Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Είναι τα ενεργειακά ποτά βλαβερά για σένα ή μπορούν να είναι υγιεινά;

Είναι τα ενεργειακά ποτά βλαβερά για σένα ή μπορούν να είναι υγιεινά;
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

Ενεργειακά ποτά: η υγρή μορφή του πρόχειρου φαγητού ή ένας σύμμαχος για μεγαλύτερη εστίαση και αντοχή; Είναι τα ενεργειακά ποτά κακά για εσένα; Για τους υγιείς και αθλητικούς τύπους, τα ενεργειακά ποτά τείνουν να είναι στη μεγάλη λίστα των «ΟΧΙ», μαζί με το fast food και τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Ωστόσο, τα κατάλληλα ενεργειακά ποτά μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στα καλά, τα κακά και τα άσχημα των ενεργειακών ποτών.

Τώρα μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγάλεις αυτές τις παρωπίδες που είχες προς τον κόσμο των ενεργειακών ποτών και να μάθεις πώς να ξεχωρίζεις τα ποιοτικά ενισχυτικά απόδοσης από τα σκουπίδια.

Τι είναι τα ενεργειακά ποτά;

Πιθανότατα έχεις ήδη μια καλή ιδέα για το τι είναι ένα ενεργειακό ποτό, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα μπερδεύεις με τα ανθρακούχα που ανακατεύεις με το ποτό σου σε μια βραδινή έξοδο.

Τα ενεργειακά ποτά, από τη φύση τους, περιέχουν συστατικά που σου δίνουν μια έξαρση, ή τουλάχιστον την εντύπωση, επιπλέον ενέργειας. Τα πιο συχνά περιεχόμενα συστατικά είναι σχεδόν πάντα η καφεΐνη, πολύ συχνά η ταυρίνη και μερικές φορές οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ενεργειακά ποτά ίδια.

Είναι τα ενεργειακά ποτά κακά για σένα και γιατί;

Μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέτασε την ασφάλεια ορισμένων από τα πιο συχνά καταναλώσιμα ενεργειακά ποτά, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για τη μακροχρόνια τακτική κατανάλωση καφεΐνης, ωστόσο, δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεών της. 1

Μια άλλη ανησυχία σχετίζεται με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών αναμεμειγμένων με αλκοόλ σε τακτική βάση, η οποία υποδεικνύει την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πιο δυσμενών συνεπειών όπως του τραυματισμού.

Το τελευταίο κύριο μέλημα αφορούσε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη ορισμένων ενεργειακών ποτών, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία εάν καταναλώνονται τακτικά. Ωστόσο, δεν περιέχουν όλα τα ενεργειακά ποτά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης - να ελέγχεις πάντα την ετικέτα για να βεβαιωθείς ότι δεν καταναλώνεις ζάχαρη χωρίς καν να το καταλάβεις.

Είναι λοιπόν τα ενεργειακά ποτά χωρίς ζάχαρη μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση; Ενώ οι ποικιλίες χωρίς ζάχαρη δεν είναι τόσο κακές για τα δόντια σου, μπορούν ακόμα να οδηγήσουν σε άλλες αρνητικές παρενέργειες

Παρενέργειες ενεργειακών ποτών

Η κατάχρηση ενεργειακών ποτών από τα ράφια του super market μπορεί να μην σου δώσει την ενέργεια που θες. Στην πραγματικότητα, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική, διαρκή βλάβη στην υγεία σου.

Σε μικρότερες δόσεις, το μέσο ενεργειακό ποτό μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα, όπως να σε κάνει να είσαι ανήσυχος και ευερέθιστος, αλλά σε χειρότερες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί οι ακόλουθες παρενέργειες:

  • Κακή οδοντική υγεία
  • Παχυσαρκία
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Θέματα που σχετίζονται με την καρδιά

Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμα υγιεινά ενεργειακά ποτά που δεν προκαλούν τέτοιες παρενέργειες - συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα.

Καφεΐνη στα ενεργειακά ποτά

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό. Είναι επίσης το βασικό συστατικό στα περισσότερα ενεργειακά ποτά και δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη, συστηματική επιστημονική ανασκόπηση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση έως και τεσσάρων φλιτζανιών καφέ δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία (δηλαδή συνολικά έως και 400mg ημερησίως). 3

Έχει αποδειχθεί ότι η καφεΐνη βελτιώνει τη φυσική απόδοση, αυξάνει την αντοχή και δίνει πνευματικό πλεονέκτημα αυξάνοντας την εγρήγορση και βελτιώνοντας επίσης τη συγκέντρωση.

Η καφεΐνη στα ενεργειακά ποτά προέρχεται συνήθως από γκουαράνα ή yerba mate. Η καφεΐνη που λαμβάνεις σε ενεργειακά ποτά είναι η ίδια με την καφεΐνη που θα βρεις στο μέσο φλιτζάνι του καφέ - υπάρχουν απλά υψηλότερα επίπεδα.

Για κάθε δοχείο 250 ml του μέσου ενεργειακού ποτού σου, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη κυμαίνεται από περίπου 40 mg έως 360 mg. Ένα φλιτζάνι καφέ παρόμοιου μεγέθους περιέχει περίπου 100 mg καφεΐνης. Η επιστημονική έρευνα θεωρεί περίπου 400 mg καφεΐνης ως ασφαλή για κατανάλωση την ημέρα. Έτσι, τα επίπεδα καφεΐνης δεν αποτελούν το πρωταρχικό μέλημα της υγείας. Ωστόσο, περισσότερα από ένα μπορεί να σε θέσουν πάνω από το υποτιθέμενο ασφαλές επίπεδο των 400mg.

Ζάχαρη σε ενεργειακά ποτά

Τα περισσότερα παραδοσιακά ενεργειακά ποτά περιέχουν μεταξύ 25-40 γραμμαρίων ζάχαρης ανά μερίδα, που είναι περίπου το ίδιο με μια ολόκληρη σοκολάτα.

Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης όχι μόνο αυξάνουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τα δόντια σου, τη χοληστερίνη, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ενέργειας. Ενώ το σώμα μας λειτουργεί με υδατάνθρακες, τα επεξεργασμένα σάκχαρα δεν είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης από τα ενεργειακά ποτά είναι συχνά αρκετές για να ξεπεράσουν τα οφέλη.

Υγιεινά ενεργειακά ποτά

Εάν έχεις πάρε ποτέ ένα ενεργειακό ποτό από το ράφι του super market και το κατανάλωσες ανάμεσα από τα σετ σου στο γυμναστήριο, τότε ήρθε η ώρα να αναζητήσεις μια πιο υγιεινή επιλογή.

Ένα υψηλής ποιότητας, υγιεινό ενεργειακό ποτό μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το συμπλήρωμα πριν από την προπόνηση (pre workout), με πρόσθετα συστατικά όπως αμινοξέα. Εκτός από την προπόνηση, μπορείς να ξεπεράσεις την απογευματινή κόπωση επιλέγοντας μια πιο υγιεινή επιλογή για την επιλογή του κονσερβοποιημένου διεγερτικού.

Αναζήτησε ενεργειακά ποτά με συστατικά που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Για παράδειγμα, για καλύτερη απόδοση, θα πρέπει να ψάχνεις για:

  • Καφεΐνη - για βελτιωμένη απόδοση και καλύτερη ανάρρωση
  • Αμινοξέα - πιο συγκεκριμένα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) που τροφοδοτούν την ανάπτυξη των μυών
  • L-Theanine - (ειδικά όταν συνδυάζεται με καφεΐνη) για να αυξήσεις την εστίαση
  • Βιταμίνες και μέταλλα –ιδιαίτερα βιταμίνες Β, που μειώνουν την εξάντληση και την κούραση
  • Ελάχιστα σάκχαρα - το σώμα σου χρειάζεται υδατάνθρακες για ενέργεια, αλλά όχι στα υψηλά επίπεδα ανθυγιεινών ενεργειακών ποτών, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ανάρρωσή σου μετά από την προπόνηση.

BCAA Drink

Το BCAA Drink είναι ένα υπέροχο ποτό υψηλής απόδοσης που προσφέρει 5 γραμμάρια αμινοξέων (BCAAs) ανά κουτάκι - βοηθώντας σε να αυξήσεις την απόδοση σου στο γυμναστήριο. Έχει μηδενική ζάχαρη, ελάχιστες θερμίδες και καθόλου υδατάνθρακες, ωστόσο υπόσχεται μια γρήγορη ενεργειακή ώθηση.

Command Drink

Ενώ η καφεΐνη μπορεί να σου δώσει ενέργεια, μερικές φορές χρειάζεσαι το κάτι παραπάνω. Όταν πρέπει να εστιάσεις και να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου έτοιμο, το Command έχει Cognizin (το οποίο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων ακετυλοχολίνης του εγκεφάλου σου) για να αυξήσει την ταχύτητα και την προσοχή σου.

Για ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα, το Command έχει L-τυροσίνη, για να μειώσει την ψυχική κόπωση και να σε κρατήσει στην κορυφή του παιχνιδιού σου.

Τι ώρα να πίνεις ενεργειακά ποτά;

Επειδή τα ενεργειακά ποτά είναι διεγερτικά, η περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Στο γυμναστήριο, σου δίνουν μια δύναμη που σε βοηθάει να φτάσεις το μέγιστο των δυνατοτήτων σου, αλλά αν ληφθούν πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου σου, μπορεί να διακόψουν τον ύπνο, κάτι που τελικά θα είναι επιζήμιο για τα φυσικά επίπεδα ενέργειας.

Ο χρόνος ημίσειας ζωής της καφεΐνης είναι περίπου 5 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η μισή ποσότητα καφεΐνης είναι ακόμα στο σύστημά σου μετά από αυτό το χρονικό διάστημα. 6

Συνιστάται να καταναλώνεις ενεργειακά ποτά πριν γυμναστείς και έως 6 ώρες πριν κοιμηθείς για να αποφύγεις διαταραχές στον ύπνο. Η άσκηση αυξάνει τον μεταβολισμό σου, αλλά μόνο ο χρόνος έχει αντίκτυπο στα επίπεδα καφεΐνης του σώματος.

Με λίγα λόγια

Δεν είναι όλα τα ενεργειακά ποτά κακά για σένα. Δεν χρειάζεται να τα αποφύγεις εντελώς, η απάντηση είναι να ελέγξεις τη διατροφική ετικέτα πριν τα καταναλώσεις και να προσέξεις για ευεργετικά συστατικά όπως καφεΐνη, BCAA και βιταμίνες και μέταλλα, με περιορισμένες ποσότητες ζάχαρης.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.

myprotein