Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Έλλειψη μαγνησίου | Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Έλλειψη μαγνησίου | Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν καθημερινά από την έλλειψη μαγνησίου εν αγνοία τους καθώς δεν γνωρίζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Το μαγνήσιο αποτελεί αν όχι το πιο σημαντικό, ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα του ανθρώπινου σώματος. Μάλιστα κάποιοι ιατροί ισχυρίζονται πίσω από πολλές γνωστές ασθένειες βρίσκεται η έλλειψη μαγνησίου καθώς βασική του λειτουργία σαν μέταλλο είναι η ρύθμιση της λειτουργίας άλλων μετάλλων.

Εκτός αυτού είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητο για την κυτταρική υγεία και βασικό συστατικό 300+ βιοχημικών αντιδράσεων του σώματος. Από την συνολική ποσότητα μαγνησίου στο ανθρώπινο σώμα, το 50% απαντάται στα οστά και από το υπόλοιπο 50% σχεδόν όλο βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Ακόμα και η γλουταθειόνη, το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό του σώματος απαιτεί την παρουσία του μαγνησίου για να συντεθεί.

όσπρια

Αιτίες έλλειψης μαγνησίου

  • Χρόνιες παθήσεις και χορήγηση φαρμάκων, τα οποία βρίσκονται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Οι πιο πολλές χρόνιες ασθένειες συνδέονται με την έλλειψη μαγνησίου και την έλλειψη ικανότητας απορρόφησης. Τα φάρμακα καταστρέφουν το έντερο και την χλωρίδα του, δυσχεραίνοντας δραματικά την απορρόφηση του μαγνησίου που λαμβάνεται από την τροφή.
  • Υποβάθμιση του εδάφους, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMOs) και τα χημικά που έχουν δεχτεί τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι συστατικά μιας συνταγής που οδηγεί στην καταστροφή. Καθώς η περιεκτικότητα του χώματος σε μέταλλα έχει μειωθεί, έτσι και η ποσότητα του μαγνησίου που υπάρχει στα τρόφιμα είναι λιγότερη από ότι ήταν.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο του διαρρέοντος στομαχιού (leaky gut) μπορούν να προκαλέσουν δυσαπορρόφηση μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου και του ασβεστίου. Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά εκατομμύρια άνθρωποι που το σώμα τους δεν απορροφά αποτελεσματικά αυτά που λαμβάνουν. Επιπλέον καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να γινόμαστε λιγότεροι αποτελεσματικοί στο να απορροφάμε μέταλλα, οπότε η πιθανότητα έλλειψης αυξάνεται και με την ηλικία.

Έλλειψη μαγνησίου συμπτώματα

Τώρα πάμε να δούμε ποια είναι τα συμπτώματα που υποδεικνύουν την έλλειψη μαγνησίου1.Μυικός πόνος- Ινομυαλγία

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε εξέτασε τον ρόλο που παίζει το μαγνήσιο στα συμπτώματα της ινομυαλγίας (ένα χρόνιο σύνδρομο που  χαρακτηρίζεται από μυοσκελετικούς πόνους) και ανακάλυψε πως η αυξημένη κατανάλωση του μείωσε τον πόνο και την γενικευμένη κόπωση που ένιωθαν τα άτομα που έπασχαν από αυτή την διαταραχή.

2.Αγχώδης διαταραχή

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, και ιδιαίτερα τον κύκλο της GABA (γάμα-αμινοβουτυρικό-οξύ), οδηγώντας σε παρενέργειες όπως ευερεθιστότητα και νευρικότητα. Καθώς η έλλειψη χειροτερεύει, παρατηρούνται όλο και υψηλότερα επίπεδα stress, που σε προχωρημένες περιπτώσεις οδηγούν σε θλίψημέχρι και παραισθήσεις. Το μαγνήσιο έχει δειχθεί ότι βοηθά τους μυς, τα νεύρα και σώμα να χαλαρώσει, συμβάλλοντας στην καλή διάθεση. Αυτή η νευρομυοχαλαρωτική αλλά όχι ηρεμιστική-υπνωτική δράση του οφείλεται στο ότι είναι ανταγωνιστής του ασβεστίου (το οποίο αντίθετα προάγει τις νευρομυικές συσπάσεις) και εξασφαλίζει την σωστή ιοντική ισορροπία στο εσωτερικό των κυττάρων. Άτομα τα οποία πάσχουν από αγχώδη διαταραχή βλέπουν σημαντικές βελτιώσεις στην καθημερινότητα τους λαμβάνοντας μαγνήσιο.

3.Κράμπες στα πόδια

Η κράμπα αποτελεί ένα έντονο, ακούσιο και επίπονο μυικό σπασμό. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ενηλίκων και ένα μικρότερο ποσοστό παιδιών βιώνουν κράμπες μέχρι και σε καθημερινή βάση. Εξαιτίας του ρόλου που διαδραματίζει το μαγνήσιο στα νευρομυικά σήματα και στις μυικές συστολές, ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι μια πολύ συχνή αιτία για τις κράμπες είναι η έλλειψη του μαγνησίου σε συνδυασμό με την έλλειψη καλίου.

4.Διαταραχές Ύπνου

Η έλλειψη του αποτελεί συχνά προάγγελο διαταραχών του ύπνου, όπως υπερδιεγερσιμότητα, άγχος και υπερένταση. Έχει ειπωθεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της GABA, ενός αμινοξέος που παράγεται στον εγκέφαλο και λειτουργεί ως ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής που αποτρέπει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου να στέλνουν σήματα χωρίς να υπάρχει λόγος, οδηγώντας σε γενικευμένη χαλάρωση του σώματος. Η λήψη περίπου 400 mg μαγνησίου πριν τον ύπνο ή με το βραδινό είναι η καλύτερη ώρα για να ληφθεί μέσα στην ημέρα.

5.Υψηλή Αρτηριακή Πίεση

Το μαγνήσιο δουλεύει συνεργικά με το ασβέστιο για την υποστήριξη της αρτηριακής πίεσης και της λειτουργίας της καρδιάς. Οπότε όταν παρατηρείται έλλειψη μαγνησίου δεν πραγματοποιείται αποτελεσματικά η χαλάρωση του μυοκαρδίου και μπορεί να παρατηρηθεί ασυνήθιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία).

6.Διαβήτης Τύπου ΙΙ

Μια από τις 4 κύριες αιτίες της έλλειψης μαγνησίου είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο οποίος όμως μπορεί να αποτελέσει και σύμπτωμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι χαμηλά επίπεδα μαγνησίου είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ ενηλίκων που πάσχουν από διαβήτη. Επιπλέον διατροφές πλούσιες σε μαγνήσιο έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ,  λόγω του ρόλου του μαγνησίου στον μεταβολισμό των σακχάρων.

7.Ημικρανίες

Η έλλειψη του έχει συνδεθεί με τις ημικρανίες εξαιτίας της σημαντικής του ικανότητας στην εξισορρόπηση των νευροδιαβιβαστών του σώματος. Έρευνες έχουν δείξει πως 360-600 mg μαγνησίου την ημέρα μπορούν να μειώσουν την συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών μέχρι και 42%.

8.Κόπωση

Χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αδυναμία και κόπωση είναι κοινά συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου. Οι πιο πολλοί ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης τυγχάνει να παρουσιάζουν και υπομαγνησιαιμία. Έρευνες έχουν δείξει πως 300-1000 mg μαγνησίου την ημέρα μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κόπωσης, αλλά η δόση πρέπει να ρυθμίζεται καθώς η υπερδοσολογία είναι ικανή να προκαλέσει διάρροια.

Έλλειψη μαγνησίου και τροφές για την καταπολεμήσετε

Πολύ καλές πηγές μαγνησίου αποτελούν : τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το ψάρι, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το πρόβλημα είναι πως η διατροφή πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί ελλιπής όσων αφορά την επαρκή πρόληψη για τους εξής λόγους : 1ον )Μειωμένα επίπεδα μαγνησίου λόγω της βιομηχανικής επεξεργασίας 2ον ). Μειωμένα επίπεδα λόγω της ανεπάρκειας του εδάφους. Για το λόγο αυτό προτείνεται η κατανάλωση ποιοτικών, βιολογικών τροφίμων στις σωστές ποσότητες, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο.

Δείτε εδώ συμπληρώματα μαγνησίου

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein