Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Οι καλύτερες βιταμίνες για κατάθλιψη και καταπολέμηση άγχους

Οι καλύτερες βιταμίνες για κατάθλιψη και καταπολέμηση άγχους
Katerina Baka
Writer and expert6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka

Τα καλύτερα συμπληρώματα για την κατάθλιψη και το άγχος

Παίρνετε συμπληρώματα διατροφής για την καλυτέρευση της φυσική σας υγείας; Γνωρίζατε όμως, ότι τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να λειτουργήσουν και σαν αντικαταθλιπτικά και μπορούν να συμβάλουν εξίσου σημαντικά και στην καλυτέρευση της πνευματικής σας υγείας;

Τι ακριβώς είναι η κατάθλιψη και το άγχος;

Δυο από τις πιο συνηθισμένες μορφές πνευματικής κατάστασης στις μέρες μας, είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Αλλά, όταν μιλάμε για αυτές τις 2 καταστάσεις, δεν μπορεί να διατυπωθεί τίποτα συγκεκριμένο, μιας και η κατάθλιψη και το άγχος έχουν διάφορες μορφές και διαφορετικά χαρακτηριστικά από άτομο σε άτομο.

Άγχος

Το άγχος μπορεί να δημιουργείται από τα αυξημένα επίπεδα στρες ή τις διάφορες ανησυχητικές σκέψεις που κάνουμε, οι όποιες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην φυσική και πνευματική μας ευεξία. Επίσης, το άγχος μπορεί να συνοδευτεί με ακόμα πιο σοβαρά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου των μετά-τραυματικών διαταραχών που προκαλεί το στρες και τις κρίσεις πανικού. Επίσης, το άγχος μπορεί έρθει με τη μορφή σύντομων χρονικά επιθέσεων ή πιο μακροχρονίων επεισοδίων, που προκαλούνται κυρίως από κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις ή γεγονότα. Και τέλος, το άγχος μπορεί έρθει χωρίς κάποια ιδιαίτερη αφορμή ή αιτία.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν είναι η περίπτωση εκείνη, που απλά νιώθεις στεναχωρημένος ή πνευματικά πεσμένος ή γενικά αναστατωμένος για κάτι το οποίο συνέβη στη ζωή σου. Το να είσαι πνευματικά πεσμένος είναι φυσιολογικό για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά όταν αυτή η αίσθηση δε φεύγει και συνεχίζει να υπάρχει για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, τότε όντως αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχεις μάλλον πάθει κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι μια αρρώστια, και υπάρχουν θεραπείες, οι όποιες μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα τα όποια προκαλεί. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσεις σε κάποιον, εάν διαπιστώσεις ότι έχεις πάθει κατάθλιψη και να ζητήσεις βοήθεια από ένα γιατρό ή κάποιο άλλο εξειδικευμένο άτομο.

αντικαταθλιπτικα

Η πιο απλή συνήθεια που έχουν οι άνθρωποι, είναι να μη μιλούν για τις ανησυχίες τους σχετικά με την πνευματική τους υγεία. Ενώ από την άλλη μεριά, έχει διαπιστωθεί ότι πιο εύκολα μπορούν και μιλάνε για ένα πρόβλημα που αφορά την αντίστοιχη φυσική τους υγεία. Αυτή όμως η συνήθεια που έχουν οι άνθρωποι, να μη μοιράζονται τις ανησυχίες τους και να τις κρατάνε για τον εαυτό τους, μπορεί να επιδεινώσει την όλη κατάσταση. Με το να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας, σχετικά με την πνευματική μας υγεία, μπορούμε να πάρουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε και συγχρόνως μπορούμε να βοηθήσουμε και άλλα άτομα να κάνουν και αυτά το ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερη κουλτούρα, όπου οι άνθρωποι μιλάνε για τη πνευματική τους υγεία, με την ίδια ευκολία που μιλάνε, όταν χτυπήσουν πχ το χέρι ή το πόδι τους.

Συμπτώματα

Τα σημάδια της κατάθλιψης, μπορούν να περιλαμβάνουν τις εξής καταστάσεις:

  • Συνεχής θλίψη, ανησυχία ή «άδεια» διάθεση
  • Αισθήματα απελπισίας και απαισιοδοξίας
  • Αισθήματα ενοχής, ευτέλειας και ανικανότητας
  • Απώλεια του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες και χόμπι, συμπεριλαμβανομένου και του sex
  • Μειωμένη ενέργεια, αίσθημα κόπωσης και «γενικής επιβράδυνσης»
  • Δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης και λήψης αποφάσεων
  • Αϋπνία, υπερβολικά πρωινό ξύπνημα ή μεγάλης διάρκειας ύπνος
  • Μειωμένη όρεξη κα απώλεια βάρους ή μεγάλη κατανάλωση φαγητού και αύξηση βάρους
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας, απόπειρες αυτοκτονίας
  • Ταραχές και υπερευαισθησίες
  • Άγχος που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο γεγονός της ζωής μας ή κάποια εμπειρία που έχει συμβεί στο παρελθόν, ή πιο συγκεκριμένα κάποια ενδεικτική κατάσταση μετά-τραυματικής διαταραχής και άγχους (PTSD)

Τα σημάδια του άγχους, μπορούν να περιλαμβάνουν τις εξής καταστάσεις:

  • Νευρικότητα, ανησυχία ή συνεχής υπερένταση
  • Αισθήματα κινδύνου, πανικού ή φόβου
  • Ταχυκαρδία
  • Ταχύπνοια ή υπεραερισμός
  • Συνεχής ή έντονη εφίδρωση
  • Τρόμος ή μυϊκές συσπάσεις
  • Αίσθημα αδυναμίας και λήθαργου
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση ή συνεχής σκέψη και ανησυχία σχετικά με κάποιο πρόβλημα που μας απασχολεί, χωρίς να μπορούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο πέρα από αυτό
  • Αϋπνία
  • Πεπτικό ή γαστρεντερικό πρόβλημα, όπως αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Δυνατή επιθυμία να αποφύγουμε πράγματα και καταστάσεις, τα όποια μας προκαλούν ανησυχίες
  • Εμμονές με συγκεκριμένες ιδέες, όπου είναι ένα σημάδι της γνωστής ασθένειας της ιδεο-ψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD)
  • Έχοντας συγκεκριμένες μη συνηθισμένες συμπεριφορές ξανά και ξανά
  • Άγχος που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο γεγονός της ζωής μας ή κάποια εμπειρία που έχει συμβεί στο παρελθόν, ή πιο συγκεκριμένα κάποια ενδεικτική κατάσταση μετά-τραυματικής διαταραχής και άγχους (PTSD)

Συμπληρώματα & Βιταμίνες για την Κατάθλιψη

Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να έχουν αντί-καταθλιπτικές και κατά του άγχους επιδράσεις. Συνήθως άτομα με κατάθλιψη, παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα σε κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Πραγματοποιώντας μια ισορροπημένη διατροφή με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι το κλειδί για να βεβαιωθείτε ότι το μυαλό σας παραμένει όσο πιο υγιές γίνεται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Εφόσον όμως, εξακολουθείτε να παρουσιάζετε χαμηλά επίπεδα σε κάποια θρεπτικά συστατικά, οι παρακάτω επιλογές αποτελούν τα καλύτερα αντί-καταθλιπτικά συμπληρώματα, τα όποια μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

βιταμίνεσ για κατάθλιψη

Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα

Πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, το ιχθυέλαιο παίζει σημαντικό ρόλο στη χημεία του εγκεφάλου μας. Έρευνα έχει δείξει, ότι τα άτομα που η καθημερινή διατροφή τους παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-6 λιπαρά οξέα και χαμηλή σε ω-3, συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, ουσίες που παράγει το σώμα μας, όταν βρίσκεται σε καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης. Επομένως, μια υψηλότερη πρόσληψη σε ω-3 λιπαρά οξέα, είναι γνωστό ότι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Θα βρείτε τα ω-3 λιπαρά οξέα, σε συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο, καθώς επίσης και σε ω-3 συμπληρώματα διατροφής για χορτοφάγους.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει βρεθεί ότι έχει θετικές επιδράσεις στη διάθεση μας. Ειδικότερα, η βιταμίνη D3 μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και των διαφόρων προβλημάτων της ψυχικής μας υγείας, βοηθώντας τον εγκέφαλό μας να παράγει σεροτονίνη, όπου είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει τη διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου μας. Κατά τους χειμερινούς μήνες, τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), έχουν συσχετιστεί με την αύξηση ή την πτώση των επιπέδων της βιταμίνης D.

5-HTP

Η 5-υδροξυτρυπτοφάνη ή αλλιώς το 5-ΗΤΡ είναι ένα παράγωγο του αμινοξέος «τρυπτοφάνη», το όποιο μετατρέπεται σε σεροτονίνη στο σώμα σας, γεγονός που προάγει το αίσθημα της πνευματικής ευεξίας στον εγκέφαλο μας.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπαίνουν και αυτές στο παιχνίδι, βοηθώντας το σώμα μας να συντηρήσει το αμινοξέο «τρυπτοφάνη» (που αναφέραμε και προηγουμένως) και να το μετατρέψει όσο το δυνατόν περισσότερο σε σεροτονίνη. Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς σχετική έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ή υποτροπής της κλινικής κατάθλιψης.

 

κατάθλιψη

Πολλές από τις βιταμίνες που ενισχύουν τη σεροτονίνη στο σώμα μας, καθώς και τα συμπληρώματα που μπορούν να ωφελήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη, μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση στα συμπτώματα του άγχους. Εδώ είναι μερικές ακόμα βιταμίνες, που μπορεί να μη τις έχετε ακουστά, αλλά βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους:

Θειανίνη

Η θειανίνη είναι ένα ακόμη αμινοξέο, το όποιο έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. Αυτό το αμινοξέο παίζει ρόλο στην απελευθέρωση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) και ενεργοποιεί τους ηρεμιστικούς νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό μας, βοηθώντας το σώμα μας να χαλαρώσει, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα του άγχους.

Ασβέστιο - Μαγνήσιο - Ψευδάργυρος

Το μαγνήσιο είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό των μυών του σώματος μας, το οποίο μπορεί σίγουρα να βοηθήσει κάποιον, που υποφέρει από τα συμπτώματα του άγχους. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει το νευρικό μας σύστημα να χαλαρώσει και να απαλύνει την ευερεθιστότητα, καθώς και τη γενική αίσθηση ανησυχίας που μπορεί να έχουμε.

Lactium - Γάλα 

Ο λόγος που ένα ποτήρι ζεστό γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, οφείλεται στην ουσία του lactium(μορφή πρωτεΐνης) που έχει το γάλα, η οποία είναι γνωστό ότι μπορεί  βελτιώσει την ηρεμία μας, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, όταν νιώθουμε στρεσαρισμένοι. Ένα κανονικό, υγιές πρόγραμμα ύπνου είναι εξίσου σημαντικό στην καταπολέμηση του άγχους, και το lactium είναι η θρεπτική ουσία εκείνη, που μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό.

Μελατονίνη

Η μελατονίνη μπορεί να παραχθεί με φυσικό τρόπο από το σώμα μας, αλλά όχι πάντα στην απαιτούμενη ποσότητα που μπορεί να χρειαστούμε. Τα συμπληρώματα της μελατονίνης μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, καθώς επίσης και να μας χαλαρώσουν, προκειμένου να κοιμηθούμε σωστά.

διατροφή για άγχος

Θεραπευτικά βότανα για την Κατάθλιψη & το Άγχος

Η ιατρική εδώ και αιώνες χρησιμοποιεί αρκετά θεραπευτικά βότανα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και μέσω διαφόρων ερευνών που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα τους.

Λουλούδι του πάθους

Το λουλούδι του πάθους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ)  στο σώμα μας, βοηθώντας έτσι το νευρικό μας σύστημα να χαλαρώσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βαλερικό οξύ μετατρέπεται σε γ-αμινοβουτυρικό οξύ, το όποιο μπορεί ρυθμίσει τη δραστηριότητα και τη καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Φυσικά, αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, μιας και αρκετοί άνθρωποι έχουν εκφράσει, ότι το λουλούδι τους πάθους δε τους βοήθησε να χαλαρώσουν.

Βαλσαμόχορτο

Η κατανάλωση βαλσαμόχορτου έχει αποδειχθεί, ότι σχετίζεται με την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο μας, η οποία (όπως έχουμε ήδη προαναφέρει) είναι η ουσία εκείνη που παράγει ένα αίσθημα πνευματικής ευεξίας στον εγκέφαλο μας, αλλά και εδώ τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών είναι ασαφείς.

Κρατήστε σημειώσεις για το σπίτι

Όταν έχετε αποφασίσει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση και την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, η σωστή διατροφή είναι το 1ο πράγμα στο όποιο πρέπει να εστιάσετε, καθώς το υγιεινό φαγητό είναι το σωστό καύσιμο για το σώμα και το μυαλό μας.

«Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», όπως λέγανε και οι αρχαίοι Έλληνες και γι αυτό το λόγο σας συνιστούμε τα εξής 3 συμπληρώματα διατροφής:

 ·      SUPER ΩΜΕΓΑ 3

·       5-HTP

·        ΒΙΤΑΜΙΝΗ B SUPER COMPLEX

 

Η θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης, μπορεί να συνεπάγεται με διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, στη σωματικής σας άσκηση και στη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε. Για αυτό το λόγο, σας προτείνουμε να μιλάτε πρώτα με το γιατρό σας ή με κάποιον άλλο εκπαιδευμένο επαγγελματία, εάν νομίζετε ότι πάσχετε από κατάθλιψη.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Katerina Baka
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Katerina Baka
myprotein