Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Αδυνάτισμα: οι 10 πιο διάσημοι μύθοι!

Αδυνάτισμα: οι 10 πιο διάσημοι μύθοι!
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness8 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Σίγουρα μία από τις πιο συνηθισμένες αποφάσεις που λαμβάνουμε είναι να ξεκινήσουμε μια νέα δίαιτα, να την τηρήσουμε και να αποβάλλουμε ένα σημαντικό ποσοστό λίπους. Oπότε, εάν προσπαθήσαε και τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο, ίσως πέσατε θύμα ενός ή περισσότερων μύθων σχετικά με την απώλεια βάρους.

Είναι γνώμες που επικρατούν και κατά κάποιον τρόπο καταλήγουν να ριζώνουν στο μυαλό των απανταχού αποφασισμένων να χάσουν βάρους, παρά το γεγονός ότι συχνά είναι παραπλανητικά ή εντελώς ψευδή!

Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ καθώς σας παρουσιάζω (χωρίς συγκεκριμένη σειρά) τους top 10 μύθους για την απώλεια βάρους.

Οι μπανάνες παχαίνουν

Όλοι έχουμε ακούσει αυτή την άποψη που συνήθως ξεπροβάλλει τόσο ενοχλητικά όσο και τα pop ups που μαστίζουν προσωπικούς υπολογιστές μας. Η ιδέα ότι οι μπανάνες σας "βάζουν" λίπος είναι πολύ παραπλανητική.Η παλιά καλή μπανάνα είναι στην πραγματικότητα μια πολύ υγιεινή επιλογή για σνακ γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η μπανάνα δεν παχαίνει! Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες και παρέχει μια υγιή δόση από το super μεταλλικό στοιχείο κάλιο.

Γιατί θεωρείται η μπανάνα παχυντική;

Ο μύθος της μπανάνας προέρχεται πιθανότατα από το γεγονός ότι έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες και δεν καίγεται μέσω της δραστηριότητας.

Πότε να την προτιμάτε;

Δοκιμάστε μία ως προ-προπονητικό σνακ ή κόψτε την σε φέτες μέσα στα δημητριακά του πρωινού σας και θα διαπιστώσετε ότι είναι μια υγιής πηγή ενέργειας.Εφόσον δεν τρώτε... όλο το τσαμπί, οι μπανάνες δεν θα σας παχύνουν.

Η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους

Ας το δούμε λογικά... δεν είναι η παράλειψη του πρωινού που μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά η αντίληψη ότι τελικά σταματάτε να είστε νηστικοί την ώρα του μεσημεριανού. Με την παράκαμψη του πρωϊνού θα είστε επιπλέον πεινασμένοι και ως εκ τούτου πιο επιρρεπείς στο να φάτε περισσότερο.

Διακοπτόμενη νηστεία

Σύμφωνα με την εμπειρία μου, η παράλειψη του πρωινού ή η "νηστεία" μέχρι το μεσημέρι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας καλός τρόπος για να χάσετε βάρος. Εφαρμόζω διακοπτόμενη νηστεία, ώστε να λείπει το πρωινό γεύμα από το σώμα μου και έτσι να μην υπάρχει άλλη επιλογή από το να κάψει το λίπος ως καύσιμο κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της ημέρας.

Θα πρέπει απλά να εξασκηθείτε σε κάποια αυτοσυγκράτηση για τα επόμενα γεύματα και να είστε προσεκτικοί ώστε να μην παρεκτραπείτε.

Ο κρόκος του αυγού παχαίνει

Είναι αλήθεια ότι οι κρόκοι αυγών είναι πλούσιοι σε λιπαρά, αλλά είναι επίσης γεμάτοι με πρωτεϊνη. Τα αυγά δεν θα σας "βάλουν" λίπος. Ακούω ιστορίες που τους πετάνε όλους μαζί και κρατούν μόνο το ασπράδι του αυγού. Η ισορροπία είναι το κλειδί. Αν κάνετε μια ομελέτα 4 αυγών, κρατήστε τουλάχιστον 2 από τους κρόκους. Δεν είναι η ρίζα του κακού στη δίαιτά σας, όπως κάποιοι θα ήθελαν να πιστέψετε.

Η HIIT είναι η καλύτερη προπόνηση για την απώλεια λίπους

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (ή HIIT) θεωρείται τελευταία ως η καλύτερη μορφή καρδιοαγγειακής άσκησης για την απώλεια λίπους - παρ 'όλες τις μελέτες και τις έρευνες, με βάση το δικό μου πειραματισμό έχω βρει ότι δεν είναι η καλύτερη για 'μένα. HIIT για την απώλεια λίπους.

Το 2012 πέρασα αρκετούς μήνες να εκτελώντας ασκήσεις HIIT τόσο στο δρόμο όσο και στο γυμναστήριο, σε μια προσπάθεια να εκτοπίσω το επίμονο λίπος στο κάτω μέρος της κοιλιάς μου, αλλά δεν έβλεπα αποτέλεσμα μέχρι που επέστρεψα στο σταθερό τζόκινγκ. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και για 'μένα η αύξηση του καρδιακού ρυθμού μου με τρέξιμο ή δυναμικό περπάτημα και, στη συνέχεια, η διατήρησή του για ένα χρονικό διάστημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψω λίπος.

Οι δίαιτες δεν λειτουργούν - θα ξαναπάρετε όλο το βάρος που χάσατε

Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει ότι ένας φίλος ή συνάδελφος έχει χάσει ξαφνικά ένα σωρό κιλά και, λάμποντας από υγεία και υπερηφάνεια, είναι απασχολημένος λέγοντας συνεχώς σε όλους για τη "νέα" δίαιτα που κάνει και ότι τώρα πηγαίνει στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα; Και πόσες φορές έχετε δει το ίδιο πρόσωπο, 6-12 μήνες αργότερα, να ψάχνει ακριβώς το ίδιο, όπως έκανε πριν συμβεί η θαυματουργή απώλεια βάρους;

Οι δίαιτες έχουν αποτέλεσμα

Σε αυτό το σημείο ο κόσμος θα σας πει ότι αυτό το περιστατικό αποτελεί απόδειξη ότι η δίαιτα δεν λειτουργεί και ότι πάντα θα ανακτάτε το βάρος που χάνετε αρχικά και ότι πιθανότατα θα καταλήξετε βαρύτεροι από όταν αρχίσατε. Οι δίαιτες κάνουν δουλειά!

Πως θα ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε;

Είναι απλά η περίπτωση του νεο-αδύνατου που έχει αυτοπεποίθηση και σταδιακά ολισθαίνει πίσω στις παλιές διατροφικές του συνήθειες. Μόλις έχει επιτευχθεί ένας στόχος ως προς το βάρος, καλλιεργείται στο μυαλό η σκέψη «Έχω πάει τόσο καλά, δεν θα γίνει και τίποτα αν φάω ένα μικρό μπολ παγωτό".

Και σε αυτό το σημείο έχουν δίκιο, δεν θα ήταν κακό να φάνε ένα μπολ παγωτό... αλλά αυτή η στάση σύντομα γίνεται μόνιμη. Χωρίς να το καταλάβει, το πρόσωπο αυτό πείθει τον εαυτό του όλη μέρα και κάθε μέρα ότι ένα burger ή μία σακούλα πατατάκια ή ένα μπουκάλι μπίρα επίσης δεν θα προκαλέσει κάτι κακό, ειδικά αφού όλα έχουν πάει τόσο καλά.

Εάν, αφού έχετε χάσει ένα σημαντικό ποσοστό λίπους μέσω της διατροφής και της άσκησης, ξαναρχίσετε να τρώτε όπως πριν, τότε φυσικά το βάρος θα επιστρέψει... Αν αλλάξτε τη ζωή σας τρώγοντας καθαρό φαγητό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και κάνοντας τακτικά άσκηση, τότε το λίπος θα μείνει μακριά... σας το υπόσχομαι!]

Όταν τρως αργά το βράδυ... παχαίνεις

Δεν έχει σχέση τι ώρα θα φας κάτι, αλλά το τι θα φας.

Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να τρώτε ένα βαρύ γεύμα λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι, από πολλές απόψεις, αλλά ένα υγιεινό σνακ αργά το βράδυ δεν πρόκειται να σας δώσει λίπος: αν μη τι άλλο θα σας βοηθήσει τόσο να κοιμηθείτε καλύτερα όσο και θα αποτρέψει την πολυφαγία το πρωί. Προσωπικά δεν μπορώ να κοιμηθώ αν το στομάχι μου γουργουρίζει!

Τα πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε υδατάνθρακα τρόφιμα είναι η καλύτερη επιλογή για ένα βραδινό σνακ.

Δοκιμάστε:

- Τυρί cottage

- Τόνο

- Ασπράδι αυγού (ή ομελέτα)

- Πρωτεΐνη Impact Whey Isolate

Μαγικά Xάπια αδυνατίσματος

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι σπαταλούν τα χρήματα τους σε λιποδιαλύτες με την πεποίθηση ότι η απώλεια λίπους θα γίνει με ένα κουτάκι και θα είναι τόσο εύκολη όσο η λήψη 2 χαπιών 3 φορές την ημέρα.

Μην με παρεξηγείτε, υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, όπως εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, CLA και θερμογεννετικά λιποδιαλυτικά, αλλά δεν λειτουργούν ως μαγικά χάπια, τα οποία θα σας μεταλλάξουν σε super model αν δεν αλλάξετε την διατροφή και την άσκησή σας.

Τοπική απώλεια λίπους

Θυμάστε όταν όλα τα κορίτσια συμμετείχαν σε oμαδικά προγράμματα τύπου "Κοιλιακοί και γλουτοί"; Και αυτά τα μαθήματα υπονοούσαν ότι οι προπονήσεις που πραγματοποιούνται σε αυτά τα ομαδικά θα σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος στην κοιλιά και στα πόδια.

Τι συμβαίνει;

Λυπάμαι που πρέπει να πω σε όλους ότι: είναι απίθανο κανείς να επικεντρωθεί σε τοπική απώλεια λίπους και να επιλέξει εκείνος, με την εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων ή τρώγοντας συγκεκριμένα φαγητά, από ποια σημεία θα χάσει λίπος. Όλοι εσείς που κάνετε χιλιάδες κοιλιακούς την ημέρα με την πεποίθηση ότι το λίπος γύρω από τους κοιλιακούς θα λιώσει... έχετε χάσει το παιχνίδι.

Όταν κάνετε δίαιτα και άσκηση, το σώμα σας αποφασίζει από πού θα γίνει η απώλεια λίπους και με ποια σειρά, ανεξάρτητα από το πώς θα γυμναστείτε ή θα φάτε. Μείνετε συνεπείς και ακόμα και τα πιο επίμονα σημεία λίπους θα εξαφανιστούν!

Το φυστικοβούτυρο και οι ξηροί καρποί στη δίαιτα

Ξεφυλλίστε οποιοδήποτε περιοδικό υγείας ή φυσικής κατάστασης και σας εγγυώμαι ότι θα βρείτε μια δίαιτα απώλειας λίπους, η οποία περιλαμβάνει τοστ από ψωμί ολικής άλεσης συνοδευμένο με μια μεγάλη κουταλιά φυστικοβούτυρο.

Όλα καλά, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι ξηροί καρποί θεωρούνται συχνά ως υπερτροφή για αυτούς που κάνουν δίαιτα με αποτέλεσμα ορισμένοι να το παρακάνουν. Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή επιλογή, υψηλή σε πρωτεΐνη αλλά και λιπαρά. Αν τρώτε πάρα πολλούς, όμως, ίσως πάρετε περισσότερο βάρος από αυτό που επιθυμούσατε να χάσετε!

Έχω βαριά κόκαλα

Κράτησα τον αριθμό 1 για έναν απο τους αγαπημένους μου μύθους...

Ο μύθος που κάποιος δεν μπορεί να χάσει βάρος επειδή είναι "γεννετικά προδιαγεγραμμένο" ή έχει αργό μεταβολισμό ή έχει "βαριά" κόκαλα.

Η αποκατάσταση της αλήθειας

Αν φάτε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε, θα αποκτήσετε μεγαλύτερα ποσοστά λίπους.Κάνοντας μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή και λαμβάνοντας μέρος σε κάποια τακτική άσκηση, σας εγγυώμαι ότι θα χάσετε το λίπος που στοχεύετε.Είναι πραγματικά τόσο απλό.

Συμβουλή για την διαίτα

Συμβουλή: δοκιμάστε να κάνετε αυστηρή διατροφή για 2 εβδομάδες - το σώμα σας θα συνηθίσει και θα σας γίνει τρόπος ζωής!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein