Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Πώς παράγεται η κρεατίνη | Στο Εργαστήριο

Πώς παράγεται η κρεατίνη | Στο Εργαστήριο
Emily Wilcock
Writer and expert1 έτος πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Ο κόσμος λατρεύει να ακούει για την κρεατίνη. Τι είναι, πώς λειτουργεί, πώς φτιάχνεται; Ήρθε λοιπόν η ώρα να δώσουμε απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Τους τελευταίους μήνες, εργαζόμαστε για το project In The Lab, μια σειρά στο YouTube η οποία σε ταξιδεύει στα παρασκήνια του τρόπου με τον οποίο φτιάχνουμε τα πιο δημοφιλή προϊόντα μας. Σου έχουμε ήδη δείξει πώς φτιάχνουμε την Impact Whey Protein. Τώρα σου δείχνουμε τι συμβαίνει στην παρασκευή της μονοϋδρικής κρεατίνης μας.

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος ανάπτυξης προϊόντων Myprotein, Paul Smith-Johnson, η κρεατίνη είναι ένα φυσικό μόριο που δημιουργείται από τα νεφρά και αποθηκεύεται στους μύες μας. Μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας μέσω ζωικών προϊόντων, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να καταναλώσουμε αρκετή με αυτόν τον τρόπο ώστε να έχει επίδραση στην αθλητική απόδοση.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιστέψεις εμάς. Η κρεατίνη είναι ένα από τα πιο καλά ερευνημένα συμπληρώματα στην αγορά, με περίπου 1.000 μελέτες να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της.

Εν πάση περιπτώσει, η στιγμή που όλοι περιμέναμε… πώς την παρασκευάζουμε;

Πώς φτιάχνεται η κρεατίνη; 

https://youtu.be/jHNJqQ8z6K8

Η πρώτη διαδικασία περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο εργαστήριο και δύο βασικά συστατικά: σαρκοσινικό νάτριο και κυαναμίδιο.

Το σαρκοσινικό νάτριο είναι σαν το αλάτι, αλλά είναι ελαφρώς γλυκό στη γεύση. Το κυαναμίδιο είναι ένα λευκό στερεό. Πιθανότατα να το συναντήσεις μερικές φορές την ημέρα, καθώς βρίσκεται συνήθως στην οδοντόκρεμα.

Αυτά τα δύο συστατικά θερμαίνονται και συμπιέζονται σε ένα μεγάλο δοχείο αντίδρασης. Αυτό δημιουργεί ένα υγρό που μετά ψύχουμε και ρυθμίζουμε ώστε να γίνει κρυσταλλική κρεατίνη. Αυτό στη συνέχεια καθαρίζεται με φυγoκεντρωτή, ο οποίος απομακρύνει τυχόν ακαθαρσίες. Το καθαρό υγρό στη συνέχεια ξηραίνεται σε κενό και αλέθεται σε λεπτή σκόνη, καθιστώντας ευκολότερη τη διάλυσή του στο νερό. Στη συνέχεια δοκιμάζεται για να βεβαιωθεί ότι πληροί τις απαιτήσεις καθαρότητας.

Στο εργοστάσιό μας, η λεπτή σκόνη κρεατίνης μεταφέρεται από την αποθήκη στην αίθουσα ζύγισης για τα τελικά στάδια της διαδικασίας. Κάθε παρτίδα κρεατίνης που φτιάχνουμε χρησιμοποιεί αρκετά 100 κιλά πρώτης ύλης, και σχεδόν τίποτα από αυτά δεν πάει χαμένο.

Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα, δεν απαιτείται ανάμειξη, ώστε να μπορούμε να εναποθέσουμε την κρεατίνη κατευθείαν στο IBC και στη συνέχεια στη γραμμή συσκευασίας όπου το προϊόν κοσκινίζεται και εναποτίθεται στις σακούλες μας. Το προϊόν σφραγίζεται, ακτινογραφείται, σαρώνεται για διασφάλιση ποιότητας και αποστέλλεται στην αποθήκη έτοιμο για αποστολή στους πελάτες.

Είναι απλό, πραγματικά.

Με λίγα λόγια

Λοιπόν, τώρα ξέρεις από πού προέρχεται η κρεατίνη σου. Για να μάθεις πώς φτιάχνονται μερικά από τα άλλα πιο δημοφιλή προϊόντα μας, ρίξε μια ματιά στο κανάλι της Myprotein στο YouTube.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein