Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συνταγές

Πουτίγκα πρωτεΐνης με φιστικοβούτυρο

Πουτίγκα πρωτεΐνης με φιστικοβούτυρο
Myprotein
Writer and expert6 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein
Τώρα μιλάμε για την απόλυτη χλιδή.Ψάχνεις για ένα νόστιμο πλούσιο επιδόρπιο που είναι επίσης γεμάτο με πρωτεΐνη; Δες αυτήν την πλούσια συνταγή για πουτίγκα από την @fitwaffle.Με μια εύθρυπτη βάση μπισκότου με στρώση με ακαταμάχητο φυστικοβούτυρο και άλειμμα πρωτεΐνης σοκολάτας φουντουκιού, αυτό το γλυκό είναι η τέλεια απόλαυση για το Σαββατοκύριακο. Θα απολαύσεις την κάθε κουταλιά.

[instagram url="https://www.instagram.com/reel/CpxxRVgNcgA/"]

Για μια μερίδα θα χρειαστείς 

Συστατικά 

  • 1 μπισκότο digestive
  • 10 γρ. ανάλατο βούτυρο (λιωμένο)
  • 80 γρ. ελληνικό γιαούρτι χωρίς λιπαρά
  • 15 γρ. Impact Whey Protein πρωτεΐνη (Φυστικοβούτυρο σοκολάτας)
  • 10 γρ. Φυσικό Φυστικοβούτυρο (λιωμένο)
  • 5 γρ. Άλειμμα πρωτεΐνης (Φουντούκι σοκολάτας) 
  • 2 μίνι φλιτζάνια φυστικοβούτυρου (προαιρετικά)

Διαδικασία 

1. Θρυμματίζεις το μπισκότο digestive σε ψίχουλα τοποθετώντας το μέσα σε μια σακούλα με φερμουάρ και χτυπώντας το με έναν πλάστη.2. Ρίχνεις τα τρίμματα σε ένα καθαρό ταψάκι και προσθέτεις το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύεις με ένα κουταλάκι του γλυκού για να αναμειχθούν και στη συνέχεια απλώνεις τη βάση του μπισκότου σε μια λεία, επίπεδη στρώση στο κάτω μέρος του ταψιού.3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύεις το ελληνικό γιαούρτι χωρίς λιπαρά και την πρωτεΐνη με φυστικοβούτυρο σοκολάτας μέχρι να γίνει εντελώς λεία και χωρίς σβόλους.4. Ρίχνεις το μείγμα γιαουρτιού πάνω από τη βάση του μπισκότου στο ταψάκι, λειαίνοντας το με το πίσω μέρος ενός κουταλιού του γλυκού για να δημιουργήσεις μια επίπεδη επιφάνεια.5. Περιχύνεις με το λιωμένο φυσικό φυστικοβούτυρο και απλώνεις σε μια άλλη κυκλική στρώση. Επανάλαβε τη διαδικασία με το άλειμμα πρωτεΐνης.6. Συμπληρώνεις με 2 μίνι φλιτζάνια φυστικοβούτυρου (αν θέλεις) για την τέλεια απολαυστική τελική πινελιά. Δοκίμασε αμέσως ή διατήρησέ το στο ψυγείο για να το απολαύσεις αργότερα.

Γιατί το φυστικοβούτυρο είναι τέλειο για μια σωστή διατροφή; 

Το φυστικοβούτυρο, μια κρεμώδης ή τραγανή απόλαυση που φτιάχνεται από αλεσμένα φιστίκια, είναι ένα δημοφιλές και ευέλικτο φαγητό που είναι βασικό σε πολλά νοικοκυριά για δεκαετίες. Πέρα από την υπέροχη γεύση και το ευρύ φάσμα εφαρμογών του, το φυστικοβούτυρο έχει επίσης αναγνωριστεί ως πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, κυρίως λόγω του αξιοσημείωτου διατροφικού του προφίλ. Αυτό το ταπεινό άλειμμα είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, υγιή λίπη και πολυάριθμα οφέλη για την υγεία που το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν σωστή διατροφή. Το φυστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή και εδώ θα δεις πώς μπορεί να συμβάλει στη συνολική ευεξία σου.

Πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών στο σώμα, καθιστώντας την ένα κρίσιμο μακροθρεπτικό συστατικό για τη συνολική υγεία. Το φυστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για χορτοφάγους και vegans. Μόλις δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο μπορούν να παρέχουν περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση και την οικοδόμηση των μυών, στη στήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στην προώθηση της συνολικής υγείας.

Υγιή Λίπη

Ενώ η λέξη "λίπος" συχνά φέρει αρνητική χροιά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όλα τα λίπη δεν είναι το ίδιο. Το φυστικοβούτυρο περιέχει κυρίως ακόρεστα λίπη, τα οποία θεωρούνται υγιεινά για την καρδιά. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται στα φιστίκια, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν καταναλώνονται με μέτρο. Αυτά τα υγιή λίπη παρέχουν επίσης μια αίσθηση πληρότητας, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση του βάρους.

Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

Το φυστικοβούτυρο είναι ένας θησαυρός απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Είναι μια αξιοσημείωτη πηγή βιταμίνης Ε, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, και βιταμινών Β όπως η νιασίνη, που παίζουν ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό. Επιπλέον, το φυστικοβούτυρο περιέχει σημαντικά μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών συσπάσεων, της υγείας των οστών και της διατήρησης της σωστής ισορροπίας υγρών.

Διαιτητικές ίνες

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του πεπτικού συστήματος και το φυστικοβούτυρο συμβάλλει στις καθημερινές σου ανάγκες σε φυτικές ίνες. Δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο μπορούν να παρέχουν περίπου 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Αντιοξειδωτικά

Τα ίδια τα φιστίκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε ρεσβερατρόλη, η οποία είναι γνωστή για τη δυνατότητά της να προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Διαχείριση κορεσμού και βάρους

Ο συνδυασμός πρωτεϊνών, υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών στο φυστικοβούτυρο το καθιστά μια χορταστική και χορταστική τροφή. Όταν περιλαμβάνεται σε γεύματα ή σνακ, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας και στη μείωση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για όσους στοχεύουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά το βάρος τους.

Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, το φυστικοβούτυρο μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για άτομα με διαβήτη. Ο χαμηλός γλυκαιμικός του δείκτης (GI) σημαίνει ότι έχει σχετικά αργό αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη στο φυστικοβούτυρο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και να μειώσουν τον κίνδυνο ξαφνικών αιχμών και συντριβών.

Πυκνό άλειμμα με θρεπτικά συστατικά

Το φυστικοβούτυρο είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι παρέχει έναν πλούτο απαραίτητων θρεπτικών συστατικών σε σχέση με την περιεκτικότητά του σε θερμίδες. Αυτό το καθιστά έναν αποτελεσματικό τρόπο για να καλύψεις τις καθημερινές σου διατροφικές ανάγκες χωρίς υπερβολική κατανάλωση θερμίδων. Για να μεγιστοποιήσεις τη θρεπτική πυκνότητα, διάλεξε φυσικό φυστικοβούτυρο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή υδρογονωμένα έλαια.

Βολικό και ευέλικτο

Η ευκολία και η ευελιξία του φυστικοβούτυρου είναι απαράμιλλες. Μπορεί να απλωθεί σε ψωμί ή κράκερ, να προστεθεί σε smoothies, να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ για φρούτα ή λαχανικά, να ενσωματωθεί σε σάλτσες και ακόμη και να συμπεριληφθεί τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Αυτή η προσαρμοστικότητα καθιστά εύκολο να το συμπεριλάβεις σε μια ποικιλία γευμάτων και σνακ, ενισχύοντας τη συνολική ποιότητα της διατροφής σου.

Επιλογές φιλικές προς τα αλλεργιογόνα

Ενώ οι αλλεργίες στα φιστίκια προκαλούν ανησυχία για μερικούς, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εναλλακτικές φιλικές προς τα αλλεργιογόνα, όπως το βούτυρο αμυγδάλου, το βούτυρο κάσιους και το βούτυρο ηλιόσπορων. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις παρέχουν παρόμοια διατροφικά οφέλη και είναι κατάλληλες για άτομα με αλλεργίες στα φιστίκια.

Υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία

Τα μονοακόρεστα λίπη στο φυστικοβούτυρο, ειδικά το ελαϊκό οξύ, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η κατανάλωση φυστικοβούτυρου ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των προφίλ χοληστερόλης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Μυϊκή αποκατάσταση

Μετά από μια έντονη προπόνηση, οι μύες σου χρειάζονται σωστή διατροφή για να αναρρώσουν και να αναπτυχθούν. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη του φυστικοβούτυρου βοηθά στην αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό σνακ μετά την προπόνηση όταν συνδυάζεται με υδατάνθρακες για την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου.

Οφέλη για την ψυχική υγεία

Το φυστικοβούτυρο περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που παίζει ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης. Η συμπερίληψη του φυστικοβούτυρου στη διατροφή σου μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη διάθεση και βελτιωμένη ψυχική ευεξία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το φυστικοβούτυρο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ως μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής. Λόγω της θερμιδικής του πυκνότητας, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, συμβάλλοντας δυνητικά στην αύξηση βάρους. Επομένως, ο έλεγχος της μερίδας είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για όσους έχουν συγκεκριμένους διατροφικούς στόχους.

Με λίγα λόγια 

Συμπερασματικά, το φυστικοβούτυρο είναι μια απολαυστική, γεμάτη θρεπτικά συστατικά τροφή που προσφέρει μια σειρά από οφέλη όταν ενσωματώνεται σε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής. Είτε επιδιώκεις να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεϊνών σου, είτε απολαμβάνεις τα υγιή για την καρδιά λίπη, είτε απλά απολαμβάνεις την υπέροχη γεύση, το φυστικοβούτυρο μπορεί να παίξει πολύτιμο ρόλο στην προώθηση της συνολικής ευεξίας. Επομένως, μην φοβάσαι να απλώσεις την αγάπη και το φυστικοβούτυρο στο επόμενο γεύμα σου και απόλαυσε τα αμέτρητα πλεονεκτήματα που φέρνει στο ταξίδι σου προς τη σωστή διατροφή και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

 

Διατροφικές πληροφορίες

Θερμίδες394
Συνολικό λίπος22g
Συνολικοί υδατάνθρακες24g
Πρωτεΐνη27g
Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein