Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Σπόροι chia| Τι είναι το chia – πλεονεκτήματα

Σπόροι chia| Τι είναι το chia – πλεονεκτήματα
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Οι σπόροι Chia προέρχονται από ένα είδος ανθοφόρου φυτού (Σάλβια η Ισπανική) που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών και φυτρώνει άφθονα στο νότιο Μεξικό. Πριν πολύ πολύ καιρό αποτελούσαν κύριο κομμάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια και κύριο τρόφιμο επιβίωσης των πολεμιστών τους. Τα τελευταία χρόνια η χρήση τους έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις στον χώρο της αθλητικής αλλά και υγιεινής διατροφής γενικότερα. Αυτά τα μικρά σπόρια είναι σχεδόν άγευστα και υπόκεινται μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή «ζελατίνη» μεταμόρφωση όταν βρέχονται. Είναι διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε supermarket, πολύ εύκολα στην κατανάλωση τους και αρκετά οικονομικά. Αξίζουν όμως να υιοθετηθούν στην δίαιτα σας ή όχι; Πάμε να δούμε μερικά από τα οφέλη που διαθέτουν :

Σπόροι chia| Τι είναι το chia - πλεονεκτήματα

1.  Είναι ΓΕΜΑΤΑ αντιοξειδωτικά και πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά

Τα αντιοξειδωτικά τους δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, διατηρώντας και εσάς (καθώς είστε ένα άθροισμα τρισεκατομμυρίων κυττάρων) υγιείς. Αυτό συνεπάγεται και με αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου, αρά και με επιβράδυνση της γήρανσης και εμφάνισης ρυτίδων.  Οι σπόροι chia είναι επίσης πολύ πλούσιοι σε ωμέγα 3 λιπαρά, ακόμα πιο πολύ από τους λιναρόσπορους : Δυο κουταλιές της σούπας έχουν όσα ωμέγα 3 περιέχονται σε 113 γρ. σολωμού μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Εκτός αυτού έχουν άλλο ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των λιναρόσπορων  : Δεν αλλοιώνονται εύκολα και μπορούν να φυλαχθούν για μεγάλα διαστήματα χωρίς να χαλάσουν. Επιπλέον δεν χρειάζεται να αλέθονται (σε αντίθεση με τους λιναρόσπορους-flaxseeds) για να κάνουν τα συστατικά τους διαθέσιμα και απορροφήσιμα από το ανθρώπινο σώμα.

2. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών

Δυο κουταλιές της σούπας περιέχουν 10 γρ. φυτικές ίνες, που ισοδυναμεί με το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Οι φυτικές ίνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μια ισορροπημένης διατροφής καθώς βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς μέσω της συχνής αποτελεσματικής κένωσης του διατηρείται καθαρό και υγιές. Επιπλέον οφέλη των φυτικών ινών περιλαμβάνουν : μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα (άρα και μειωμένη πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας), σταθερά επίπεδα γλυκόζης (καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση των μακροθρεπτικών συστατικών και την παραγωγή ινσουλίνης), μειωμένα επίπεδα φλεγμονών και απώλεια λίπους (δημιουργούν αίσθημα κορεσμού οπότε νιώθετε την ανάγκη να φάτε λιγότερο). Υπάρχουν δύο είδη φυτικών ινών : οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές ρευστοποιούνται-διαλύονται με το νερό και δημιουργούν μια ζελάτινη τύπου ουσία που συμβάλλει θετικά στην μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα. Οι μη-διαλυτές από την άλλη μεριά απορροφούν νερό καθώς κινούνται στο πεπτικό σύστημα, προσδίδοντας όγκο στον γαστρεντερικό σας σωλήνα, βοηθώντας επίσης και στην κένωση του. Παραδείγματα τροφίμων που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες αποτελούν : η βρώμη, το πίτουρο βρώμης (oat bran), ο αρακάς, το πίτουρο ρυζιού, τα όσπρια, τα φασόλια, τα μήλα και τα κιτροειδή φρούτα. Παραδείγματα τροφίμων που περιέχουν μη-διαλυτές φυτικές ίνες αποτελούν : το αλεύρι σίτου ολικής άλεσης, το πίτουρο σιταριού, το ψωμί σικάλεως, το λάχανο, τα καρότα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι ξηροί καρποί.

3. Είναι θερμιδικά συμπυκνωμένα, πλούσια σε πρωτεΐνη και ασβέστιο

Δυο κουταλιές της σούπας περιέχουν 4 γραμμάρια ή αλλιώς 17 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο αλλά προσθέτοντας τα σε κάθε shake ή smoothie που πίνετε αθροίζεται. Όσων αφορά την περιεκτικότητα ασβεστίου οι σπόροι chia περιέχουν 5 φορές πιο πολύ ασβέστιο από το γάλα ανά ουγγιά (28 γρ), καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή για άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Θερμιδικά αποφέρουν 470 θερμίδες ανά 100 γρ. οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν superfood σε οποιοδήποτε διατροφικό πλάνο, είτε απόκτησης μάζας είτε απώλειας λίπους, καθώς αποτελούν ένα ποιοτικό τρόφιμο πλούσιο σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά που θωρακίζει την υγεία και συμβάλλει στην δημιουργία ενός γερού σώματος.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein