Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

L-Κιτρουλίνη: Ένα από τα καλύτερα Pre-Workout συμπληρώματα

L-Κιτρουλίνη:  Ένα από τα καλύτερα Pre-Workout συμπληρώματα
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 8 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Τι είναι η Κιτρουλίνη (Citrulline Malate) και γιατί είναι απο τα καλύτερα Pre-Workout συμπληρώματα;

Η Citrulline Malate είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους φτιάχνουν homemade προεξασκητικά ροφήματα ή για όσους θέλουν μυϊκά πρηξίματα δίχως διεγερτικά και καφεΐνη.

H κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο μετατρέπεται σε L-αργινίνη στα νεφρά, το οποίο σημαίνει ότι η L-κιτρουλίνη είναι μια πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αύξηση των επιπέδων L-αργινίνης  στο σώμα από ότι τα συμπληρώματα L-αργινίνης. Επομένως, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιο δραστικό σαν αγγειοδιασταλτικό από την αργινίνη. Είναι ένα από τα τρία αμινοξέα στον κύκλο της ουρίας, μαζί με την L-αργινίνη και L-ορνιθίνη. Χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα για την βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και την υγεία της καρδιάς. Οδηγεί σε μειωμένη κόπωση και βελτιωμένη αντοχή τόσο για αερόβια όσο και για αναερόβια παρατεταμένη άσκηση.

Επιπρόσθετα, αυξάνει το περιεχόμενο του πλάσματος σε ορνιθίνη και αργινίνη. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνει τη διαδικασία ανακύκλωσης της αμμωνίας και το μεταβολισμό του νιτρικού οξειδίου, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση της στυτικής δυσλειτουργίας που προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση, μιμούμενο τη δράση αντίστοιχων φαρμάκων.

H L-αργινίνη και η L-ορνιθίνη υπόκεινται σε μειωμένη απορρόφηση όταν λαμβάνονται σε δόσεις των 10 g ή περισσότερο, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Αντίθετα, η κιτρουλίνη δεν έχει αυτή την παρενέργεια, και δεδομένου ότι αυξάνει τα επίπεδα των τριών αμινοξέων στο πλάσμα, γενικά προτιμάται η χρήση και των 2 αμινοξέων ταυτόχρονα, με έμφαση στη μεγαλύτερη δοσολογία της κιτρουλίνης και λιγότερο στην αργινίνη.

Από τροφές, βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα στο καρπούζι (από εκεί προέρχεται και η ονομασία του καρπουζιού ως Citrullus Vulgaris).

Ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία για την λήψη Κιτρουλίνης;

 Προτεινόμενη δοσολογία: 6-8 γραμμάρια πριν την άσκηση.

 

Δείτε αυτό τον συνδυασμό:

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein