Συμπληρώματα

Τι είναι το 5-HTP και πώς σε βοηθάει ; | Μέρος Α

Κάποια στιγμή στο παρελθόν, έπεσε στα χέρια μου ένα συμπληρώματα το οποίο δείχνει μια δυναμική στη χρήση του και είμαι σοκαρισμένος για το πως δεν είναι το πιο διαδεδομένο στην βιομηχανία αυτή. Η επιστημονική του ονομασία είναι 5-Hydroxytrytophan (or 5-HTP). Η μοναδικότητα αυτού του συμπληρώματος, οφείλεται στο γεγονός οτι τα πλεονεκτήματα του είναι κυρίως θεραπευτικά παρά εργογόνα.

Πάμε να απολαύσουμε την βιοχημική περιπέτεια του 5-HTP.

Τι είναι το 5-HTP;

Το 5-HTP δεν είναι ένα αμινοξύ. Όμως, παράγεται απο το αμινοξύ L-Τρυπτοφάνη, που υπάρχει στα φαγητά που περιέχουν πρωτεΐνη ( π.χ. γαλοπούλα, Γάλα). Επομένως, το 5-HTP δεν βρίσκεται στο φαγητό που τρώμε και έτσι χρειάζεται είτε να παραχθεί από την L-Τρυπτοφάνη είτε να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα. Συνήθως παράγεται από ένα συγκεκριμένο βότανο της Δυτικής Αφρικής που ονομάζεται Griffonia simplicifolia. Αυτός ο θάμνος περιέχει περίπου 20% 5-HTP, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του συμπληρώματος.

Τότε γιατί να καταναλώνουμε 5-HTP; Η απάντηση είναι: Η σεροτονίνη

 

Τί είναι η Σεροτονίνη;

Μπορεί να έχετε ακούσει για την σεροτονίνη ή 5-hydroxytryptamine που είναι ένας νευροδιαβιβαστής που χρησιμοποιείται από το κεντρικό νευρικό σύστημα , και έχει πολλαπλούς  λειτουργικούς ρόλους – όπως η ρύθμιση του ύπνου, στην κατάθλιψη και στο άγχος.

Έχει περιγραφεί ως ένα «χημικό της ευτυχίας» λόγω της σχέσης του με την ευτυχία και την ευεξία (1).

2015

Συχνά οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη και τους συνταγογραφείται ένα φάρμακο που ονομάζεται SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων διαθέσιμων για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα για να χρησιμοποιήσει. Αυτά τα φάρμακα στην πραγματικότητα εμποδίζουν την απορρόφηση (ή μεταφορά) της σεροτονίνης από μια σύναψη (μια διασταύρωση μεταξύ δύο νεύρων) σε ένα παρακείμενο κύτταρο, αφήνοντας περισσότερο αυτού του χημικού διαθέσιμο να συνδέεται με υποδοχείς.

Το 5-HTP είναι ένας πρόδρομος για την παραγωγή της σεροτονίνης (5), που σημαίνει ότι είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο για την βιοχημική σύνθεση της στο σώμα. Το 5-HTP μετατρέπεται σε σεροτονίνη μέσω μιας χημικής αντίδρασης που προκαλείται από ένα ένζυμο που ονομάζεται L-δεκαρβοξυλάσης αρωματικού αμινοξέος (AAAD).

Αυτό είναι σημαντικό διότι, λαμβάνοντας την σεροτονίνη σαν φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό, δεδομένου ότι ο νευροδιαβιβαστής δεν μπορεί να περάσει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και να χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο. Το 5-HTP, ωστόσο, μπορεί να περάσει το φραγμό (2).

Οι επιλογές σας τότε είναι είτε να καταναλώνετε L-τρυπτοφάνη (η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε 5-HTP, αλλά κοστίζει ενέργεια) ή να καταναλώνετε το ίδιο το 5-ΗΤΡ σε μορφή συμπληρώματος.

Μια άλλη αρνητική επίδραση από την κατανάλωση L-τρυπτοφάνης είναι η επίδραση των άλλων αμινοξέων στο έντερο κατά τη διάρκεια της απορρόφησης που χρησιμοποιεί αυτό το αμινοξύ για την παραγωγή πρωτεϊνών και εξασθενεί την ικανότητά της να παράγει σεροτονίνη (2).Το 5-HTP δεν απαιτεί ένα μόριο μεταφοράς και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται κατά τη διάρκεια της απορρόφησης. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα το 70% περίπου καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος για να μετατραπεί σε σεροτονίνη (3-4).

Γιατί πρέπει να με ενδιαφέρει η Σεροτονίνη;

chris

Η χρήση του 5-ΗΤΡ σαν ενισχυτής της σεροτονίνης για μια αντι-καταθλιπτικά θεραπεία έχει εξεταστεί (20), αλλά δεν θα εστιάσουμε αυστηρά σε αυτό το θέμα.

Μακάρι οι περισσότεροι από τους αναγνώστες αυτού του άρθρου είναι απόλυτα ευχαριστημένοι και έχουν ζωές που δεν απαιτούν μια επιπλέον ώθηση της σεροτονίνης. Ωστόσο,  οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για το 5-HTP.

Στην πραγματικότητα τα οφέλη του είναι τόσο διαδεδομένα και έχει χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική θεραπεία των διαφόρων προβλημάτων, όπως διαταραχών πόνου, υπερφαγία που σχετίζεται με την παχυσαρκία και ακόμη και αϋπνία. Θα αναλύσω αυτά τα ζητήματα περαιτέρω στη συνέχεια.

 

5-HTP και απώλεια βάρους

 Ένας αριθμός επιστημονικών πηγών περιγράφουν τα διαιτητικά οφέλη από την κατανάλωση 5-HTP  στην απώλεια βάρους. Ισχυρισμοί που είναι επιστημονικά αξιόπιστοι. Για παράδειγμα, μία μελέτη (6) (double-blind crossover) σχεδιάστηκε για την αξιολόγηση 19 παχύσαρκων θηλυκών με ΔΜΣ με βαθμολογίες μεταξύ 30 και 40. Στους συμμετέχοντες είτε δόθηκε μια καθημερινή δόση 8 mg / kg σωματικού βάρους με συμπλήρωμα 5-ΗΤΡ, μια δόση της L-τρυπτοφάνης ή εικονικό φάρμακο, για 5 εβδομάδες. Η διατροφή τους δεν ήταν περιοριστική ούτε αλλάχθηκε.

crunches

Μέτρησαν την διατροφική συμπεριφορά του κάθε συμμετέχοντα, χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο, και την πρόσληψη τροφής τους, μέσω ενός ημερολογίου τροφίμων 3 ημερών. Όταν εξετάστηκαν τα αποτελέσματα τους, βρήκαν ότι το 5-HTP μείωσε και την πρόσληψη τροφής και προκάλεσε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από το εικονικό φάρμακο.

Στην πραγματικότητα είδαν ένα τρεις φορές μεγαλύτερο ποσοστό της αποτελεσματικότητας σε σύγκριση με L-τρυπτοφάνη και του εικονικού φαρμάκου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της σεροτονίνης (ενώ δεν έκανε καμία αλλαγή στην κατάσταση της διάθεσης) είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη αίσθηση κορεσμού (πληρότητας), παρά τη μείωση της όρεξης.

 

Περαιτέρω έρευνες

 Άλλη μια έρευνα (7) με την μέθοδο double-blind σχεδιάστηκε και αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα 900 mg HTP ημερησίως σε σύγκριση με ένα Placebo συμπλήρωμα με 20 παχύσαρκους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές παρατήρησαν τα Groups για 2 συνεχόμενες περιόδους των 6 βδομάδων προκειμένου να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα σε μια μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου (δηλαδή τις πρώτες 6 βδομάδες) δεν υπήρχαν περιορισμοί ως προς την δίαιτα, και κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου (τις δεύτερες 6 βδομάδες) ακολούθησαν μια διατροφή 1200 θερμίδων. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.

Παρατήρησαν πρώτον μία μείωση στην πρόσληψη υδατανθράκων στην ομάδα που είχε λάβει το 5-ΗΤΡ και μια αρκετά συνεπή συμπεριφορά στην πείνα το βράδυ. Αυτό οδήγησε σε μια μείωση της συνολικής μάζας του σώματος κατά μέσο όρο 4.7 κιλά σε αυτήν την ομάδα που είχε λάβει το 5-ΗΤΡ στις δύο περιόδους, η οποία ήταν 4,5% μείωση σωματικού βάρους. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου μόνο μια μείωση 1,3% παρατηρήθηκε.

Σε αυτό το πλαίσιο η μείωση κατά τη διάρκεια της περιόδου 1 στην ομάδα 5-ΗΤΡ ήταν 1,5%, και κατά την περίοδο 2 ήταν 3%, καθένα από τα οποία ήταν μεγαλύτερα από αυτήν που παρατηρήθηκε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου καθ’όλη τη διάρκεια! Σε μελέτες σε ζώα η πρόσληψη τροφής έχει παρατηρηθεί ότι εξαρτάται με την ποσότητα του 5-ΗΤΡ που καταναλώνεται  (8): και τα στοιχεία έχουν αναπαραχθεί σε δοκιμές με τους συμμετέχοντες που είχαν διαβήτη τύπου ΙΙ (9).

Επιπρόσθετα, ο μηχανισμός της υπερφαγίας που προκαλείται από το άγχος μπορεί να μειωθεί με τα συμπληρώματα 5-HTP (10), τα οποία αναδεικνύουν τα θετικά οφέλη από την μείωση αυτής της αρνητικής συμπεριφοράς που σχετίζεται με το φαγητό και κατά κάποιο τρόπο την θεραπεύουν.

5-HTP ως βοήθημα για τον ύπνο;

 Η σεροτονίνη έχει έναν κάπως αμφιλεγόμενο, ή ίσως στγχυσμένο ρόλο στον ύπνο. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι διάφοροι τύποι νευροδιαβιβαστών (συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης) βοηθούν στη διαμόρφωση του κύκλου του ύπνου μας και στις αρχές τα στοιχεία έδειχναν την σεροτονίνη συγκεκριμένα ικανή να μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να «κοιμηθούμε» – ως εκ τούτου την συμπεριφορική συνιστώσα του «να αφήσει τους εαυτούς μας» να κοιμηθούμε (12).

fatloss

Ωστόσο, η περαιτέρω έρευνα είναι περίπλοκη. Οι περισσότερες μελέτες περιγράφουν πώς η σεροτονίνη βοηθά την ικανότητά μας να παραμείνουμε και να λειτουργούμε κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης (όντας ξύπνιοι). Λειτουργεί με άλλες χημικές ουσίες, όπως η ακετυλοχολίνη και η νοραδρεναλίνη για την προώθηση της ανταπόκρισης του εγκεφάλου: και αναστέλλει τα τμήματα του στελέχους του εγκεφάλου τα οποία προάγουν τον ύπνο (12).

 

Γιατί σας προτείνουμε το 5-HTP (που αυξάνει την σεροτονίνη) σαν ένα βοήθημα ύπνου;

 Αρχικά, άλλες μελέτες δείχνουν ότι εάν χρησιμοποιείτε μια χημική ουσία που ονομάζεται parachlorophenylalanine (CPA) για να μειώσετε τα επίπεδα του εγκεφάλου της σεροτονίνης, τότε το αποτέλεσμα είναι η πλήρης αϋπνία (13)! Περαιτέρω μελέτες δείχνουν ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αντιστραφεί με την κατανάλωση του 5-ΗΤΡ (14).

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί λόγω της σχέσης μεταξύ της σεροτονίνης και μιας συγκεκριμένης φάσης του κύκλου του ύπνου μας: του REM Sleep. REM (γρήγορη κίνηση των ματιών-rapid eye movement) του ύπνου είναι ένα στοιχείο του κύκλου του ύπνου μας το οποίο χαρακτηρίζεται από τυχαίες κινήσεις των ματιών: και REM atonia (ατονία) (μυϊκή παράλυση και χαμηλοί τόνοι). Αυτό είναι επίσης το στάδιο όπου ονειρευόμαστε πιο έντονα και τα όνειρα μετά την κατανάλωση της 5-HTP συχνά φέρεται να είναι πολύ πιο σαφή.

Η στέρηση του REM ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, θυμό και διατροφικές διαταραχές (16). Συνήθως αποτελεί ένα ποσοστό μεταξύ 5-20% του κύκλου του ύπνου μας (17).

✓ Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η λήψη 5-HTP προκαλεί μια μαζική αύξηση της διάρκειας του ύπνου REM από 5% του συνόλου του κύκλου σε 53% (15).

✓ Η απόλυτη χαλάρωση των μυών που συμβαίνει κατά το στάδιο αυτό σημαίνει καλύτερη ξεκούραση και πιο έντονα συναισθήματα της εγρήγορσης μόλις σηκωθείτε. Κατά κάποιο τρόπο μας επιτρέπει να προετοιμαστούμε πλήρως για να ξυπνήσουμε, ως εκ τούτου έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση και την αποτελεσματικότητα της συμπεριφορικής και φυσιολογικής διαδικασίας όταν είμαστε ξύπνιοι (17).

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό.

Το 5-HTP έχει επίσης αποδειχθεί να έχει και επιπρόσθετα οφέλη που σχετίζονται μόνο με τον ύπνο. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να τους πάρει ο ύπνος (18-19), μειώνοντας τον αριθμό των φορών που ξυπνάμε τη νύχτα (18), την αύξηση της διάρκειας του ύπνου (19), και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου (19).

 συνέχεια άρθρου

  

Βιβλιογραφία

1. Young SN (2007). “How to increase serotonin in the human brain without drugs”. Rev. Psychiatr. Neurosci. 32 (6): 394–99. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030105111200230X
2. Birdsall, T. C. (1998). 5-Hydroxytryptophan: a clinically-effective serotonin precursor. Altern Med Rev 3, 271–280. http://www.altmedrev.com/publications/3/4/271.pdf
3. Magnussen IE, Nielsen-Kudsk F. Bioavailability and related pharmacokinetics in man of orally administered L-5-hydroxytryptophan in a steady state. Acta Pharmacol Toxicol 1980;46:257-262. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6966118
4. Magnussen I, Jensen TS, Rand JH, Van Woert MH. Plasma accumulation of metabolism of orally administered single dose L-5- hydroxytryptophan in man. Acta Pharmacol Toxicol 1981;49:184-189. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6175178
5. Turner, E.H., Loftis, J.M. and Blackwell, A.D., 2006. Serotonin a la carte: supplementation with the serotonin precursor 5-hydroxytryptophan. Pharmacology & therapeutics, 109(3), pp.325-338. http://www.anth.ucsb.edu/faculty/blackwell/Documents/5-HTP.Pharm.Therap.pdf
6. Ceci, F., Cangiano, C., Cairella, M., Cascino, A., Del Ben, M., Muscaritoli, M., Sibilia, L. and Fanelli, F.R., 1989. The effects of oral 5-hydroxytryptophan administration on feeding behavior in obese adult female subjects. Journal of neural transmission, 76(2), pp.109-117. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2468734
7. Cangiano, C., Ceci, F., Cascino, A., Del Ben, M., Laviano, A., Muscaritoli, M., Antonucci, F. and Rossi-Fanelli, F., 1992. Eating behavior and adherence to dietary prescriptions in obese adult subjects treated with 5-hydroxytryptophan. The American journal of clinical nutrition, 56(5), pp.863-867. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1384305
8. Ju CY, Tsai CT. Serotonergic mechanisms involved in the suppression of feeding by 5-HTP in rats. Chin J Physiol 1995;38:235–40. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8925676
9. Cangiano C, Laviano A, Del Ben M, Preziosa F, Angelico F, Cascino A, et al. Effects of oral 5-hydroxy-tryptophan on energy intake and mac- ronutrient selection in non-insulin dependent diabetic patients. Int J Obes Relat Metab Dis 1998;22:648–54. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9705024
10. Amer, A., Breu, J., McDermott, J., Wurtman, R.J. and Maher, T.J., 2004. 5-Hydroxy-L-tryptophan suppresses food intake in food-deprived and stressed rats. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 77(1), pp.137-143. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14724051
11. Halford JC, Blundell JE. Pharmacology of appetite suppression. Prog Drug Res 2000;54:25–58. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10857385
12. Portas, C.M., Bjorvatn, B. and Ursin, R., 2000. Serotonin and the sleep/wake cycle: special emphasis on microdialysis studies. Progress in neurobiology, 60(1), pp.13-35. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10622375
13. Wyatt, R.J., Engelman, K., Kupfer, D.J., Scott, J., Sjoerdsma, A. and Snyder, F., 1969. Effects of para-chlorophenylalanine on sleep in man. Electroencephalography and clinical neurophysiology, 27(5), pp.529-532. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4187039
14. Wyatt, R. J. Serotonin and sleep. In A. SJOERDSMA (Ed.), Serotonin now: clinical implications of inhibiting its” syntheses with parachlorophenylalanine. Ann. intern. Med., 1970, 73:607 629. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4319081
15. Wyatt, R.J., Zarcone, V., Engelman, K., Dement, W.C., Snyder, F. and Sjoerdsma, A., 1971. Effects of 5-hydroxytryptophan on the sleep of normal human subjects. Electroencephalography and clinical neurophysiology, 30(6), pp.505-509. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4105646
16. Ellman, S.J., Spielman, A.J., Luck, D., Steiner, S.S. and Halperin, R., 1978. REM deprivation: a review. In The mind in sleep (pp. 419-457). Erlbaum Hillsdale, NJ.
17. Horne, J., 2013. Why REM sleep? Clues beyond the laboratory in a more challenging world. Biological psychology, 92(2), pp.152-168. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23174692
18. Monti, J.M., 2011. Serotonin control of sleep-wake behavior. Sleep medicine reviews, 15(4), pp.269-281. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21459634
19. Shell, W., Bullias, D., Charuvastra, E., May, L.A. and Silver, D.S., 2010. A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep. American journal of therapeutics, 17(2), pp.133-1. http://ptloffice.com/downloads/marketing/GABAdone20paper20May202009.pdf
20. Meyers S. Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression. Altern Med Rev. 2000;5(1):64–71. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10696120
21. Tomas-Carus, P., Branco, J.C., Raimundo, A., Garcia, J., Sousa, P.M. and Biehl-Printes, C., 2015. [Relationships between widespread pain and thresholds pain tolerance on tender points in Portuguese women with fibromyalgia: impact on daily life.]. Acta reumatologica portuguesa. 40, 3, 254-61. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25941898
22. On, A.Y., 2016. Fibromyalgia or chronic widespread pain: Does it matter?. Itch & Pain, 3. http://www.google.com/url?url=http://www.smartscitech.com/index.php/IP/article/download/1079/pdf_12&rct=j&frm=1&q=&esrc=s&sa=U&ved=0ahUKEwj0ue7XhsrKAhWFpw4KHcQ4BOEQFggZMAE&usg=AFQjCNEhqB5H86B8WifBEB6qB5mfhI96VQ
23. Mosely L. (2014) Everything you wanted to know about CENTRAL SENSITISATION. Body in Mind. http://www.bodyinmind.org/central-sensitisation/
24. Caruso, I., Puttini, P.S., Cazzola, M. and Azzolini, V., 1990. Double-blind study of 5-hydroxytryptophan versus placebo in the treatment of primary fibromyalgia syndrome. Journal of International Medical Research, 18(3), pp.201-209. http://imr.sagepub.com/content/18/3/201.full.pdf
25. Puttini, P.S. and Caruso, I., 1992. Primary fibromyalgia syndrome and 5-hydroxy-L-tryptophan: a 90-day open study. Journal of international medical research, 20(2), pp.182-189. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1521674
26. Neogi, T., 2016. Joint Pain Epidemiology. http://iasp.files.cms-plus.com/Content/ContentFolders/GlobalYearAgainstPain2/2016/FactSheets/English/11.%20Joint%20Pain%20Epidemiology.pdf
27. Yang, T.H., Hsu, P.Y., Meng, M. and Su, C.C., 2015. Supplement of 5-hydroxytryptophan before induction suppresses inflammation and collagen-induced arthritis. Arthritis research & therapy, 17(1), pp.1-12. http://www.arthritis-research.com/content/pdf/s13075-015-0884-y.pdf
28. Hinz M, Stein A, Uncini T. The discrediting the monoamine hypothesis: a case study. Int J Gen Med. 2012;5:135–142. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3282597/
29. Hinz M, Stein A, Uncini T. Relative nutritional deficiencies associated with centrally acting monoamines. Int J Gen Med. 2012;5:413–430. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22615537
30. Das, Y.T., Bagchi, M., Bagchi, D. and Preuss, H.G., 2004. Safety of 5-hydroxy-L-tryptophan. Toxicology letters, 150(1), pp.111-122. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15068828
31. Hinz M, Stein A, Uncini T. APRESS: apical regulatory super system, serotonin, and dopamine interaction. Neuropsychiatr Dis Treat. 2011;7:457–463. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3157489/Bασίλης Σκωλίκης

Bασίλης Σκωλίκης

Ειδικός σε θέματα Διατροφής και Fitness

Είμαι ο Βασίλης Σκολίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και ασχολούμαι με το Fitness τα τελευταία 15 χρόνια. Μπορεί οι σπουδές μου να διαφέρουν απο το πεδίο της άθλησης/διατροφής, η μακρόχρονη εμπειρία μου όμως και η επιστημονική προσέγγιση των ζητημάτων του Fitness, με καθυστούν έναν καταξιωμένο γνώστη του χώρου. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση "Extraordinary claims require extraordinary evidence", αφού τα λεγόμενα μου υποστηρίζονται κατα μεγάλο ποσοστό απο ερευνητικά δεδομένα σε συνδυασμό με εμπειρικά δεδομένα.


ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ