Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Φωσφατιδυλοσερίνη : Καταπολέμησε την κορτιζόλη

Φωσφατιδυλοσερίνη : Καταπολέμησε την κορτιζόλη
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

H Φωσφατιδυλοσερίνη είναι ένα συμπλήρωμα το οποίο σε βοηθά να μειώσεις την κορτιζόλη. Τι σημαίνει αυτό; Διάβασε το άρθρο.

Φωσφατιδυλοσερίνη : Καταπολέμησε την κορτιζόλη

Φωσφατιδυλοσερίνη

Η Φωσφατιδυλοσερίνη (PS) είναι ένα φυσικό φωσφολιπίδιο και είναι ένα απαραίτητο συστατικό της εσωτερικής μεμβράνης των κυττάρων.

Βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά στις κυτταρικές μεμβράνες οργάνων με υψηλή μεταβολική δραστηριότητα, όπως ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, το ήπαρ, η καρδιά και οι σκελετικοί μυς.

Η Φωσφατιδυλοσερίνη (PS) βελτιώνει τη νευροενδοκρινολογική απάντηση του σώματος στην άσκηση και ειδικότερα αυξάνει το λόγο τεστοστερόνη/κορτιζόλη.

Σε μελέτες βρέθηκε ότι υγιείς άνδρες που έλαβαν  600 mg/μέρα Φωσφατιδυλοσερίνη (PS) για 10 ημέρες κατά τη διάρκεια άσκησης σε εργομετρικό ποδήλατο αυξανόμενης έντασης, είχαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και λιγότερη κορτιζόλη, από εκείνους που δεν είχαν λάβει.

Εκτός από την ελάττωση της απελευθέρωσης ACTH και συνεπώς της κορτιζόλης, η χορήγηση Φωσφατιδυλοσερίνης (PS) δεν επηρέασε την απελευθέρωση  της αυξητικής ορμόνης.

Παλαιότερα ευρήματα

myprotein clothes

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαίωσαν παλαιότερα ευρήματα από τους ίδιους ερευνητές, που έδειχναν ότι μια μόνο ενδοφλέβια έγχυση PS αντιστάθμιζε την ενεργοποίηση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων από ένα στρεσσογόνο ερέθισμα, όπως η άσκηση.

Η αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης μετά από χρήση PS οφείλεται στο γεγονός ότι η κορτιζολαιμία επηρεάζει αρνητικά την βιοσύνθεση της ανδρικής ορμόνης στους όρχεις. Η κορτιζόλη και άλλες αντιδράσεις στο στρες είναι γνωστό, ότι δρουν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και προωθούν την καταστροφή ιστών, με αποτέλεσμα τον μυϊκό καταβολισμό .

Συνεπώς η PS μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια περιόδων μεγάλου στρες και έντονης προπόνησης. Αθλητίατροι συχνά χρησιμοποιούν το λόγο τεστοστερόνης/κορτιζόλη, προκειμένου να υπολογίσουν το αναβολικό περιβάλλον ενός αθλητή και την ορμονική του ικανότητα στη δημιουργία μυϊκού ιστού. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι συμβουλεύουν τους αθλητές να κάνουν εκρηκτικές προπονήσεις με βάρη το απόγευμα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein