Το κολλαγόνο στην διατροφή
Το κολλαγόνο είναι διαθέσιμο ως ενα βρόσιμο προϊόν υψηλής συμπύκνωσης υπό την ονομασία ζελατίνη. Το μόνο πρόβλημα αποκόμισης των οφελών απο αυτό είναι η έλλειψη ευελιξίας του, καθώς μπορεί να μετατραπεί μονο σε μορφή τζελ, περιορίζοντας τη χρήση του σε φαγητά όπως πχ πουτίγκα, ζελεδάκια κλπ.
Ωστόσο, ένα εύπεπτο κολλαγόνο σε μορφή σκόνης έχει γίνει πρόσφατα διαθέσιμο και μπορεί να αξιοποιηθεί σαν πηγή για να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορα φαγητά! Το νέο είδος ζελατίνης, γνωστό και ως κολλαγόνο υδρόλυσης, ή ως πεπτίδιο κολλαγόνου, είναι μια αγνή μορφή κολλαγόνου, απο εκχύλισμα βοοειδών, και έχει περίπου 90% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Πέραν της υψηλής περιεκτικότητας, το υδρολυτικό κολλαγόνο περιέχει όλα τα πλεονετκήματα της απλής ζελατίνης.
Παρακάτω θα βρείτε μερικά απο αυτά τα 5 εντυπωσιακά πλεονεκτήματα…
#1 Κολλαγόνο και καύση λίπους
Το υδρολυτικό κολλαγόνο που είναι μια αγνή και υψηλή σε περικτικότητα πρωτεΐνη είναι γνωστό ως ένα αποτελεσματικό καταστολέα πείνας, ενώ έχει αποδειχθεί απο πολλές κλινικές έρευνες οτι βοηθάει στην καύση λίπους (1,2).
Επιπροσθέτως, αντίθετα με κάποια άλλα προωθούμενα προϊόντα λιποδιάλυσης, το υδρολυτικό κολλαγόνο δεν περιέχει φίλτρα, ορμόνες, οξέα και δεν παράγεται με καμία μορφή σκληρής επεξεργασίας που μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του σώματος. Το υδρολυτικό κολλαγόνο έχει επίσης αποδειχθεί να παρουσιάζει μια μείωση στα λίπη, αποτρέποντας έτσι το φράξιμο των αρτηριών ενώ παράλληλα αυξάνει την σωστή λειτουργία των οργάνων. (4)
Οι άνθρωποι λοιπόν μπορούν να επωφελειθούν απο την κατανάλωση βρόσιμου κολλαγόνου όταν βρίσκονται σε περίοδο καύσης λίπους, λόγω την μειωμένης όρεξης που προκαλεί. Παράλληλα επίσης βοηθάει το σώμα στο να νιώθει γεμάτο για περισσότερο χρονικό διάστημα χωρίς παρενέργειες!
Έξτρα : Έχετε κυτταρίτιδα/χαλαρό δέρμα;
Η κατανάλωση πρωτεΐνης κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της ελαστικότητας του χαλαρού δέρματος αλλά και την ορατή βελτίωση της εμφάνιση της κυτταρίτιδας κατά την διάρκεια απώλειας βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή το μόριο είναι υπεύθυνο για την δημιουργία του συνδετικού ιστού στο δέρμα, συνεπώς είναι ικανό να το πυκνώσει και να καλύψει τις διάφορες ανωμαλίες που μπορεί να προκύψουν.
#2 Μυϊκή ανάπτυξη & απόδοση

Το κολλαγόνο είναι ένα πανίσχυρο μόριο που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός αθλητή, bodybuilder ή και απλών αθλούμενων.
Η κατανάλωση του υδρολυτικού κολλαγόνου σε μορφή smoothie, ρόφημα πρωτεΐνης, pancake κλπ, έχει την ιδιότητα να βοηθήσει στην προώθηση μιας φυσικής πηγής κρεατίνης στο σώμα, ένα αμινοξύ που είναι αναγκαίο για να χτίζονται καινούργιοι μυς μετά την εκγύμναση και να προσφέρει γενικά ενέργεια.
Πως λειτουργεί;
Οι μυς για να διατηρήσουν την κανονική τους λειτουργία στο σώμα βασίζονται σε μια άμεση πηγή ενέργειας. Αυτή προσφέρεται απο την διάσπαση της τρισφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) στα κύτταρα. Προκειμένου να προσδώσει περαιτέρω ενέργεια για να αντικατασταθεί αυτή η ένωση, χρειάζονται τα αμινοξέα γλυκίνης, αργινίνης και μεθιονίνης, που όλα αυτά μαζι σχηματίζουν το μόριο της κρεατίνης.
Πως σχετίζεται το κολλαγόνο με όλα αυτά;
Τα πεπτίδια του κολλαγόνου περιέχουν δύο απο τα τρία αμινοξέα που χρειάζονται για να δημιουργηθεί μια φυσική πηγή κρεατίνης στο σώμα. Το ζεύγος γλυκίνης και αργινίνης μέσα στο κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει την παραγωγή κρεατίνης, οπότε βοηθά στην αύξηση της σωματικής απόδοσης σε επανλαμβανόμενες φάσεις προπόνησης, (5),(6). Επιπλέον η αργινίνη βοηθάει στην μυϊκή ανάπτυξη και στην διατήρηση άπαχου μυϊκού ιστού.