Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Αντιοξειδωτικά και η σημασία τους

Αντιοξειδωτικά και η σημασία τους
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Μην ξεχνάς τα Aντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι υπεύθυνα για τη δέσμευση των ελεύθερων ριζών που παράγονται με την έντονη άσκηση, το άγχος, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τα μεταλλαγμένα προϊόντα.Tα συμπληρώματα Βeta carotene (provitamin A), ascorbic acid (vitamin C),tocopherol (vitamin E), zincselenium, coenzyme Q10, N-acetyl cysteine, milk thisle, glutathione, green tea, alpha lipoic acidsaw palmetolycopeneDHEA δρουν αντιγηραντικά και αποτοξινωτικά.
1800x672-Vitamins-e1476259479415_1200x672_acf_cropped
Τα φρούτα και τα λαχανικά, οι φυσικοί χυμοί είναι άφθονοι σε περιεκτικότητα φλαβονοειδών που δίνουν το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα που έχουν  τα εσπεριδοειδή, σε καροτενοειδή που δίνουν το ερυθρό χρώμα, όπως η ντομάτα, η φράουλα, το καρπούζι και τις πολυφαινόλες που δίνουν το βυσσινί χρώμα, όπως το ρόδι, ή το βατόμουρο. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι τα ακόλουθα: βήτα καροτένιο-προ βιταμίνη A, ασκορβικό οξύ (vitamin C), τοκοφερόλη (vitamin E), σελήνιο, συνένζυμο Q10, N-acetyl cysteine (NAC), λυκοπένιο, καροτενοειδή, φαινόλες, κατεχίνες (green tea), γλουταθειόνη, γαϊδουράγκαθο (milk thisle silimarin), αγκινάρα, άλφα λιποικό οξύ (ΑLA), Godji berrieAkai.

Αντιοξειδωτικά Συμπληρώματα

Αντιοξειδωτικά & Διατροφή

sb

Το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, το ρόδι, το μαύρο σταφύλι, το βατόμουρο, τα βερίκοκα, τα εσπεριδοειδή. Ένα ιδανικό αποτοξινωτικό-αντιοξειδωτικό ρόφημα με το πρωινό είναι ένας φυσικός χυμός με: ρόδι, πορτοκάλι, καρότο, βατόμουρο, μανταρίνι, ακτινίδιο, grapefruit, σταφύλι μαύρο, μήλο, αχλάδι, ντομάτα, καρότο, φράουλες και ανανά.

Πέραν του ότι σου παρέχει μέταλλα και ασκορβικό οξύ (vitamin C), έχει και πολύτιμα αντιοξειδωτικά όπως φαινόλες, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, απαραίτητα για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού και τη δέσμευση των ελεύθερων ριζών από το οξειδωτικό stress

Tέλος, να διευκρινήσουμε ότι "με τον όρο "superfoods", εννοούμε εκείνα τα τρόφιμα που ακόμη και σε μικρές ποσότητες, περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά διατροφικά στοιχεία, αναγκαία για την προάσπιση της υγείας μας" .

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein