Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Δίαιτα με Γλυκομαννάνη

Δίαιτα με Γλυκομαννάνη
Γιώργος Καλονόμος
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γιώργος Καλονόμος

H γλυκομαννάνη

tablet

H γλυκομαννάνη είναι ένα συμπλήρωμα το οποίο χρησιμοποιείται για τον περιορισμό των θερμιδών σε δίαιτες. Στη συνέχεια οδηγεί σε απώλεια βάρους, άρα κατά έμμεσο τρόπο θεωρείται ως ένα συμπλήρωμα για απώλεια βάρους. Όταν θέλουμε να χάσουμε σωματικό λίπος ή βάρος θα πρέπει οι συνολικές θερμίδες της διατροφής μας να είναι λιγότερες από αυτές που καίμε έτσι ώστε να δημιουργηθεί το λεγόμενο θερμιδικό έλλειμα. Ωστόσο πολλές φορές άτομα τα οποία βρίσκονται σε αυτή τη θερμιδική φάση έχουν δυσκολία στο να προσαρμοστούν εξ’αιτίας της αύξησης των επιπέδων της Ghrelin αλλά και της λιγούρας που δημιουργείται σε μια τέτοια κατάσταση.

H γλυκομαννάνη και Ghrelin

Η Ghrelin είναι μία από τις κύριες ορμόνες που διεγείρουν την πείνα. Τα επίπεδα Ghrelin που αυξάνονται πριν τα γεύματα και αντίστοιχα μειώνονται μετά τα γεύματα, είναι ένας μηχανισμός που έχει τις ρίζες του μέσα στον υποθάλαμο. Αν ο πλευρικός υποθάλαμος αφαιρεθεί [όπως έχουμε δει σε διάφορες έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε ζώα], η πρόσληψη φαγητού γίνεται λιγότερο συχνά, κάτι το οποίο μετέπειτα οδηγεί σε ακραία απώλεια βάρους και στη συνέχεια σε θάνατο. Αν αφαιρεθεί ο μεσοκοιλιακός υποθάλαμος, η λήψη φαγητού αυξάνεται πράγμα που όπως μπορείτε να καταλάβετε οδηγεί σε αύξηση βάρους και ακραία παχυσαρκία.

H γλυκομαννάνη και Λεπτίνη

Το αντίθετο του Ghrelin είναι η Leptin, η συγκεκριμένη ορμόνη είναι αυτή που δρα εναντίον της αίσθησης πείνας και είναι εκείνη η οποία θα ελευθερωθεί όταν χρησιμοποιείτε η γλυκομαννάνη.

Η Leptin είναι μια γνωστή αδιποκίνη [ένα μόριο το οποίο φτιάχνεται στο σωματικό λίπος] το οποίο δρα ως ανιχνευτής θρεπτικών συστατικών και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό σε περίοδο πλεονασματικής κατανάλωσης φαγητού. Η έκκριση του είναι ευαίσθητη στην κατανάλωση υδατάνθρακα, και η αύξηση της κατά την διάρκεια διαίτας είναι κάτι το οποίο χρειάζεται και πολλές φορές αναζητείται.

weight1

Ενώ δεν είναι πάντα προτεινόμενο να δημιουργείται ένα αίσθημα κορεσμού αν κάποιος δεν έχει καταναλώσει αρκετό φαγητό, για μερικούς είναι μια αναγκαιότητα. Αν είσαι κάποιος που έχει ειλικρινά προσπαθήσει να χάσει βάρος και λίπος δημιουργώντας ένα μικρό θερμιδικό έλλειμα το οποίο δυσκολεύεσαι να κρατήσεις λόγω αυξημένης πείνας κατα τη διάρκεια της ημέρας, αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να σε βοηθήσει να ρυθμίσετε τις “ορμόνες πείνας” [Leptin και Ghrelin].

Χρειάζεσαι την γλυκομαννάνη ;

Για να το πω απλά, παρακάτω θα δείτε ένα σύντομο και συμπυκνωμένο πλάνο για να κρίνετε αν χρειάζεστε αυτό το συμπλήρωμα ή όχι.

  1. Βρείτε το BMR σας χρησιμοποιώντας είτε την μέθοδο Harris Benedict έιτε χρησιμοποιώντας μια μέθοδο ακριβής εξέτασης του μεταβολισμού από κάποιον καταρτισμένο επαγγελματία.
  2. Όταν έχει υπολογισθεί το BMR σας θα έχετε τις θερμιδικες ανάγκες έτοιμες και θα είστε σε θέση να χτίσετε τη διατροφή σας με τα κατάλληλα μακροθρεπτικά συστατικά. Ένα απλό πλάνο για να χάσει κάποιος λίπος χρησιμοποιώντας ποσοστά είναι το εξής : 40% Πρωτεϊνη, 40% Λιπαρά και 20% Υδατάνθρακα.
  3. Αν σε αυτό το στάδιο τρώτε πάνω από το κανονικό και γενικά καταναλώνετε πολύ φαγητό, τότε μπορείτε να έχετε υπόψιν σας τη χρήση αυτού του συμπληρώματος.

Mολονότι στα φαγητά η γλυκομαννάνη χρησιμοποείται ως ένας πηκτικός παράγοντας για να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού, η μορφή συμπληρώματος είναι ιδανική για άτομα τα οποία έχουν ρίσκο ανάπτυξης διαβήτη δευτέρου βαθμού, χάρη στην ικανότητα της να μειώνει την επεξεργασία της ζάχαρης και την απορρόφηση από την κοιλιά. Αυτό βοηθάει στον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα και βοηθάει στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι βοηθάει στην δυσκοιλιότητα και στην φλεγμονή του εντέρου. Μολονότι διάφορες διατροφές μπορεί επί το πλείστον να αποτελούνται από μεγάλα ποσοστα πρωτεϊνών και λιπαρών, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να μην υπάρχει το κατάλληλο ποσό φυτικής ίνας έτσι ώστε να αυξήσει την ικανότητα του εντέρου να πέψει τα διάφορα θρεπτικά συστατικά. Η γλυκομαννάνη είναι μια μορφή συμπληρώματος της φυτικής ίνας και μπορεί να βοηθήσει το σώμα στο πεπτικό του σύστημα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γιώργος Καλονόμος
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γιώργος Καλονόμος
Ονομάζομαι Καλονόμος Γιώργος, γεννήθηκα πριν από 25 χρόνια στην Αθήνα. Ασχολούμαι με το γυμναστήριο τα τελευταία πέντε χρόνια και συγκεκριμένα με το άθλημα της σωματοδόμησης τα τελευταία δύο. Η αγάπη μου για το συγκεκριμένο πεδίο πηγάζει απο την βαθιά επιθυμία μου να βελτιωθώ σωματικά και ψυχικά και στην συνέχεια να βοηθήσω όπως μπορώ άλλα άτομα με παρόμοιους στόχους. Η φιλοσοφία που χρησιμοποιώ στον τομέα διατροφής, εκγύμνασης αλλά και λήψης συμπληρωμάτων είναι αυστηρά επιστημονική, πράγμα που προέρχεται από τις ατελείωτες ώρες που έχω αφιερώσει προκειμένου να μελετήσω τα πιο έγκυρα και σύγχρονα επιστημόνικα βιβλία αλλά και ποικίλες έρευνες, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι, δυστυχώς, η "βιομηχανία" του fitness πάσχει απο βαριά παραπληροφόρηση και πολλά ψέματα. Στόχος μου λοιπόν είναι να βοηθήσω και να μεταδώσω μέσα από τα άρθρα μου την γνώση μου σε αυτά τα θέματα ενώ παράλληλα να διαψεύσω τους υπάρχοντες μύθους.
myprotein