Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Δυσανεξία στη λακτόζη | Πώς να πάρετε ασβέστιο χωρίς γαλακτοκομικά

Δυσανεξία στη λακτόζη | Πώς να πάρετε ασβέστιο χωρίς γαλακτοκομικά
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Έχετε δυσανεξία στη λακτόζη;

Είτε έχετε διαγνωστεί κλινικά είτε γνωρίζετε ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μην ανησυχείτε! Είναι ένα συχνό πρόβλημα και περίπου το 65% του συνολικού πληθυσμού έχει μια μειωμένη ικανότητα να χωνέψει την λακτόζη μετά το στάδιο της βρεφικής ηλικίας. Η δυσανεξία στη λακτόζη κατά την ενηλικίωση είναι πιο διαδεδομένη στους ανθρώπους της ανατολικής Ασίας, επηρεάζοντας περισσότερο από το 90% των ενηλίκων σε ορισμένες από αυτές τις κοινότητες.

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία χώνεψης ενός σακχάρου που ονομάζεται λακτόζη που βρίσκεται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κανονικά όταν ένα άτομο τρώει κάτι που περιέχει λακτόζη, ένα ένζυμο στο λεπτό έντερο, η λακτάση, διασπά τη λακτόζη σε απλούστερες μορφές ζάχαρης που ονομάζονται γλυκόζη και γαλακτόζη.

Αυτή η δυσανεξία είναι συνέπεια της έλλειψης λακτάσης, η οποία μπορεί να είναι γενετική ή περιβαλλοντικά επαγόμενη. Και στις δύο περιπτώσεις, τα συμπτώματα προκαλούνται από ανεπαρκή επίπεδα λακτάσης στην επένδυση του δωδεκαδακτύλου.

δυσανεξία στη λακτόζη

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη;

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην ξέρουν ότι έχουν αυτή τη συγκεκριμένη δυσανεξία. Ίσως παρατηρήσετε ότι έχετε πόνους στο στομάχι και νιώθετε άβολα όταν τρώτε κάποια γεύματα, αλλά πιθανότατα κατηγορείτε την υπερκατανάλωση κάποιας τροφής ή κάποιο λιπαρό γεύμα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι η αιτία, ή θα μπορούσατε να τρώτε κάτι που το σώμα σας δεν αντιμετωπίζει πολύ καλά. Η εξάλειψη συγκεκριμένων τροφών από τη διατροφή σας που προκαλούν την εμφάνιση ορισμένων συμπτωμάτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη διαδικασία της συνειδητοποίησης του αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα χωρίς να γνωρίζετε την αιτία, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση διεξάγοντας μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Δοκιμή ανοχής λακτόζης. Η δοκιμή αντοχής στη λακτόζη μετρά την αντίδραση του σώματός σας σε ένα υγρό που περιέχει υψηλά επίπεδα λακτόζης
  • Τεστ αναπνοής με υδρογόνο
  • Τεστ οξύτητας στα κόπρανα

Αντιμετώπιση της δυσανεξίας της λακτόζης ;

'Εστω ότι τελικά έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Τι κάνετε μέτα; Γάλα, γιαούρτι, τυρί - όλα αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και υπάρχουν σχεδόν παντού! Και μην ξεχνάμε την αγαπημένη μας πίτσα ή παγωτό!

Μην ανησυχείτε! Δεν χρειάζετε να παρατήσετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα. Απλά βρείτε τρόπους να τα αντικαταστήσετε. Υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό. Συνεχώς κυκλοφορούν νέες επιλογές τροφίμων για κάθε είδος δίαιτας ή δυσανεξίας.

Δείτε εδώ κάποιες εναλλακτικές πιο φιλικές στο στομάχι σας...

δυσανεξία στη λακτόζη

Αλλάξτε αυτό με ... αυτό...

  • Shredded Cheddar Cheese με Almond Milk Shredded Cheese
  • Γιαούρτι με So Delicious Coconut Milk Yogurt
  • Βούτυρο με Smart Balance/Earth Balance Dairy Free Butter
  • Παγωτό με Ben & Jerry’s Non-Dairy !
  • Τυρί κρέμα με Tofutti Cream Cheese
  • Αγελαδινό κάλα με γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας ή σόγιας

Δυσανεξία στη λακτόζη και πρόσληψη ασβεστίου

Ασβέστιο: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για ενήλικες
ΆΝΤΡΕΣ ΣΗΠ Καθημερινό ανώτερο όριο
19-50 χρονών 1,000 mg 2,500 mg
51-70 χρονών 1,000 mg 2,000 mg
71 > 1,200 mg 2,000 mg
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΗΠ Καθημερινό ανώτερο όριο
19-50 χρονών 1,000 mg 2,500 mg
51> 1,200 mg 2,000 mg

Μία μεγάλη πρόκληση για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη είναι να μάθουν πώς να τρώνε ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία και ταυτόχρονα να λάβουν αρκετό ασβέστιο για υγιή οστά. Ίσως να πιστεύετε ότι το σώμα σας θα υποφέρει και θα στερηθεί θρεπτικά συστατικά εξαιτίας αυτής της δυσανεξίας, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να πάμε γύρω από τη λακτόζη και να πάρουμε ακόμα το ασβέστιο που χρειαζόμαστε.

Για να απορροφήσει το ασβέστιο, το σώμα σας χρειάζεται επίσης βιταμίνη D. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετή βιταμίνη D με τη συμπλήρωση ασβεστίου. Επίσης, θυμηθείτε, όπως και κάθε άλλη θρεπτική ουσία, πολύ λίγο ή πάρα πολύ ασβέστιο έχει κινδύνους!

δυσανεξία στη λακτόζη

Τρόποι για τη συμπλήρωση της πρόσληψης ασβεστίου χωρίς λακτόζη

  • Συμπλήρωμα ασβεστίου = 600 mg
  • 1/2 κούπα Tofu = 430 mg
  • 1 κονσέρβα σαρδέλες = 350 mg
  • 1 κούπα Collard Greens  = 268 mg
  • 1/2 κονσέρβα σολομό = 230 mg
  • 1 κούπα λευκά φασόλια = 190 mg
  • 1/2 κούπα σύκα = 120 mg
  • 2/3 κούπα μπρόκολο = 100 mg
  • 1 κούπα Kale  = 100 mg
  • 1 κούπα Edamame = 98 mg
  • 1 κ.σ. Sesame Seeds = 88 mg
  • 1 Πορτοκάλι = 74 mg
  • 1 oz Αμύγδαλα = 73 mg

Yποκαταστήστε τρόφιμα και βελτιώστε την διατροφή σας

Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι φθάνετε την ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου χωρίς να αισθάνεστε άβολα και να καταναλώνετε λακτόζη! Μην εγκαταλείπετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα, βρείτε τρόπους για να τα υποκαταστήσετε και να τα προσαρμόσετε στη νέα σας διατροφή!

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein