Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Carbs Blocker | Τι είναι το εκχύλισμα λευκών φασολιών;

Carbs Blocker | Τι είναι το εκχύλισμα λευκών φασολιών;
Γιώργος Καλονόμος
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γιώργος Καλονόμος

Μπορεί να έχετε ακούσει αυτό το συμπλήρωμα διατροφής από διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά οι πιο πολλοί από εμάς όταν ακούν για ένα συμπλήρωμα με το όνομα “εχκύλισμα λευκών φασολιών”, το μυαλό μας δεν θα ξέρει καν σε πια κατηγορία συμπληρωμάτων να το τοποθετήσει.

white-kidney-bean-extract-e1474878971409

Γνωστό από το άλλο ψευδώνυμο που έχει, carb blocker, είναι σχετικά πιο εύκολο να κατανοήσουμε τις λειτουργίες του. Για να το θέσουμε με απλά λόγια αυτό το συμπλήρωμα κάνει ακριβώς ό,τι περιγράφεται στο όνομα του. Καταστέλλοντας την πέψη των αμυλούχων υδατανθράκων, το εκχύλισμα λευκών φασολιών μπορεί να μειώσει την ποσότητα των υδατανθράκων που απορροφούνται από το έντερο έως 66%.

Όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, υπάρχουν πολλά πάνω σε αυτό το φαινόμενο, οπότε συνεχίστε να διαβάζετε για να ενημερωθείτε για το πώς λειτουργούν αυτοί οι carb blockers και να δείτε αν μπορεί να βοηθήσουν με την προπόνηση ή τη διατροφή σας.

Η επιστήμη των carbblockers
carbohydrates

Πριν καταλάβουμε το πώς λειτουργούν οι carb blockers είναι σημαντικό να ξέρουμε πως το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη μέσα στο σώμα μας. Αυτή η διαδικασία ξεκινά όταν καταναλώσουμε ο,τιδήποτε αμυλούχο όπως, πατάτες, ρύζι, ψωμί. Ένα πεπτικό ένζυμο γνωστό ως αμυλάση αρχίζει να διασπά το άμυλο σε ζάχαρη μέσα στο στόμα.

Αυτό μπορείτε να το παρατηρήσετε πολύ εύκολα όταν για παράδειγμα τρώτε μια φέτα ψωμιού.Καθώς ρευστοποιείται μέσα στο στόμα σας, η γεύση αρχίζει να γίνεται πιο γλυκιά. Αυτό γίνεται χάρη στην αμυλάση που διασπά το άμυλο του ψωμιού σε σάκχαρα. Φυσικά όμως αυτό γίνεται μόνο σε μικρή κλίμακα μέσα στο στόμα. Αφού καταπιούμε το υπόλοιπο άμυλο αίρεται η διάσπαση εξαιτίας της τοξικότητας του γαστρικού οξέως, κάτι το οποίο αποτρέπει την αμυλάση από το να κάνει τη δουλεία της.

Δεν είναι μέχρι το λεπτό έντερο που το πάνκρεας μπορεί να εκκρίνει περισσότερη αμυλάση για να ολοκληρώσει την δίασπαση του υπόλοιπου αμύλου σε αξιοποιήσιμη γλυκόζη από το σώμα.

 

Πώς βοηθάει το εκχύλισμα λευκού φασολιού;

f

Τώρα που καταλάβαμε πως γίνεται η πέψη του αμύλου, μπορούμε να εξηγήσουμε πιο έυκολα πως λειτουργούν αυτοί οι carb blockers.

Το ενεργό συστατικό μέσα από το εκχύλισμα λευκών φασολιών ονομάζεται phaseolus vulgaris, που μπορεί να εμποδίσει με επιτυχία το πάνκρεας από το να εκκρίνει αμυλάση. Αν 1,5 γραμμάρια από αυτό το συμπλήρωμα λειφθούν μαζί με ένα γεύμα που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες τότε πάνω απο τις μισές θερμίδες που προέρχονται από σύνθετους αμυλούχους υδατάνθρακες  δεν θα απορροφηθούν, αντιθέτως θα ζυμωθούν μέσα στο λεπτό έντερο. Η μόνη παρενέργεια που παρατηρούν τα περισσότερα άτομα είναι φούσκωμα και μερικές φορές παραπανίσια αέρια.

Σε αυτό το σημείο λογικά θα σκέφτεστε να ρωτήσετε: “Όταν είμαι σε περίοδο γράμμωσης και αποφασίσω να κάνω ένα cheat meal, θα μπορούσα να πάρω μια δόση από αυτό το συμπλήρωμα των carb blocker έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσω τη ζημιά;”

Ενώ σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει οριστική απάντηση, μπορούμε να πούμε ότι εξαρτάται. Όλα σχετίζονται με το τι εμπεριέχεται μέσα στο cheat meal, αν η δική σας ιδέα για cheat meal είναι ένα γεύμα πλούσιο σε ποσότητα ρυζιού και πατάτας, τότε αυτό το συμπλήρωμα σίγουρα θα βοηθήσει. Αλλά αν είστε σαν και εμένα και έχετε cheat meals που εμπεριέχουν ζαχαρώδη σνακ και λιπαρές πίτσες τότε οι carb blockers δεν θα σας βοηθήσουν και πολύ.

Οι carb blockers είναι ειδικοί μόνο στο να σταματάνε την διάσπαση των σύνθετων υδατανθρακών σε απλούς υδατάνθρακες αφήνοντας οποιοδήπτοε άλλο μακροσυστατικό να πεπτεί κανονικά. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι η ζάχαρη από τα brownies, τα κορεσμένα λιπαρά από τις πίτσες και διάφορα άλλα ανθυγιεινά φαγητά τα οποία φάγατε θα πεπτούν κανονικά.

Ποιός πρέπει να χρησιμοποιεί τους carbblockers;

cardio-bunny-2

Ακριβώς όπως τα συμπληρώματα για καύση λίπους, έτσι και οι carb blockers θα είναι μόνο αποτελεσματικοί σε συγκεκριμένο τύπο ατόμου. Όπως όλα τα συμπληρώματα διατροφής, παχύσαρκα άτομα με ανθυγιεινή διατροφή μπορούν να πάρουν έναν carb blocker και συνδυαστικά με ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα εκγύμνασης και διατροφής θα δουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από μια ομάδα placebo. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν ένα υγιειές άτομο το οποίο μετρά τα μακροσυστατικά του λάβει έναν carb blocker και προσπαθήσει να χάσει λίπος.

Σε αυτή την μόδα χαμηλών υδατανθράκων που υπάρχει όμως αυτή την περίοδο, αυτά είναι τα άτομα που λαμβάνουν και τα λιγότερα οφέλη από τους carb blockers. Αν το σύνολο των υδατανθρακών είναι λιγότερο από 150 γρ. την ημέρα, γυμνάζεστε 4 φορές την εβδομάδα και κάνετε κάποιο είδος αερόβιας άσκησης, τότε οι carb blockers δεν θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα εκτός από το να σας κάνουν περαιτέρω εξαντλημένους λόγω έλλειψης υδατανθρακών, κάτι που οδηγεί σε γενική μείωση της συνολικής σας ενέργειας. Αν όμως οι υδατάνθρακες σας είναι κάπου στα 250-300γ και προσπαθείτε να χάσετε λίπος χώρις να στερηθείτε πολύ γευστικούς υδατάνθρακες, τότε οι carb blockers μπορεί να σας βοηθήσουν στο να χάσετε λίγο περίσσοτερο λίπος.

Επίσης είναι περιττό να αναφέρουμε ότι αν δεν είστε σε ένα θεριμιδικό έλλειμμα, δηλαδή αν δεν καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε, τότε δεν πρόκειται να χάσετε βάρος και κανένα συμπλήρωμα δεν πρόκειται να σας βοηθήσει σε αυτό τον στόχο. Για να συνοψίσουμε όλες τις σκέψεις σε αυτόν τον τομέα, άτομα που θα εποφεληθούν περισσότερο από τους carb blockers, είναι άτομα τα οποία είναι καινούργια στο fitness και έχουν ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό λίπους.

 

 

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Συνοπτικά

Εν τέλει, οι carb blockers είναι όπως όλα τα άλλα συμπληρώματα και λιποδιαλύτες, έχουν μερικά πλεονεκτήματα, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αλλά ακόμα και τότε έχουν να προσφέρουν ένα σχετικά μικρό πλεονέκτημα. Επίσης είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όλοι είναι διαφορετικοί και ενώ μπορεί ένα άτομο να δει ισχυρά αποτελέσματα με αυτό το προϊόν, κάποιο άλλο με το ίδιο σωματικό τύπο και στρατηγική για καύση λίπους μπορεί να μην έχει απολύτως κανένα κέρδος.

Όλα σχετίζονται με το πώς το σώμα σας επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες και άλλα μικρά πράγματα, όπως η ευαισθησία της ινσουλίνης σε κάθε άτομο και ο μεταβολισμός του. Το μήνυμα που πρέπει να συγκρατήσετε εδώ είναι, αν σας περισσεύουν λεφτά, τότε δοκιμάστε το! Αλλά μην περιμένετε να κάνει όλη τη δουλειά για εσάς.

Προσωπικά θα εξακολουθούσα να είχα ένα θερμιδικό έλλειμμα κάπου στις 250-500 θερμίδες για καύση λίπους στη διατροφή και θα χρησιμοποιούσα αυτό το συμπλήρωμα σαν δικλείδα ασφαλείας για να με κρατήσει σε αυτό το έλλειμμα, σε περίπτωση που πάω σε κάποιο εστιατόριο και υποτιμίσω τις θερμίδες ενός γεύματος. Απλά να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι το σώμα των ονείρων σας μπορεί να επιτευχθεί με χρήση 0 συμπληρωμάτων, αλλά επειδή κανένας δεν είναι τέλειος στο να μετράει τις θερμίδες και την πρόοδο του με 100% ακρίβεια, τα συμπληρώματα είναι ένας πρακτικός τρόπος για να σας βοηθήσουν να φτάσετε στους στόχους σας λίγο πιο εύκολα. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε αυτό το άρθρο και πάντα να θυμάστε, να τρώτε έξυπνα να προπονείστε σκληρά και να κοιμάστε ακόμα πιο καλά.

Γιώργος Καλονόμος
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γιώργος Καλονόμος
Ονομάζομαι Καλονόμος Γιώργος, γεννήθηκα πριν από 25 χρόνια στην Αθήνα. Ασχολούμαι με το γυμναστήριο τα τελευταία πέντε χρόνια και συγκεκριμένα με το άθλημα της σωματοδόμησης τα τελευταία δύο. Η αγάπη μου για το συγκεκριμένο πεδίο πηγάζει απο την βαθιά επιθυμία μου να βελτιωθώ σωματικά και ψυχικά και στην συνέχεια να βοηθήσω όπως μπορώ άλλα άτομα με παρόμοιους στόχους. Η φιλοσοφία που χρησιμοποιώ στον τομέα διατροφής, εκγύμνασης αλλά και λήψης συμπληρωμάτων είναι αυστηρά επιστημονική, πράγμα που προέρχεται από τις ατελείωτες ώρες που έχω αφιερώσει προκειμένου να μελετήσω τα πιο έγκυρα και σύγχρονα επιστημόνικα βιβλία αλλά και ποικίλες έρευνες, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι, δυστυχώς, η "βιομηχανία" του fitness πάσχει απο βαριά παραπληροφόρηση και πολλά ψέματα. Στόχος μου λοιπόν είναι να βοηθήσω και να μεταδώσω μέσα από τα άρθρα μου την γνώση μου σε αυτά τα θέματα ενώ παράλληλα να διαψεύσω τους υπάρχοντες μύθους.
myprotein