Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

7 φυτικές σκόνες πρωτεΐνης | Πώς να επιλέξεις την σωστή

7 φυτικές σκόνες πρωτεΐνης | Πώς να επιλέξεις την σωστή
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος1 μήνας πριν
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

Ψάχνεις φυτικές σκόνες πρωτεΐνης; Όλοι έχουμε ακούσει για τις σκόνες πρωτεΐνης, αλλά γιατί κάποιος να επιλέξει μια φυτική επιλογή αντί για πρωτεΐνη ορού γάλακτος; Οι φυτικές σκόνες πρωτεΐνης (vegan) έχουν βελτιωθεί πολύ σε σχέση με τις φυτικές σκόνες του παρελθόντος οι οποίες θύμιζαν κιμωλία. Τώρα υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές όσον αφορά στην επιλογή μιας σκόνης πρωτεΐνης, που δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε την κατάλληλη.

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποια μπορεί να είναι η καλύτερη για σένα.

Γιατί να πάρεις πρωτεΐνη σε σκόνη;

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη συνολική υγεία, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντική για άτομα που γυμνάζονται τακτικά.

Παράλληλα, η πρωτεΐνη βοηθά στην επούλωση, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών μας. Ενώ υπάρχουν πολλές πηγές πρωτεΐνης σε επίπεδο τροφών, η σκόνη πρωτεΐνης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσεις την ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών. Αυτό θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους φυσικής κατάστασης και σωματικής σύστασης που έχεις θέσει.

Παρόλο που οι σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος και καζεΐνης είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές, πολλοί άνθρωποι προτιμούν σκόνες πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης αντί για προϊόντα που παράγονται από γάλα και άλλες ζωικές πηγές. Είτε έχεις αλλεργία ή δυσανεξία στα γαλακτοκομικά είτε αποφεύγεις τα ζωικά προϊόντα για άλλο λόγο, υπάρχουν πολλές ποιοτικές φυτικές σκόνες πρωτεΐνης.

Συμπληρώματα

Διατροφολόγος εξηγεί ποια πρωτεΐνη σε σκόνη είναι κατάλληλη για εσένα

Ψάχνεις την κατάλληλη πρωτεΐνη για εσένα; Μόλις διαβάσεις αυτό το άρθρο, μάλλον θα την έχεις βρει.

2 χρόνια πρινΚατά Monica Green

Οφέλη από τις φυτικές σκόνες πρωτεΐνης

Οι φυτικές σκόνες πρωτεΐνες παρασκευάζονται από πηγές κατάλληλες για vegan, που σημαίνει ότι δεν εμπλέκονται ζώα στη διαδικασία παραγωγής. Εκτός από το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, οι φυτικές δίαιτες προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Τι είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης;

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Η αλληλουχία αμινοξέων κάθε πρωτεΐνης είναι μοναδική, αλλά ορισμένες πρωτεΐνες περιέχουν περισσότερα αμινοξέα από άλλες. Μια πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει θεωρείται «πλήρης» πρωτεΐνη. Πολλές ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν όλα αυτά τα αμινοξέα, καθιστώντας τις πλήρεις πρωτεΐνες.

Ενώ ορισμένες φυτικές πρωτεΐνες όπως η πρωτεΐνη μπιζελιού ή ρυζιού από μόνες τους δεν είναι πλήρεις (δεν περιέχουν όλα τα αμινοξέα), μπορείς συχνά να επιλέξεις μια σκόνη πρωτεΐνης που περιέχει ένα μείγμα φυτικών πρωτεϊνών που περιέχει όλα τα αμινοξέα.

Η πρωτεΐνη σόγιας είναι μια πλήρης φυτική πρωτεΐνη, καθιστώντας τη σκόνη πρωτεΐνης σόγιας έναν εύκολο τρόπο για να λάβεις όλα τα αμινοξέα που χρειάζονται οι μύες σου.

Φυτικές σκόνες πρωτεΐνης

Vegan protein blend

Το Vegan Protein Blend παρασκευάζεται από προϊόντα απομόνωσης μπιζελιού και φάβας, τα οποία έχουν συμπληρωματικά προφίλ αμινοξέων, καθιστώντας το μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης. Επίσης, δεν περιέχει τεχνητά χρώματα ή γεύσεις και έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Τέλος, μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετική υφή από μια τυπική πρωτεΐνη ορού γάλακτος, αλλά αναμιγνύεται καλά σε smoothies με άλλα συστατικά. Περιέχει 21g πρωτεΐνης (συμπεριλαμβανομένων 5g BCAAs) και 110 θερμίδες ανά μερίδα, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή εάν έχεις στόχο την μυϊκή ανάπτυξη.

Soy protein isolate

Η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας είναι μια πλήρης πρωτεΐνη που παρασκευάζεται από απολιπασμένους κόκκους σόγιας, διατηρώντας την υψηλή σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε λιπαρά και σάκχαρα. Η πρωτεΐνη σόγιας είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης και κάθε μερίδα Soy Protein Isolate περιέχει 27 g πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας ανά μερίδα.

Από διατροφική άποψη, η πρωτεΐνη σόγιας θεωρείται ως η ιδανική σκόνη πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στη σόγια και επομένως δεν είναι κατάλληλη για αυτούς.

Pea protein isolate

Η πρωτεΐνη μπιζελιού είναι μια άλλη δημοφιλής επιλογή φυτικής σκόνης πρωτεΐνης. Η Pea Protein Isolate έχει πλούσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλότερη σε λίπος και υδατάνθρακες.

Είναι εντελώς χωρίς σόγια και γαλακτοκομικά για όσους έχουν αλλεργίες. Ενώ έχει ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ανά μερίδα από την Soy Protein Isolate, τα 23 g πρωτεΐνης που περιέχει την καθιστούν ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν φυτικές δίαιτες.

Brown rice protein

Η πρωτεΐνη καφέ ρυζιού παρασκευάζεται από ρύζι ολικής αλέσεως και είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που ακολουθούν vegan και χορτοφαγικές δίαιτες. Περιέχει 23 g φυτικής πρωτεΐνης ανά μερίδα και έτσι μπορεί να συνδυαστεί με την Pea Protein Isolate για να δημιουργήσει μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης.

Τέλος, είναι ολικής αλέσεως και έτσι η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού περιέχει 2,4 g φυτικών ινών ανά μερίδα.

Hemp protein

Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι μια άλλη φυτική σκόνη πρωτεΐνης ολικής αλέσεως, αλλά έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα των υγιεινών λιπαρών οξέων. Ενώ περιέχει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, δεν είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης και έχει μόνο 15 g πρωτεΐνης ανά μερίδα. Αυτό εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη ώθηση στη συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, αλλά σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με άλλες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Clear vegan protein

Η Clear Vegan Protein δεν είναι μόνο μια μοναδικά αναζωογονητική εναλλακτική λύση στα γαλακτοκομικά πρωτεϊνικά σέικ, αλλά είναι επίσης εμποτισμένη με αληθινά φρούτα και έχει προσθήκη από βιταμίνες Β. Περιέχει 10 g φυτικής πρωτεΐνης ανά μερίδα και είναι μια αναζωογονητική επιλογή, ανεξάρτητα από τον καιρό.

Clear soy

Η Clear Soy Protein παρέχει το διατροφικό προφίλ μιας πλήρους πρωτεΐνης χωρίς τη γαλακτώδη υφή άλλων σκονών πρωτεΐνης σόγιας. Όταν θέλεις κάτι με πιο ελαφριά, πιο δροσιστική γεύση, η Clear Soy είναι μια εξαιρετική επιλογή, παρέχοντας 11 g πρωτεΐνης ανά μερίδα, μαζί με φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Πώς να επιλέξεις αυτή που είναι καλύτερη για σένα

Όταν έρχεται η ώρα να επιλέξεις μια σκόνη πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, σκέψου μερικούς παράγοντες όπως:

Τους στόχους σου

Εάν προσπαθείς να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα, ίσως θέλεις να επιλέξεις μια επιλογή με υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης ανά μερίδα (όπως η σόγια ή το Vegan protein blend). Εάν θέλεις απλώς να αυξήσεις την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, οποιαδήποτε επιλογή θα σε βοηθήσει να πετύχεις αυτόν τον στόχο.

Τους διαιτητικούς σου περιορισμούς

Έχεις αλλεργίες, δυσανεξίες ή πεπτικά προβλήματα με τις πηγές αυτών των φυτικών πρωτεϊνών; Σκέψου πώς μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις και αποφάσισε ποια θα ταιριάζει καλύτερα στη ρουτίνα σου.

Τη συνολική σου διατροφή

Εάν ακολουθείς μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή, οποιαδήποτε από αυτές τις φυτικές πρωτεΐνες θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για να πετύχεις τους στόχους σου. Ωστόσο, σκέψου πόσο σημαντικό είναι για εσένα να λαμβάνεις μια πλήρη πρωτεΐνη στη σκόνη πρωτεΐνης σου.

Εάν ακολουθείς μια καλά ισορροπημένη διατροφή με άλλες πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τρως κυρίως φυτικά, αλλά γνωρίζεις ότι λαμβάνεις πλήρεις πρωτεΐνες από άλλες ομάδες τροφίμων, μπορεί να έχει μικρότερη σημασία.

Με λίγα λόγια

Ενώ μπορούμε να σκεφτούμε τον ορό γάλακτος ως το χρυσό πρότυπο της σκόνης πρωτεΐνης, υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές σκόνες πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης για να διαλέξεις.

Οι φυτικές πρωτεΐνες μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όσον αφορά στην υποστήριξη της υγείας, της μυϊκής ανάπτυξης και της ανάρρωσής σου.

Λάβε υπόψη τις προτιμήσεις, τη συνολική διατροφή και τους στόχους σου όταν επιλέγεις ποια πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης είναι η καλύτερη για εσένα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.

myprotein