Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Tι είναι το CLA | Βοηθάει στη γράμμωση;

Tι είναι το CLA | Βοηθάει στη γράμμωση;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Η πρώτη σας σκέψη διαβάζοντας το τίτλο του άρθρου μπορεί να είναι τι ακριβώς σημαίνει το CLA. H απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι : Conjugated Linoleic Acid ή στα ελληνικά  Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ. Το CLA είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο έχει συνδεθεί άμεσα με την απώλεια λίπους. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το γιατί.

cla3

Βοηθάει πραγματικά το CLA στην απώλεια λίπους ;

Με  την παχυσαρκία να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, πάρα πολλοί άνθρωποι αναζητούν γρήγορες και εύκολες λύσεις για αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πολλές φορές, τέτοιες λύσεις αποτελούν οι στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες, ενώ άλλες φορές “νέα, θαυματουργά” συμπληρώματα. Αυτά τα συμπληρώματα είναι συνήθως αρχαία, παραδοσιακά βότανα ή ουσίες προερχόμενες από κάποια μακρινή χώρα. Μόλις μια ερευνά βρει το παραμικρό στοιχείο που να συνδέει το βότανο αυτό με το αδυνάτισμα, οι εταιρείες συμπληρωμάτων τρέχουν να ξεκινήσουν την παραγωγή του, ώστε να το πουλήσουν. Αυτό ακριβώς συνέβη με τις κετόνες Σμέουρου (Raspberry Ketones), το εκχύλισμα Πράσινου Καφέ (Green Coffee Extract) και το Garcinia Cambogia, καθώς και με άλλες τέτοιες ουσίες. Ουσίες δηλαδή που ήταν εντελώς άγνωστες στο ευρύτερο κοινό και ξαφνικά εμφανιστήκαν λες και ήταν κάποια θαυματουργά συμπληρώματα απώλειας λίπους, χωρίς επαρκή (ή λανθασμένα εκτελεσμένη) έρευνα που να το υποστηρίζει.

Αναφέρουμε τα παραπάνω συμπληρώματα, διότι το θέμα αυτού του άρθρου είναι το Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA), το οποίο ανήκει και αυτό στην κατηγορία των συμπληρωμάτων λιποδιάλυσης. Πολλοί υποστηρίζουν πως το CLA βελτιώνει την αναλογία μυών-λίπους, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη καθώς και άλλα ποικίλα οφέλη. Η ερώτηση είναι : Η Επιστήμη υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς ;

Τι είναι το CLΑ ; Δουλεύει πραγματικά ;

omega3bunchwhite

Η κατανόηση του τι το CLA είναι πραγματικά θα σας δώσει να καταλάβετε αν η άποψη ότι προάγει την λιποδιάλυση είναι ορθή. Το CLA πρόκειται για μια ουσία που προκύπτει από τον σχηματισμό λιπαρών οξέων σε μια δομή λινολεϊκού οξέους. Τα λιπαρά οξέα αυτά είναι κυρίως πολυακόρεστα (ωμέγα 6). Το σώμα σας δεν μπορεί από μόνο του να συνθέσει λινολεϊκό οξύ, που σημαίνει πως χρειάζεται να το λάβετε από την διατροφή σας. Το κρέας, το τυρί, το βούτυρο και κάποια είδη μανιταριών περιέχουν CLA σε μικρές ποσότητες. Υπολογίζεται πως 0.5 με 1 γρ. συζευγμένου λινολεϊκού οξέος προερχόμενο από το φαγητό μπορεί να παρέχει κάποια οφέλη, αλλά η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας συνήθως απαιτεί χρήση συμπληρωμάτων.

Οπότε θα βοηθήσει αυτό το συμπλήρωμα στην απώλεια λίπους ;

Ας μιλήσουμε λίγο πιο επιστημονικά εδώ : O κύριος λόγος που συνδέεται με την λιποδιάλυση είναι η ικανότητα του να δένει πάνω και να ενεργοποιεί τον Άλφα Υποδοχέα Πολλαπλασιαστή Υπεροξειδιοσώματος (Peroxisome Proliferator activated Receptor alpha) ή PPARa, o οποίος εκφράζεται κυρίως στο συκώτι, στα νεφρά και στην καρδιά. Αυτός ο υποδοχέας έχει αποκαλυφθεί σε έρευνες πάνω σε ζώα, ότι αυξάνει σημαντικά την λιποδιάλυση στο συκώτι. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως αυτές οι έρευνες έχουνε πραγματοποιηθεί  είτε πάνω σε ζώα είτε μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα στον άνθρωπο.

Οι πιο πολλές έρευνες για το CLA που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους έρχονται σε ελαφριά σύγκρουση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι η χρήση του αυξάνει σημαντικά τον μεταβολικό ρυθμό μακροπρόθεσμα, οπότε και την λιποδιάλυση. Μια έρευνα βρήκε πως παχύσαρκα άτομα που έκαναν χρήση CLA παρουσίασαν αύξηση στον μεταβολικό τους ρυθμό τους κατά 35% με χορήγηση 3.76 γραμμαρίων την ημέρα για 14 εβδομάδες. Παράλληλα, μια άλλη έρευνα βρήκε αύξηση μόνο 4%. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το πώς θα επηρεαστεί το κάθε άτομο είναι εξατομικευμένο.

 

 

 

 

  

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Για να το θέσουμε πιο απλά, η χρήση ενός συμπληρώματος CLA, μπορεί να σας προσφέρει μεγάλα ή και ελάχιστα οφέλη, κυρίως αν ο στόχος σας είναι η απώλεια λίπους. Δεν έχει καμία παρενέργεια, είναι αρκετά φθηνό και η δοκιμή του δεν είναι αποτελεί καθόλου κακή ιδέα. Υπάρχει περίπτωση να αποκομίσετε οφέλη, αλλά ακόμα και όχι, δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε. Αυτό που πρέπει πάντα να θυμάστε, είναι πως η διατροφή και η προπόνηση αποτελούν το 90% και το υπόλοιπο 10% τα συμπληρώματα. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σκληρή δουλειά και την πειθαρχία.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein