Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Δεξτρόζη | Τι είναι και ποιά είναι τα οφέλη της;

Δεξτρόζη | Τι είναι και ποιά είναι τα οφέλη της;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Δεξτρόζη

Αν ο στόχος σας είναι να αλλάξετε το σώμα σας τους επόμενους μήνες, πρέπει να εξασφαλίσετε το τρίπτυχο της επιτυχίας: άσκηση, διατροφή και συμπληρώματα. Ένα καλό πακέτο συμπληρωμάτων μπορεί να δώσει την τελική λεπτομέρεια στο σώμα σας ώστε να έχετε μια φανταστική εμφάνιση. Φυσικά, ίσως γνωρίζετε τα δημοφιλή συμπληρώματα όπως η κρεατίνη και η πρωτεΐνη, αλλά υπάρχουν και άλλα λιγότερα γνώστα συμπληρώματα όπως η δεξτρόζη! Η δεξτρόζη είναι ένα από τα βασικότερα συμπληρώματα της αγοράς, και αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να είναι το καλύτερο μυστικό σας fitness όπλο. Ας εξερευνήσουμε πιο αναλυτικά τη δεξτρόζη, ας δούμε τι είναι, για ποιον είναι κατάλληλη, πώς λειτουργει και πώς πρέπει να καταναλωθεί.

 

Τι είναι η δεξτρόζη;

Δεξτρόζη είναι κυριολεκτικά ένα απλό σάκχαρο, και ως μονοσακχαρίτης απορροφάται πολύ, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι άλλοι σύνθετοι υδατάνθρακες. Η δεξτρόζη ως απλός υδατάνθρακας δεν περιέχει λιπαρά και είναι μια άριστη πηγή απλών υδατανθράκων. Γενικά, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι απλοί υδατάνθρακες δεν είναι καλοί για την υγεία μας. Αλλά αν καταναλωθούν σωστά και στις σωστες, οι απλοί υδατάνθρακες είναι βέλτιστης σημασίας για την υγεία μας και το σώμα μας, ειδικά αν σας ενδιαφέρει η μυϊκή μάζα. Οι bodybuilders, συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν την δεξτρόζη ως μέρος των συμπληρωμάτων και ο λόγος είναι ότι κάνει τα σέικ πρωτεΐνης να είναι πιο γλυκά. Βέβαια δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος... αλλά θα δείτε αργότερα!

Τώρα που έγινε ξεκάθαρο ότι η δεξτρόζη είναι ένας απλός υδατάνθρακας σε μορφή σκόνης, πάμε να δούμε γιατι οι αθλητές σωματοδόμησης θεωρούν αυτό το συμπλήρωμα ύψιστης σημασίας.

Ιδανική πηγή υδατάνθρακα

Η δεξτρόζη χρησιμοποιείται κυρίως μετά την προπόνηση, αλλά πολλές φορές χρησιμοποιείται πριν την προπόνηση ή κάποιο αθλητικό γεγονός αλλά και κατα την διάρκεια της προπόνησης. 100 γρ. δεξτρόζης αποδίδουν 92 γρ. υδατανθράκων και οι υδατάνθρακες είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό. Η υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων που βρίσκεται στην δεξτρόζη την κάνει απαραίτητη για πριν, μετά ή κατα τη διάρκεια της προπόνησης ώστε να τροφοδοτήσει το μυϊκό σύστημά σας, να κρατήσει τα επίπεδα γλυκογόνου υψηλά και να αυξήσει την απόδοσή σας.

Άμεση απορρόφηση μετά την προπόνηση

Ένας βασικός λόγος που οι bodybuilders χρησιμοποιούν δεξτρόζη στο πακέτο συμπληρωμάτων τους οφείλεται στο γεγονός της άμεσης απορρόφησης της μετά την προπόνηση. Σαν απλό σάκχαρο, η δεξτρόζη προκαλεί αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης με αποτέλεσμα το πάγκρεας να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη από ότι συνήθως. Η ινσουλίνη μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και τα σάκχαρα γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματός σας, μέσα στα κύτταρά σας.

Όταν δημιουργείτε μια αύξηση στην ινσουλίνη μετά από μια προπόνηση, ωστόσο, αν προσθέσετε δεξτρόζη στο σέικ των πρωτεϊνών σας, οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα στο σέικ θα μεταφερθούν επίσης στα μυϊκά σας κύτταρα πολύ ταχύτερα. Μετά την προπόνηση, τα μυϊκά μας κύτταρα είναι έτοιμα να απορροφήσουν πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά το οποίο σημαίνει ότι απορροφά περισσότερη πρωτεΐνη, αμινοξέα, γλυκογόνο και θρεπτικά συστατικά από ότι συνήθως. Όσο περισσότερο απορροφούν, τόσο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά θα αποκατασταθεί το μυϊκό σύστημα σας. Για να το θέσουμε απλά, η δεξτρόζη αυξάνει την ινσουλίνη και έτσι "απορροφόνται" πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά στο μυϊκό σας σύστημα.

Δίνει γλύκα στα σέικ

Αν προσθέσετε στο σέικ σας δεξτρόζη θα σας κάνει το σέικ ακόμα πιο γευστικό! Μην ξεχνάτε ότι το σέικ αποτελεί το καλύτερο δώρο για μετά την προπόνηση - αν είναι και γευστικό θα γίνει ακόμα πιο απολαυστικό!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein