIIT μπορεί να περιλαμβάνει 45 δευτερόλεπτα squat jumps, ακολουθούμενη από 15 δευτερόλεπτα ανάπαυσης, στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε για 45 δευτερόλεπτα mountain climbers και άλλα 15 δευτερόλεπτα ανάπαυσης κλπ.

Η LISS ή η χαμηλής έντασης σταθερή αερόβια άσκηση είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο - μπορεί να είναι οποιαδήποτε μορφή αερόβιας, όπως το περπάτημα, το κολύμπι και το ποδήλατο, αλλά σε ένα χαλαρό επίπεδο χαμηλής αντοχής για τουλάχιστον 40-60 λεπτά.

Σε αντίθεση με την HIIT, η οποία περιστρέφεται γύρω από το να σπρώχνει το σώμα σας στο απόλυτο όριό του για μια σύντομη έκρηξη του χρόνου, κατά τη διάρκεια του LISS επιδιώκετε ένα χαμηλό επίπεδο άσκησης για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο.Αλλά ποια είναι η καλύτερη αερόβια για να κάψετε λίπος; Ας λύσουμε το ερώτημα.

 

Πλεονεκτήματα της HIIT

  1. Κερδίζετε χρόνο

Υπάρχουν φορές που νιώθετε ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο να κάνετε προπόνηση; Δουλειά, μετακίνηση για τη δουλειά, προετοιμασία γευμάτων, μαγείρεμα, πλυντήρια, κοινωνική ζωή, προσωπικός χρόνος …

Η ΗΙΙΤ σας επιτρέπει να χωρέσετε μια 15-20 λεπτη προπόνηση στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας και να ενεργοποιήσετε το σώμα σας και το μυϊκό σας σύστημα, χωρίς να χρειαστεί να πάτε στο γυμναστήριο. Μπορείτε να την κάνετε ακόμη και μπροστά από την τηλεόραση κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων, ή ενώ περιμένετε να μαγειρέψετε το δείπνο σας.

Η υψηλή ένταση των ασκήσεων σημαίνει ότι το σώμα σας εξακολουθεί να καίει το λίπος, όμως, μόνο σε μια συμπυκνωμένη περίοδο δραστηριότητας.

  1. Είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα

Ένα από τα βασικά θεμέλια μιας προπόνησης HIIT είναι ότι αποτελείται από ασκήσεις που χησιμοποιούν σχεδόν κάθε ομάδα μυών - εμπιστευτείτε μας, μετά από ένα γύρο burpees θα αισθανθείτε ότι καίγεστε παντού.

Οι ασκήσεις για όλο το σώμα, όπως squats, burpees, mountain climbers και οι σανίδες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για να αυξήσεις τους παλμούς και να κάψεις λίπος.

  1. Είναι αρκετά αποτελεσματική

Όταν πιέζετε το σώμα σας στα άκρα τότε αυτό καλείται να πάρει μια γρήγορη απάντηση. Οι σύντομες περίοδοι σοβαρής άσκησης που σας αφήνουν να μην αναπνέετε ενεργοποιούν το μεταβολισμό σας ώστε να δουλεύει σε υψηλότερα επίπεδα και το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να καίει λίπος για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες.1

Ναι, είναι δύσκολο - αλλά τα αποτελέσματα το κάνουν να αξίζει τον κόπο. Είναι επίσης πιο γρήγορο ...

 

Πλεονεκτήματα της LISS

  1. Δεν είναι τόσο «τρομακτική»

Ορισμένες μέρες μπορεί να απαιτείται πολλή νοητική δύναμη ακόμα και για να βάλετε τα αθλητικά σας, πόσο μάλλον να ξεκινήσετε να βάζετε τον εαυτό σας σε μια σειρά από γρήγορες ασκήσεις που σας κάνουν να στάζετε με ιδρώτα από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα.

Το να περπατάτε πολύ μακριά μπορεί να είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση - και μπορεί να είναι ένα μεγάλο διάλειμμα για το μυαλό σας. Η εύρεση ενός είδους άσκησης που είναι βιώσιμη για σας - και που πραγματικά σας αρέσει να κάνετε - μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά όταν πρόκειται να επιμείνετε σε ένα προπονητικό σχέδιο και να φτάσετε στους μακροπρόθεσμους στόχους σας.

  1. Μπορείτε να κάνετε περισσότερο

Το να είστε ενεργοί δεν πρέπει πάντα να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε ή πονάτε για μέρες - το να κάνετε πολλαπλές συνεδρίες LISS σε μια εβδομάδα αντί να τραυματίζετε τον εαυτό σας μετά από 10 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση στην καύση λίπους.

Το απλό γεγονός ότι μπορείτε να εκτελέσετε φυσικά τη LISS για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι την HIIT σημαίνει ότι είστε σε θέση να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Επιπλέον, η LISS δεν τοποθετεί σχεδόν το ίδιο βάρος στο σώμα σας όπως η HIIT, γι’ αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους απλά μόλις μπήκαν στον κόσμο της γυμναστικής ή αναρρώνουν από τραυματισμό.

Μπορεί επίσης να είναι μια καλύτερη επιλογή για όσους ακολουθούν επίσης ένα πρόγραμμα με βάρη ή κάνουν πολύ αθλητισμό, καθώς το HIIT μπορεί να κουράσει το σώμα και συνεπώς να αυξήσει το χρόνο αποκατάστασης. Εάν θέλετε να έχετε άριστη απόδοση για έναν σημαντικό αγώνα ή να κάνετε μια βαριά προπόνηση ποδιών με βάρη, τότε μια ώρα περπάτημα την προηγούμενη ημέρα είναι πιθανώς μια πολύ καλύτερη ιδέα από το να πιέσετε τον εαυτό σας στο όριο με μια προπόνηση HIIT.

Μελίγαλόγια

Δεν υπάρχει η καλύτερη αερόβια για κάψιμο λίπους. Όλα είναι θέμα προσωπικής επιλογής και κατάλληλης επιλογής για κάθε περίσταση.

Σίγουρα, μια προπόνηση HIIT μπορεί να σας κάνει να κάνετε κάψετε αρκετές θερμίδες, ανεξάρτητα από πρόγραμμά σας - αλλά συχνά είναι πιο πιθανό να ακολουθήσεις κανείς ένα πλάνο με 4-5 συνεδρίες χαμηλότερης έντασης αερόβιας εβδομαδιαίως καίγοντας επίσης αρκετές θερμίδες ή και περισσότερες.

1. Wingfield, H. L., Smith-Ryan, A. E., Melvin, M. N., Roelofs, E. J., Trexler, E. T., Hackney, A. C., … & Ryan, E. D. (2015). The acute effect of exercise modality and nutrition manipulations on post-exercise resting energy expenditure and respiratory exchange ratio in women: a randomized trial. Sports medicine-open, 1(1), 11.

Lauren Dawes
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Η Lauren είναι απόφοιτος αγγλικής λογοτεχνίας και προέρχεται από την Νότια Αγγλία. Αγαπούσε πάντα την κολύμβηση, έχει ανακαλύψει τη δύναμη που προσφέρουν τα βάρη τα τελευταία χρόνια, και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στην εβδομαδιαία τάξη hot yoga.

Τα σαββατοκύριακα μαγειρεύει συνήθως ή τρώει κάποιο είδος brunch και απολαμβάνει να δοκιμάζει νέες συνταγές με τους συγκατοίκους της - ειδικά έχει μια παλιά μαθητική συνηθεία, όπως να επιβιώνει από τα ζυμαρικά. Πάνω απ 'όλα, είναι σταθερά πιστή στη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στο γυμναστήριο και το τζιν.

Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία της Lauren εδώ.

Σχετικά άρθρα

myprotein