Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Μαγνήσιο : Πλήρης Οδηγός !

Μαγνήσιο : Πλήρης Οδηγός !
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Αν γυμνάζεσαι σκληρά, τότε το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για το σώμα σου !

Μαγνήσιο : Πλήρης Οδηγός !

Η άσκηση αποτελεί φυσικό οξειδωτικό stress με σημαντικές απαιτήσεις σε μαγνήσιο. Έχει διαπιστωθεί μείωση στα επίπεδα μαγνησίου στο πλάσμα αμέσως μετά την άσκηση. Θεωρείται ότι, το μαγνήσιο εισέρχεται στο μυϊκό ιστό, στα ερυθρά αιμοσφαίρια (ενεργειακός μεταβολισμός) και στο λιπώδη ιστό (λιπόλυση), ως απάντηση στις απαιτήσεις της άσκησης.

Επίσης η παρατεταμένη άσκηση αυξάνει τις απώλειές του από το σώμα μέσω των ούρων και του ιδρώτα. Συνεπώς στην άσκηση υπάρχει ελάττωση της συγκέντρωσης του μαγνησίου, τόσο λόγω της μετακίνησής του σε συγκεκριμένους ιστούς, όσο και στις απώλειες από τα ούρα και τον ιδρώτα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, συστήνεται στα άτομα που κάνουν παρατεταμένη, έντονη προπόνηση (τόσο αερόβια, όσο και αναερόβια) να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου, ακόμα κι αν η συγκέντρωσή του στον ορό είναι φυσιολογική.

Δοσολογία

man holding dumbbells

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου (RDA) για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού διαφέρει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του κάθε ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) σε ενήλικες άνδρες κυμαίνεται από 400mg – 420mg/ημέρα, ενώ σε καταστάσεις αυξημένων αναγκών (άσκηση, οστεοπόρωση), μπορεί να φτάσει και τα 700 mg/ημέρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όταν λαμβάνονται συμπληρώματα που περιέχουν μαγνήσιο, η ανώτερη ανεκτή ημερήσια δόση (Tolerable Upper Intake Level- UL) είναι τα 350 mg. Η απορρόφηση του μαγνησίου από τα διαφορετικά είδη των συμπληρωμάτων ποικίλλει. Οι μορφές του μαγνησίου που διαλύονται καλά σε υγρό απορροφώνται πληρέστερα στο έντερο από ό, τι λιγότερο διαλυτές μορφές. Οι καλύτερα απορροφήσιμες μορφές μαγνησίου χωρίς σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες (δυσκοιλιότητα, διάρροια) είναι το κιτρικό, το γλυκινικό, το ταυρικό και το ανθρακικό μαγνήσιο.

Αντίθετα το οξείδιο του μαγνησίου και το θειϊκό μαγνήσιο  διαθέτουν χαμηλό ποσοστό απορρόφησης και ενισχύουν τη δυσκοιλιότητα.

Ένας ακόμα λόγος

Πέρα όμως από τις αυξημένες ανάγκες και απώλειες, υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός λόγος, που το μαγνήσιο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι,  παρουσία μαγνησίου αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα της τεστοστερόνης και συγκεκριμένα η ελεύθερη τεστοστερόνη. Η αύξηση αυτή είναι υψηλότερη σε προπόνηση με βάρη-αντιστάσεις. Αυτό οφείλεται στο ότι, το μαγνήσιο δεσμεύει τη δεσμευτική σφαιρίνη των ορμονών του φύλου (SHBG), αναστέλλοντας έτσι τη σύνδεσή της SHBG με την τεστοστερόνη και αυξάνοντας τη συγκέντρωση της ελεύθερης και βιολογικά ενεργής ταστοστερόνης στο αίμα.

Συνεπώς το χαμηλό επίπεδο SHBG που επιτυγχάνεται παρουσία μαγνησίου, αυξάνει την ελεύθερη-βιολογικά ενεργή τεστοστερόνη, προσφέροντας ένα αναβολικό περιβάλλον ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein