Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Αμινοξέα EAAs: τι είναι; Πώς διαφέρουν από την πρωτεΐνη;

Αμινοξέα EAAs: τι είναι; Πώς διαφέρουν από την πρωτεΐνη;
Emily Wilcock
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Με τόσα πολλά διαθέσιμα προϊόντα πρωτεΐνης - whey, καζεΐνη, EAAs, BCAAs - είναι λογικό να μπερδεύεσαι λίγο. Ας το κάνουμε λοιπόν πιο απλό.

Η υπεύθυνη ανάπτυξης προϊόντων και διατροφής της Myprotein, BSc Katie Brown, επέστρεψε για μια ακόμη ανάλυση των διατροφικών δεδομένων, ώστε να μπορείς να παραμένεις καλά ενημερωμένος/η και να κάνεις τις σωστές επιλογές για σένα. Σήμερα, εμβαθύνουμε στα αμινοξέα EAAs. Σε τι χρησιμεύουν; Είναι καλύτερα από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

https://youtu.be/ieOxclPVksY

Τι είναι τα EAAs (Essential Amino Acids);

Ακόμα ένα αρκτικόλεξο, ε; Ευτυχώς, αυτό είναι αρκετά απλό. Το EAA σημαίνει απαραίτητα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Απλό.

Αλλά εδώ είναι που το ανεβάζουμε ένα επίπεδο.

Τα αμινοξέα είναι αλυσίδες ενώσεων που παράγονται από άνθρακα, άζωτο, υδρογόνο και οξυγόνο. Αυτές οι μικρότερες αλυσίδες ενώνονται για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο μόριο πρωτεΐνης.

Για να αφομοιώσει την πρωτεΐνη που τρώμε το σώμα μας, πρέπει να διασπάσει την πρωτεΐνη σε μεμονωμένα αμινοξέα. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης και να βοηθήσουν στη δημιουργία νέας μυϊκής μάζας. Αυτό μας αρέσει να το ακούμε, ε;

Συνολικά, υπάρχουν εννέα απαραίτητα αμινοξέα, επίσης γνωστά μερικές φορές ως «απαραίτητα αμινοξέα». Είναι γνωστά ως «απαραίτητα» επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να τα φτιάξει, επομένως πρέπει να τα λαμβάνουμε από το φαγητό. Τα πουλερικά, το κρέας και τα αυγά είναι γεμάτα με απαραίτητα αμινοξέα και μπορούν να σε βοηθήσουν να πετύχεις τους καθημερινούς μακροθρεπτικούς σου στόχους.

Αλλά αυτές δεν είναι βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης για όλους – οι vegans μπορεί να δυσκολευτούν να πάρουν όλα τα αμινοξέα τους με μια φυτική διατροφή, οπότε εκεί είναι χρήσιμα τα φιλικά προς τους vegan EAA μας.

Και τα συμπληρώματα EAAs δεν είναι μόνο για vegans. Καθώς η τιμή των πάντων φαινομενικά αυξάνεται, η αύξηση των πουλερικών, του κρέατος και των αυγών σου μπορεί να μην είναι ένας δρόμος που θέλεις να ακολουθήσεις. Και είμαστε μαζί σου σε αυτό. Τα EAAs είναι ένας οικονομικά αποδοτικός και χρονικά αποδοτικός τρόπος για να λάβεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, ειδικά εάν έχεις έναν στόχο υψηλής πρωτεΐνης να επιτύχεις.

Γιατί να επιλέξεις Impact EAAs;

Τα Impact EAAs όχι μόνο περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, αλλά περιέχουν επίσης μια βέλτιστη αναλογία 4:1:1 αμινοξέων κλαδικής αλυσίδας (BCAAs). Αυτά είναι η λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη.

Τα BCAA έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν απώλεια λίπους, προάγουν την ανάπτυξη των μυών και διατηρούν τη συνολική απόδοση της άσκησης.

Η αναλογία 4:1:1 της κλαδικής αλυσίδας είναι σημαντική επειδή κάθε αμινοξύ έχει διαφορετικό ρόλο:

  • Λευκίνη: το πιο σημαντικό BCAA για τη δημιουργία πρωτεΐνης και την ανάπτυξη των μυών. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει υψηλότερη αναλογία του.
  • Ισολευκίνη: αυτό το BCAA ενισχύει την ενέργεια και την αποκατάσταση.
  • Βαλίνη: επιδιορθώνει και διατηρεί υγιείς τους μύες για να σε κρατάει σε φόρμα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των EAAs και της Impact Whey Protein;

Και τα δύο αυτά bestsellers έχουν το ίδιο προφίλ αμινοξέων, οπότε ποια είναι η διαφορά;

Τα EAAs περιέχουν μια προστιθέμενη ποσότητα BCAAs στις βέλτιστες αναλογίες για την ανάπτυξη των μυών. Εκτός από αυτό, τα EAAs περιέχουν μηδενικές θερμίδες και μηδέν ζάχαρη, σε αντίθεση με την Impact Whey Protein. Αυτό είναι ιδανικό εάν έχεις ως στόχο των απώλεια βάρους ή ακολουθείς μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.

Τα EAAs είναι κατάλληλα για να σε βοηθήσουν να λάβεις τα αμινοξέα που χρειάζεσαι χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς για τις επιπλέον θερμίδες. Και ακόμα καλύτερα, αν προτιμάς ένα πιο ζουμερό shake, αναμιγνύεται για να μοιάζει περισσότερο με χυμό παρά με γαλακτώδη πρωτεΐνη.

Ποιο να επιλέξεις;

Εάν είσαι τόσο αναποφάσιστος όσο εγώ, μπορεί να μην είναι αυτό που θέλεις να ακούσεις, αλλά και τα δύο είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν η προτεραιότητά σου είναι η ανάπτυξη των μυών. Τα Impact EAAs μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή εάν μειώνεις την πρόσληψη θερμίδων σου και προτιμάς ένα ελαφρύτερο, πιο ζουμερό shake. Τα EAAs είναι επίσης πιο προσαρμοσμένα στην ανάπτυξη των μυών λόγω της βέλτιστης αναλογίας BCAA 4:1:1.

Με λίγα λόγια

Ας ελπίσουμε ότι σου λύσαμε τις όποιες απορίες είχες σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των EAAs και της Impact Whey Protein. Ξέρω ότι εμένα μου λύθηκαν. Αλλά τώρα εξαρτάται από εσένα. Η επιλογή είναι δική σου, οπότε ποια θα είναι;

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein