Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πώς το Lockdown επηρέασε την υγεία μας; Αποτελέσματα έρευνας.

Πώς το Lockdown επηρέασε την υγεία μας; Αποτελέσματα έρευνας.
Lauren Dawes
Writer and expert4 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Είναι γεγονός ότι η ζωή μας άλλαξε δραματικά τους τελευταίους μήνες. Έτσι, η Myprotein αποφάσισε να κάνει μια έρευνα για το πώς άλλαξαν οι συνήθειες υγείας του κόσμου στην Αγγλία.

Πραγματοποιήσαμε μια έρευνα με την YouGov σε πάνω από 2.800 Βρετανούς, εξετάζοντας εάν οι άνθρωποι γυμνάζονται περισσότερο, αν τρώνε πιο υγιεινά και τι τους ανησυχεί περισσότερο.

Τα αποτελέσματα που βρήκαμε:
  • Σχεδόν τα ⅔ των Βρετανών βίωσαν κάποια αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες.
  • Το 56% των Βρετανών ανέφεραν ανησυχία για την υγεία τους.
  • Τα άτομα ηλικίας 18-34 ετών αντιμετώπισαν προβλήματα στον ύπνο τους.

Σχεδόν 6 εκατομμύρια περισσότεροι Βρετανοί γυμναζόντουσαν καθημερινά

Στο Lockdown όλοι είχαμε περισσότερο χρόνο από ότι συνήθως και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Bρετανοί γυμναζόντουσαν περισσότερο. Περισσότερο από το 1/3 των συμμετεχόντων ισχυρίστηκαν ότι γυμναζόντουσαν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, με κάποιους να προσθέτουν περισσότερες προπονήσεις εβδομαδιαίως.

Αυτό αποτελεί μια αύξηση της τάξης των 6 εκ. επιπλέον Βρετανών οι οποίοι γυμνάζονται καθημερινά. Είδαμε επίσης μια τεράστια ζήτηση σε online προπονήσεις, ενώ ο όρος "προπόνηση (workout)" είχε 239% αύξηση στις αναζητήσεις της Google από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020.

Τα παρακάτω γραφήματα δείχνουν πόσο συχνά οι Βρετανοί γυμναζόντουσαν πριν και μετά το lockdown. Υπάρχει μια σαφής αλλαγή στην καθημερινή άσκηση, με τη χαμηλή συχνότητα προπόνησης να μειώθηκε.

Τους έλειψε το γυμναστήριο...

Τα γυμναστήρια ήταν κλειστά και αρκετός κόσμος είχε τις "μαύρες" του λόγω αυτού του γεγονότος. Το 73% των ατόμων που γυμνάζονται σε γυμναστήριο δήλωσαν ότι τους έλειπε τουλάχιστον ένα πράγμα από το γυμναστήριο, είτε ο εξοπλισμός, είτε το κοινωνικό κομμάτι είτε τα classes.

Ωστόσο, αρκετοί βρήκαν εναλλακτικές online. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από τα μισά άτομα που πηγαίναν γυμναστήριο πριν το lockdown, χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να έχουν κίνητρο και διάθεση για προπόνηση.

Παρόλο που οι Βρετανοί είναι δημιουργικοί, στο κομμάτι της προπόνησης επικεντρώθηκαν περισσότερο στους κλασικούς αλτήρες.

Στην πραγματικότητα, 1 στους 10 Βρετανούς που γυμνάζονται παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούσαν συνηθισμένα είδη οικιακής χρήσης για να τους βοηθήσουν να ασκηθούν. Ενώ σχεδόν το ένα τρίτο είχε αλτήρες ή ήταν αρκετά τυχεροί και είχαν κάποιο μηχάνημα για αεροβική.

Οι Λονδρέζοι αγχώθηκαν για την υγεία τους...

Το 56% των Βρετανών είχε τουλάχιστον μία ανησυχία για την υγεία, με τη διατροφή τους να αποτελούσε μια κορυφαία ανησυχία. Οι επόμενες δύο μεγάλες ανησυχίες για την υγεία δεν αποτελούν σοκ για τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης. Μάντεψε! Απώλεια δύναμης και απώλεια καρδιακής ικανότητας.

Η διατροφολόγος Myprotein, Jennifer Blow, προσθέτει: "Το να ανησυχείς για τη διατροφή σου αυτή τη στιγμή είναι απολύτως φυσικό. Όταν οι άνθρωποι βαριούνται ή αγχώνονται, συχνά αναζητούν σνακ (αντί να φτιάξουν κάτι φρέσκο και θρεπτικό). Αυτή θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη ώρα για να μάθεις πώς να μαγειρεύεις ένα νέο πιάτο ή να κάνεις meal prep (μαζική προετοιμασία γευμάτων), ώστε να είσαι προετοιμασμένος/η και να μην ανησυχείς για το επόμενο γεύμα ή σνακ. Σίγουρα ξέρεις τις λιγούρες σου. Άρα προγραμμάτισε τα ψώνια σου και αγόρασε υγιεινά συστατικά και σνακ. Προτίμησε σνακ με πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες ώστε να σε κρατήσουν χορτάτο/η για αρκετό διάστημα".

Ας το χωρίσουμε λίγο σε περιοχές. Το Λονδίνο ήταν στην κορυφή ως προς το θέμα ανησυχίας αφού σχεδόν τα ⅔ των Λονδρέζων ανησυχούσαν - ενώ τα Βορειοδυτικά, τα Ανατολικά Μίντλαντς, και το Γιορκσάιρ και το Χάμπερ ήταν οι πιο χαλαρές περιοχές στην Αγγλία, με το 54% να ανησυχεί. Η περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με τις λιγότερες ανησυχίες ήταν η Ουαλία, όπου μόνο το 53% είχε τουλάχιστον μια ανησυχία σχετική με την υγεία.

Ο χάρτης θερμότητας παρακάτω δείχνει ποιες περιοχές ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους. Φαίνεται ότι όσο πιο νότια πηγαίνεις, τόσο πιο πιθανό είναι να είχες τουλάχιστον μία ανησυχία με την υγεία σου.

 

Οι νεότερες γενιές αναφέρουν χειρότερη ποιότητα ύπνου

Προχωρώντας στις συνήθειες ύπνου, σχεδόν το ⅔ των Βρετανών ανέφεραν μια αλλαγή στα συνηθισμένα τους πρότυπα ύπνου στο lockdown, με πάνω από τους μισούς να ισχυρίζονται ότι είδαν αρνητικό αντίκτυπο. Το να μην κοιμάσαι αρκετά μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στην υγεία σου - εκτός από το ότι αισθάνεσαι εξαντλημένος/η.

Χωρίζοντας τον πληθυσμό σε ηλικιακές ομάδες, οι παλαιότερες γενιές ήταν πιο πιθανό να πουν ότι δεν είχαν βιώσει αλλαγές στις συνήθειες ύπνου τους. Τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω ήρθαν δεύτεροι λέγοντας ότι η ποιότητα ύπνου τους ήταν καλύτερη μετά το lockdown, με μόνο το 22% να λέει το αντίθετο - το λιγότερο ποσοστό που αναφέρθηκε από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.

Εάν είσαι γενιά Z ή Millennial, είναι πιο πιθανό να αναφέρεις ότι είχες ύπνο χειρότερης ποιότητας. Το 25% των ατόμων από 25 έως 34 ετών ανέφεραν λιγότερο ύπνο και το 39% ανέφερε ότι ο ύπνος ήταν χειρότερης ποιότητας.

1 στους 10 Βρετανοί κατανάλωναν περισσότερα συμπληρώματα υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος

Όσον αφορά την υποστήριξη της ανοσοποιητικής υγείας, περισσότεροι από 1 στους 10 Βρετανούς έλαβαν περισσότερα συμπληρώματα στο lockdown σε σχέση με πριν από το lockdown για να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα σε άριστη κατάσταση. Εξετάζοντας βαθύτερα αυτό, 1 στους 25 παίρνει τώρα πολύ περισσότερα από ό, τι στο παρελθόν. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη με την πλειοψηφία να αναφέρει μια ανησυχία για την υγεία και την ευεξία.

Με το Λονδίνο να είναι πιο έντονα φοβισμένο για την υγεία του, είναι είναι λογικό ότι η πρωτεύουσα είδε τη μεγαλύτερη αύξηση στη λήψη συμπληρωμάτων ανοσοποιητικής υποστήριξης. Σχεδόν 1 στους 5 Λονδρέζους ανέφεραν ότι έπαιρναν περισσότερα από ότι στο παρελθόν. Ακολούθησαν τα Βορειοανατολικά όπου κάθε 4 στα 25 άτομα ανέφεραν ότι έλαβαν περισσότερα συμπληρώματα από ότι στο παρελθόν.

Με λίγα λόγια

Είδες τέτοιες αλλαγές στην υγεία σου; Το lockdown μας επηρέασε με διαφορετικούς τρόπους. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, η φροντίδα της υγείας μας δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική.

Όλα τα στοιχεία, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, προέρχονται από την YouGov Plc. Το συνολικό μέγεθος του δείγματος ήταν 2843 ενήλικες, εκ των οποίων 2766 ήταν Βρετανοί ενήλικες. Η εργασία πεδίου πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 και 21 Απριλίου 2020. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Διαδίκτυο. Τα στοιχεία έχουν σταθμιστεί και είναι αντιπροσωπευτικά όλων των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου (ηλικίας 18+).
Lauren Dawes
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Η Lauren είναι απόφοιτος αγγλικής λογοτεχνίας και προέρχεται από την Νότια Αγγλία. Αγαπούσε πάντα την κολύμβηση, έχει ανακαλύψει τη δύναμη που προσφέρουν τα βάρη τα τελευταία χρόνια, και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στην εβδομαδιαία τάξη hot yoga.

Τα σαββατοκύριακα μαγειρεύει συνήθως ή τρώει κάποιο είδος brunch και απολαμβάνει να δοκιμάζει νέες συνταγές με τους συγκατοίκους της - ειδικά έχει μια παλιά μαθητική συνηθεία, όπως να επιβιώνει από τα ζυμαρικά. Πάνω απ 'όλα, είναι σταθερά πιστή στη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στο γυμναστήριο και το τζιν.

Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία της Lauren εδώ.

myprotein