Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Tαυρίνη τι είναι| Πλεονεκτήματα ταυρίνης

Tαυρίνη τι είναι| Πλεονεκτήματα ταυρίνης
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την Ταυρίνη

Με αυξανόμενη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της χρήσης της σε ενεργειακά ποτά , η ταυρίνη φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετό ερευνητικό ενδιαφέρον αυτό το διάστημα. Η ταυρίνη είναι ένα καλό συμπλήρωμα πριν την άσκηση, έχοντας σαν βασικό πλεονέκτημα την καταπολέμηση της κόπωσης και βελτίωση της δύναμης στην προπόνηση.

Οι μελέτες μέχρι σήμερα

Τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν καφεΐνη και άλλα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της ταυρίνης, από την αρχική εισαγωγή του RedBull στην αγορά, χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο ως τρόπος βελτίωσης της συγκέντρωσης και συχνά της απόδοσης  (Reissig, Strain & Griffiths, 2009). Δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας, πολλές μελέτες έχουν δοκιμάσει τις  επιδράσεις αυτού των ποτών αυτών στην εγρήγορση, τη διάθεση και τις επιδόσεις.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η καφεΐνη φαίνεται να επηρεάζει την απόδοση και είναι από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αύξηση της απόδοσης. Ωστόσο, όταν συγκρίνονται οι επιδόσεις ενός αθλητή μετά από τη χρήση ενός ενεργειακού ποτού και μετά από τη χρήση καφεΐνης, υπάρχει μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα.

Πράγματι, σε σχετική μελέτη του Geiss et al (1994), διαπιστώθηκε ότι για 10 αθλητές αντοχής μετά από 60 λεπτά ποδηλασίας σε υψηλή ένταση, το RedBull ήταν πιο αποτελεσματικό από την καφεΐνη (160mg) και τους υδατάνθρακες (54g) για τη βελτίωση του χρόνου εξάντλησης. Αυτή η ανακάλυψη είναι ενδιαφέρουσα καθώς το RedBull περιέχει τόσο καφεΐνη όσο και υδατάνθρακες, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει η αιτία βελτίωσης οφείλεται σε αυτά τα συστατικά του ποτού.

Τι είναι η ταυρίνη ;

Η ταυρίνη κατατάσσεται στην κατηγορία των σκευασμάτων από θείο, ακόμα περιέχει αμινοξέα τα οποία βρίσκονται στους σκελετικούς μύες και σε υψηλές συγκεντρώσεις μέσα στους διεγερτικούς ιστούς όπως οι νευρώνες (Huxtable, 1992). Έχει αναφερθεί ότι έχει ποικίλες δράσεις, όπως οσμο-ρύθμιση (έλεγχος των συγκεντρώσεων ύδατος και αλατιού), ρύθμιση της νευρωνικής παρορμητικότητας, αντι-οξείδωση και έλεγχος της ομοιόστασης Ca2 +, προστατεύοντας έτσι τη μυϊκή λειτουργία καθώς ελέγχει τη σύσπαση των μυϊκών ινών (Huxtable, 1992 ).

 Πλεονεκτήματα της ταυρίνης στο σώμα μας

Η ταυρίνη έχει άλλους ρόλους στο σώμα όπως σταθεροποίηση μεμβράνης πλάσματος, νευροδιαβίβαση (ενεργοποιητής νευρώνων) και αποτοξίνωση (Miyazaki et al., 2004).  Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το μηχανικό κατώφλι για τη συστολή των σκελετικών μυϊκών ινών (De Luca et al, 1996), που σημαίνει ότι οι μυϊκές ίνες μπορούν να διαχειριστούν μεγαλύτερη ένταση και να εργαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπό στρες.

Αυτό σχετίζεται με την τροποποίηση της διαδικασίας σύζευξης διέγερσης-συστολής, η οποία με τη σειρά της μεταβάλλει το χειρισμό του σαρκοπλασμικού δικτυώματος (SR) Ca2 +, επιτρέποντας έτσι την εκ νέου σύνθεση ενέργειας στους μυς (Schaffer, Ballard & Azuma, 1994). Όλα αυτά σημαίνουν ότι διευκολύνεται η παραγωγή ενέργειας και δύναμης από το σώμα μας.

Εδώ να αναφέρουμε ότι πολλές από τις μελέτες που έγιναν σχετικά με τη χορήγηση ταυρίνης, βασίστηκαν πάνω στα ενεργειακά ποτά που είναι διαθέσιμα στην αγορά τα οποία περιέχουν και άλλα συστατικά, συνεπώς δεν μελετήθηκε αποκλειστικά η ταυρίνη σαν συμπλήρωμα (Ward, Bridge, McNaughton & Sparks, 2016 ).

Τι να διαλέξω καφεΐνη ή ταυρίνη;

Με βάση αυτά τα προκαταρκτικά συμπεράσματα, τα αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, για την ταυρίνη και την καφεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι η ταυρίνη και η καφεΐνη χρησιμοποιούν διαφορετικούς μηχανισμούς για ρυθμίζουν τις παραμέτρους κόπωσης και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά για όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα (μαζί με την χρήση και άλλων συμπληρωμάτων) . Επίσης μεμονωμένα η ταυρίνη θα μπορούσε  να χρησιμοποιηθούν αντί της καφεΐνης σε άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση καφεΐνης είτε δεν αντοποκρίνονται στην επίδραση της καφεΐνης.

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν εκφράσει ότι επωφελούνται από τη χρήση ταυρίνης ως συμπλήρωμα,  αυξάνοντας τις επιδόσεις τους στο σπρίντ και στην αντοχή. Για την ταυρίνη επίσης δεν έχει διαπιστωθεί καμία ανεπιθύμητη παρενέργεια και λόγω φθηνού κόστους μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή με τεράστια οφέλη για την επίδοση σας μέσα και έξω από το γυμναστήριο.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein