Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Βήτα αλανίνη. Το μυστικό για έναν δρομέα;

Βήτα αλανίνη. Το μυστικό για έναν δρομέα;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Βήτα αλανίνη. Το μυστικό για έναν δρομέα;

Αν είσαι δρομέας ή ασχολείσαι με άλλες δραστηριότητες που απαιτούν αντοχή, γνωρίζεις καλά πόσο δύσκολο είναι να έχεις αντοχή και ψάχνεις βοήθεια ώστε να βελτιωθείς. Σίγουρα η διατροφή και η προπόνηση είναι τα πιο σημαντικά. Υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις; Δοκίμασε Βήτα Αλανίνη και ανέβα επίπεδο.

Η βήτα αλανίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπληρώματα στην αγορά για αθλητές και bodybuilders ανά τον κόσμο, για πολλούς λόγους. Ειδικότερα, για δρομείς και αθλητές αντοχής, το συμπλήρωμα αυτό συντελεί σε αυξημένη απόδοση και αποκατάσταση. Πάμε να δούμε τι είναι αυτό το αμινοξύ και γιατί είναι τόσο αποδοτικό.

Τι είναι η βήτα αλανίνη;

Η β-αλανίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που στην πραγματικότητα είναι το μόνο φυσικώς απαντώμενο αμινοξύ που υπάρχει σήμερα διαθέσιμο. Αυτό το αμινοξύ είναι μη πρωτεϊνογόνο, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν παίζει κάποιο ρόλο στην κατασκευή πρωτεϊνών όπως τα άλλα αμινοξέα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επωφελές από αθλητική άποψη! Η β-αλανίνη έχει βρεθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα μυϊκής καρνοσίνης και αυξάνει τα επίπεδα μυϊκής παραγωγής και αντοχής, ειδικά σε υψηλές εντάσεις. Ο πρωταρχικός ρόλος της β-αλανίνης στο σώμα είναι να προάγει τις ενδομυϊκές συγκεντρώσεις καρνοσίνης. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Όλα θα γίνουν σαφή εν ευθέτω χρόνω.

Πώς βοηθά τους δρομείς;

Βελτιωμένη αεροβική αντοχή

Θυμάσαι την καρνοσίνη; Τώρα, ήρθε η ώρα να δούμε γιατί ξεχωρίζει αναφορικά με την αντοχή. Η καρνοσίνη είναι ένα πεπτίδιο που βρίσκεται μέσα στους μυς. Στην πραγματικότητα λειτουργεί ως μορφή άμυνας κατά της δημιουργίας ιόντων υδρογόνου όταν το σώμα υποβάλλεται σε έντονη σωματική άσκηση. Λόγω της αύξησης των ιόντων υδρογόνου στους μυς, τα επίπεδα Ph στη συνέχεια μειώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πάθηση ενζυμικής λειτουργίας, η οποία με τη σειρά της σημαίνει ότι το γαλακτικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί, και η μυϊκή κόπωση να συμβεί πολύ πιο γρήγορα. Βασικά, τα χαμηλά επίπεδα PH οδηγούν σε μυϊκή κόπωση, και η Carnosine βοηθά να διατηρούνται υγιή επίπεδα PH. Επειδή η β-αλανίνη αυξάνει τα επίπεδα καρνοσίνης, αυτό την καθιστά ιδανική για δρομείς και αθλητές.

Αυξημένη μυϊκή μάζα

Παρόλο που οι δρομείς δεν στοχεύουν σε αυξημένη μυϊκή μάζα, η αυξημένη μυϊκή μάζα μπορεί να είναι χρήσιμη για αυτούς, ειδικά για την έκρηξη και την ταχύτητα που απαιταίται στα σπριντ. Η β-αλανίνη βοηθάει στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας, αφού βοηθά με την μυϊκή δύναμη και αντοχή. Επίσης, καταπολεμά την κόπωση, άρα μπορείς να γυμναστείς περισσότερο και σκληρότερα με πιο παραγωγικές προπονήσεις.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein