Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

bcaa| Τι είναι και ποια τα οφέλη τους;

bcaa| Τι είναι και ποια τα οφέλη τους;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Τι είναι τα αμινοξέα και τα bcaa

Τρία από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα είναι τα BCAA. Η λευκίνη, η ισολευκίνης και η βαλίνης. Αυτά αποτελούν περίπου το 35% των απαραίτητων αμινοξέων στις μυϊκές πρωτεΐνες.

Τα bcaa ή αλλιώς αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας είναι αρκετά περίφημα στον χώρο του fitness. Μπορείτε να τα βρείτε είτε σε σκόνη ή ταμπλέτες είτε ως βασικό συστατικό σε πολλές φόρμουλες pre-workout.

Τα BCAA είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για όσους θέλουν να χτίσουν μυϊκή μάζα και για όσους θέλουν να χάσουν λίπος ενώ παράλληλα διατηρούν την μυϊκή τους μάζα.

Πώς λειτουργούν τα bcaa;

Όταν μειώνετε θερμίδες, το σώμα σας θα βρίσκεται σε καταβολική φάση. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας διασπά ιστό (λίπος, μυς κλπ) αντί να φτιάχνει (δηλαδή να βρίσκεται σε αναβολική φάση).

Όπως και με την απώλεια λίπους, η απώλεια μυϊκής μάζας είναι πιθανή όταν μειώνετε τις θερμίδες σας διότι το σώμα σας χρησιμοποιεί μυϊκή πρωτεΐνη (που φτιάχνεται από αμινοξέα) ως πηγή ενέργειας.

bcaa

Για να χτίσετε μυϊκή μάζα, ο ρυθμός πρωτεϊνοσύνθεσης του σώματός σας πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό πρωτεϊνικής διάσπασης.

Γιατί να λάβω BCAA;

Τα BCAAs μπορούν να οξειδωθούν σε σκελετικούς μύες, ενώ τα άλλα απαραίτητα αμινοξέα καταβολίζονται (διασπώνται) κυρίως στο ήπαρ.

Η άσκηση αυξάνει σημαντικά την ενεργειακή δαπάνη και προωθεί την οξείδωση των BCAA στους μύες, επομένως η συμπλήρωση μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα.

Η λευκίνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην πρωτεϊνοσύνθεση και μπορεί κανεις να την αγοράσει και μόνη της.

Ποια τα άλλα πλεονεκτήματα των BCAA;

Τα BCAAs έχουν και άλλα πλεονεκτήματα:

  Μειώνουν την κόπωση και βελτιώνουν την προπόνησή σας. Γιαυτό πρέπει να λαμβάνονται και πριν την προπόνηση.

Αυτό το κάνουν εμποδίζοντας την παραγωγή της σεροτονίνης η οποία αυξάνει κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η σεροτονίνη αυξάνει το πώς αντιλαμβάνεστε την κόπωση. Έτσι, τα BCAA δεν επιτρέπουν να γίνει αυτό και σας δίνουν περισσότερη ενέργεια. Επομένως, μπορείτε να προπονήστε περισσότερο και σκληρότερα.

Επιπλεόν, μειώνουν το μυϊκό πιάσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να γυμναστείτε σκληρότερα τις μέρες μετά από μια έντονη προπόνηση.

Είναι κατάλληλα για εμένα;

Είναι κατάλληλα για όσους θέλουν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα ή να χάσουν λίπος.

bcaa

Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το να φτιάξουν ένα άριστο περιβάλλον για μυϊκή ανάπτυξη γίνεται πιο δύσκολο. Επομένως, τα BCAA είναι μια καλή ιδέα και για όσους είναι άνω των 35 ετών ώστε να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα. Ακόμα και οι νεαροί θα επωφεληθούν από τη λήψη τους, ιδιαίτερα της λευκίνης, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει την πρωτεϊνοσύνθεση μέχρι και 145 %.

Άλλα συμπληρώματα

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι μπορείτε να λάβετε τα ίδια πλεονεκτήματα με τα BCAA και απο άλλες πηγές όπως η whey proteinΠράγματι η whey είναι μια άριστη πηγή γρήγορης απορρόφησης πρωτεΐνης αλλά τα BCAA είναι συχνά μια συμπυκνωμένη πηγή αυτών των 3 απαραίτητων αμινοξέων τα οποία οξειδώνονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ανεπιθύμητες ενέργειας / Προφυλάξεις

Αν ανήκετε σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα bcaa με προσοχή ή να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

bcaa

Εγκυμοσύνη ή θηλασμός - εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, δεν συνιστάται η λήψη BCAAs, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι είναι ασφαλές να το κάνετε αυτό.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση - έχουν αποδειχθεί ότι οι BCAA επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε δεν συνιστάται να τα πάρετε απευθείας προτού υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

Δοσολογία BCAA

Δοσολογία για σκόνη BCAA 

Μπορείτε να λάβετε 2-4 φορές ημερησίως από 5 γρ.

Καταναλώστε πριν την προπόνηση, κατά τη διάρκεια, μετά την προπόνηση ή μέσα στην ημέρα.

Δοσολογία για κάψουλες BCAA 

Αν πρόκειται για κάψουλες, όπως τις BCAA 1500, μπορείτε να λάβετε 2, 2-4 φορές την ημέρα.

Με λίγα λόγια

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα BCAA είναι ένα άψογο συμπλήρωμα. Σας βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας αυξάνοντας τον ρυθμό πρωτεϊνοσύνθεσης ενώ σας βοηθούν επίσης στο να κρατήσετε μυϊκή μάζα σε περίοδο γράμμωσης/δίαιτας.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein