Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Whey Isolate Vs Whey Concentrate | Ο διατροφολόγος εξηγεί τη διαφορά

Whey Isolate Vs Whey Concentrate | Ο διατροφολόγος εξηγεί τη διαφορά
Monica Green
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Γνωρίζεις πώς διαφέρει η πρωτεΐνη Whey Isolate από την Whey Concentrate; Όταν αρχίσεις να ασχολείσαι με την υγεία και τη φυσική κατάσταση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πέσεις επάνω στην σκόνη πρωτεΐνης (ήδη διαβάζεις ένα άρθρο στο Myprotein.gr). Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη - clear, καζεΐνη, vegan, σόγιας - αλλά ο βασιλιάς στον κόσμο των πρωτεϊνών είναι σίγουρα η πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Αλλά ο ορός γάλακτος διατίθεται σε δύο μορφές - συμπυκνωμένος ορός γάλακτος (concentrate) και απομονωμένος ορός γάλακτος (isolate). Και τα δύο προϊόντα θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μυς, αλλά ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους;

Ευτυχώς, η υπεύθυνη ανάπτυξης προϊόντων της Myprotein και διατροφολόγος Katie Brown είναι εδώ για να απομυθοποιήσει τις λεπτομέρειες, ώστε να γνωρίζεις ποιο προϊόν από τα δύο είναι καλύτερο για σένα.

https://youtu.be/I_OtEViFkhU

Τι είναι ο ορός γάλακτος (whey);

Ο ορός γάλακτος είναι βασικό συστατικό του αγελαδινού γάλακτος και είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη. Εξάγουμε τα καλύτερα κομμάτια για να φτιάξουμε πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Εδώ είναι μια καλύτερη εξήγηση από την Katie.

«Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα από τα κύρια συστατικά του αγελαδινού γάλακτος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Όταν χρησιμοποιείτε γάλα για την παρασκευή τυριού, το υγρό που διαχωρίζεται από το τυρόπηγμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι ο ορός γάλακτος».

Πώς όμως αυτό το υγρό μετατρέπεται σε σκόνη; Λοιπόν, απλώς φιλτράρουμε, εξατμίζουμε και στεγνώνουμε με ψεκασμό το υγρό για να το μετατρέψουμε σε προϊόν που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει επίσης και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι απαραίτητα γιατί τα χρειαζόμαστε για τη λειτουργία του σώματός μας, αλλά πρέπει να τα λαμβάνουμε από πηγές τροφής καθώς δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Αυτό είναι που κάνει την πρωτεΐνη ορού γάλακτος μια πλήρη πρωτεΐνη. Το ισχυρό προφίλ αμινοξέων του βοηθά στην τροφοδοσία της μυϊκής πρωτεϊνικής σύνθεσης, της διαδικασίας ανάπτυξης και αποκατάστασης των μυών.

Whey concentrate vs. whey isolate

Εδώ είναι που τα πράγματα μπορεί να μπερδευτούν. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος διατίθεται σε δύο μορφές - συμπυκνωμένη και απομονωμένη. Ένα από τα αγαπημένα των πελατών, η Impact Whey Protein είναι το συμπύκνωμα ορού γάλακτος. Φτιάχνεται σπρώχνοντας υγρό ορού γάλακτος μέσα από ένα φίλτρο και στεγνώνοντάς τον.

Η απομόνωση ορού γάλακτος περνά από μια διαδικασία που ονομάζεται μικροδιήθηση διασταυρούμενης ροής, η οποία λέει η Katie είναι μια «πιο αυστηρή διαδικασία διήθησης που προκαλεί τον διαχωρισμό της πρωτεΐνης από το λίπος και τη λακτόζη».

Εκτός από τις διαφορές στη διαδικασία διήθησης, έχουν επίσης ελαφρώς διαφορετικά θρεπτικά περιεχόμενα.

Πρωτεΐνη

Ο συμπυκνωμένος ορός γάλακτος έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 80%, ενώ ο απομονωμένος ορός γάλακτος έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 90% λόγω του πρόσθετου φιλτραρίσματος.

Λιπαρά

Ο απομονωμένος ορός γάλακτος έχει επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά χάρη στη διαδικασία φιλτραρίσματος του, καθιστώντας τον ιδανικό για όποιον θέλει να μειώσει το λίπος στη διατροφή του.

Λακτόζη

Λόγω της πιο αυστηρής διαδικασίας διήθησης του ορού γάλακτος, η οποία διαχωρίζει το λίπος και τη λακτόζη από την πρωτεΐνη, ο απομονωμένος ορός γάλακτος είναι πιο κατάλληλος για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Η Katie λέει ότι ο ρυθμός απορρόφησης του απομονωμένου ορού γάλακτος και του συμπυκνώματος ορού γάλακτος είναι σχεδόν ο ίδιος, επομένως θα αποκομίσεις τα οφέλη της μυϊκής ανάπτυξης και από τα δύο.

Πρέπει να επιλέξω απομονωμένο ορό γάλακτος;

Η Whey Isolate είναι ιδανική για όποιον θέλει μια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Ωστόσο, λόγω της πρόσθετης επεξεργασίας που απαιτείται για την παραγωγή απομονωμένου ορού γάλακτος, είναι ελαφρώς ακριβότερη από την συμπυκνωμένη.

Να επιλέξω συμπυκνωμένο ορό γάλακτος;

Αν ψάχνεις για έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να αυξήσεις την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, ο συμπυκνωμένος ορός γάλακτος είναι μια εξαιρετική επιλογή. Έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από την isolate, αλλά εξακολουθεί να έχει 80% πρωτεΐνη και είναι ελαφρώς φθηνότερος.

Με λίγα λόγια

Τόσο ο απομονωμένος ορός γάλακτος όσο και ο συμπυκνωμένος ορός γάλακτος είναι εξαιρετικές επιλογές όταν πρόκειται για πρωτεΐνη. Και τα δύο προϊόντα παρέχουν έως και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, διατίθενται σε πολλές υπέροχες γεύσεις και περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Οι βασικές διαφορές είναι στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά και λακτόζη. Σκέψου λοιπόν τι είναι σημαντικό για τους στόχους σου και εμείς θα σου δώσουμε την πρωτεΐνη.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green
myprotein