Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

5 εκπληκτικά οφέλη του μουρουνέλαιου για την υγεία

5 εκπληκτικά οφέλη του μουρουνέλαιου για την υγεία
Liam Agnew
Aθλητικός Διατροφολόγος και Personal Trainer2 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Liam Agnew

Το μουρουνέλαιο είναι πιθανώς το συμπλήρωμα που υπήρχε πριν από οποιοδήποτε άλλο, με την κυκλοφορία του ήδη από τη δεκαετία του 1930. 1 Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και τα αναφερόμενα οφέλη του μουρουνέλαιου είναι εκτεταμένα, με ορισμένους ισχυρισμούς να είναι ισχυρότεροι από άλλους.

Σε αντίθεση με το τυπικό ιχθυέλαιο, το μουρουνέλαιο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και βιταμίνη Α που και τα δύο παίζουν μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας.

Από που προέρχεται το μουρουνέλαιο;

Το μουρουνέλαιο προέρχεται από το συκώτι του μπακαλιάρου. Όταν τα ψάρια τρώνε φυτοπλαγκτόν, ένα είδος θαλάσσιων φυκιών, τα ψάρια λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα ωμέγα-3 στο μουρουνέλαιο είναι από όπου προέρχονται τα περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Σε αντίθεση με τα κανονικά συμπληρώματα ιχθυελαίου, το μουρουνέλαιο έχει επίσης περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και βιταμίνη Α, τα οποία παίζουν ρόλο και στη διατήρηση της υγείας μας.

Ποιος πρέπει να παίρνει μουρουνέλαιο;

Λόγω του ευρέος φάσματος των σχετικών οφελών για την υγεία των ωμέγα-3, της βιταμίνης D και της βιταμίνης Α, όποιος θέλει να διατηρήσει την υγεία του μπορεί να επωφεληθεί από τη συμπλήρωση του μουρουνέλαιου.

Για άτομα που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D, το μουρουνέλαιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Οι διαιτητικές πηγές βιταμίνης D είναι περιορισμένες με το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D να απορροφάται μέσω του ηλιακού φωτός. 2 Αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνη D στο μουρουνέλαιο θα είναι ωφέλιμη για τους περισσότερους ανθρώπους το χειμώνα, ειδικά αν βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5 Οφέλη του μουρουνέλαιου

 1. Το μουρουνέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των οστών

Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών σου. 2 Η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε μείωση της απελευθέρωσης ασβεστίου που θα επηρεάσει το σχηματισμό οστικής μάζας. 2 Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας, οπότε η διατήρηση των οστών σε υγιή επίπεδα είναι πολύ σημαντική.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς σου

Υποστηρίζεται ότι τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων 3, αν και αυτό αμφισβητείται έκτοτε. 4

Συνιστάται να συμπεριλάβεις μία μερίδα λιπαρού ψαριού στη διατροφή σου μία φορά την εβδομάδα, οπότε αν δεν σου αρέσει το ψάρι, η συμπλήρωση του μουρουνέλαιου μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσεις ότι δεν θα χάσεις τα οφέλη για την υγεία.

3. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης

Σε μια μελέτη που συνέκρινε τη διάθεση μεταξύ εκείνων που συμπλήρωναν μουρουνέλαιο και εκείνων που δεν έπαιρναν ένα συμπλήρωμα με μουρουνέλαιο, τα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν λιγότερο διαδεδομένα σε εκείνους που το συμπλήρωσαν. 5

Ωστόσο, η διάθεση μπορεί να επηρεαστεί από μεγάλο αριθμό πραγμάτων και τα στοιχεία για την αύξηση της διάθεσης λόγω του μουρουνέλαιου εξακολουθούν να είναι αρκετά αναμεμειγμένα με τα περισσότερα να γίνονται με τους συμμετέχοντες ήδη σε αντικαταθλιπτικά.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του ανοσοποιητικού

Τόσο η βιταμίνη D όσο και η βιταμίνη Α παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ανοσοποιητικού του σώματός σου και στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων. 6 Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του καθενός στο μουρουνέλαιο, η συμπλήρωση μπορεί να βοηθήσει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου. Ειδικά, εάν η διατροφή σου είναι χαμηλή σε οποιαδήποτε βιταμίνη.

5. Το μουρουνέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η δυσκαμψία και ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να μειωθούν όταν λαμβάνεις μουρουνέλαιο. 7 Ωστόσο, τα στοιχεία είναι αρκετά μικτά και η μείωση του πόνου στις αρθρώσεις περιορίζεται σε εκείνους που πάσχουν από αρθρίτιδα.

Πότε να πάρεις μουρουνέλαιο

Τα οφέλη του ιχθυελαίου φαίνονται μετά τη συμπλήρωση σε μακροπρόθεσμη βάση. 8 Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία ποια ώρα της ημέρας το παίρνεις αρκεί να το πάρεις με συνέπεια.

Δοσολογία του μουρουνέλαιου

Μια τυπική δοσολογία είναι συνήθως ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού και έχει αποδειχθεί ότι έως και 3g την ημέρα είναι ασφαλές. 9 Η Βρετανική Διαιτολογική Εταιρεία συνιστά την επιλογή ενός συμπληρώματος που δεν θα περιέχει περισσότερα από 450 mg EPA και DHA. 8

Καθώς το μουρουνέλαιο περιέχει βιταμίνη Α, θα πρέπει να ελέγξεις ότι δεν καταναλώνεις βιταμίνη Α από άλλα συμπληρώματα, όπως μια πολυβιταμίνη. Η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διατροφή (SACN) συμβουλεύει ότι δεν πρέπει να καταναλώνεις περισσότερο από 1,5mg βιταμίνης Α την ημέρα. 10

Υπάρχουν παρενέργειες;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, εφόσον δεν υπερβαίνουν τη συνιστώμενη δόση, είναι ασφαλές να το καταναλώσουν. Ωστόσο, συνιστάται οι έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων μουρουνέλαιου λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α.

Με λίγα λόγια

Λοιπόν, είναι καλό το μουρουνέλαιο για εσένα; Σύντομη απάντηση: ΝΑΙ.

Λόγω της περιεκτικότητας σε ωμέγα-3, βιταμίνη D και βιταμίνη Α, το μουρουνέλαιο μπορεί να είναι ένα αξιόλογο συμπλήρωμα για όποιον θέλει να διατηρήσει την καθημερινή του υγεία.

Η ευρεία σειρά από οφέλη που σχετίζονται με το μουρουνέλαιο περιλαμβάνουν την υγεία της καρδιάς, την υγεία των οστών και τη διατήρηση του ανοσοποιητικού. Είναι ασφαλές να καταναλώνεις έως 3g ωμέγα-3 την ημέρα και το μουρουνέλαιο συνιστάται ως μακροπρόθεσμο συμπλήρωμα.

Εάν δεν είσαι λάτρης του λιπαρού ψαριού αλλά θέλεις να αποκομίσεις μερικά από τα οφέλη του, η συμπλήρωση με μουρουνέλαιο θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

1. Rajakumar K. Vitamin D, cod-liver oil, sunlight, and rickets: a historical perspective.Pediatrics. 2003 Aug;112(2):e132-5.doi: 10.1542/peds.112.2.e132. PMID: 12897318

2. Laird E, Ward M, McSorley E, Strain JJ, Wallace J. Vitamin D and bone health:potential mechanisms. Nutrients. 2010;2(7):693-724. doi:10.3390/nu2070693

3. Kris-Etherton, P., Harris, W. and Appel, L., 2002. Fish Consumption, Fish Oil,Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease. Circulation, 106(21), pp.2747-2757. 

4. Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, DeaneKHO,AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 7. Art. No.: CD003177. DOI: 10.1002/14651858.CD003177.pub3 

5. Giles GE; Mahoney CR; Kanarek RB. 2013 Omega-3 fatty acids influence in mood inhealthy and depressed individuals. Nutrition Reviews (71) 727-741

6. AranowC. Vitamin D and the immune system. J Investig Med. 2011;59(6):881-886. doi:10.2310/JIM.0b013e31821b8755 

7. SenftleberNK, Nielsen SM, Andersen JR, Bliddal H, Tarp S, Lauritzen L, Furst DE, Suarez-Almazor ME, Lyddiatt A, Christensen R. Marine Oil Supplements for Arthritis Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials. Nutrients. 2017; 9(1):42. https://doi.org/10.3390/nu901004 

8. Bda.uk.com. 2021. Omega-3. [online] Available at:<https://www.bda.uk.com/resource/omega3.html> [Accessed 9 February 2021]. 

9. Kris-Etherton, P., Harris, W. and Appel, L., 2002. Fish Consumption, Fish Oil,Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease. Circulation, 106(21), pp.2747-2757. 

10. Scientific Advisory Committee on Nutrition 2004, Advice on Fish Consumption: Benefits and Risk

Liam Agnew
Aθλητικός Διατροφολόγος και Personal Trainer
Προβολή του προφίλ του Liam Agnew

Ο Liam είναι πιστοποιημένος αθλητικός διατροφολόγος στο International Society of Sport Nutrition και εγγεγραμένο μέλος στο British Dietetics Association’s Sport and Exercise Nutrition. Έχει πτυχίο Bachelor’s of Science σε Sport and Exercise Science και είναι απόφοιτος ISSN Diploma σε Applied Sport and Exercise Nutrition.

Ο Liam είναι ένας έμπειρος personal trainer και βοηθάει τους πελάτες του να φτάσουν τους fitness στόχους του με πρακτικές διατροφικές και προπονητικές συμβουλές οι οποίες βασίζονται σε έρευνα.

Στον ελεύθερο χρόνο του ο Liam έχει αγωνιστεί σε πολλούς αγώνες powerlifting, ενώ απολαμβάνει το περπάτημα, το ποδόσφαιρο και το να φτιάχνει συνεχώς νέες συνταγές. Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία του Liam εδώ .

myprotein