Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Φυσικοί λιποδιαλύτες | Τα καλύτερα συμπληρώματα καύσης λίπους

Φυσικοί λιποδιαλύτες | Τα καλύτερα συμπληρώματα καύσης λίπους
Liam Agnew
Aθλητικός Διατροφολόγος και Personal Trainer2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Liam Agnew

Ενώ το αερόβιο και η άσκηση με τα βάρη βοηθούν σίγουρα στην απώλεια λίπους, μια υγιεινή διατροφή και τα σωστά φυσικά συμπληρώματα είναι ικανά να δώσουν στο ταξίδι απώλειας λίπους λίγη παραπάνω ώθηση. Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τα οποία βοηθούν την καύση λίπους και εδώ θα δούμε τους κορυφαίους φυσικούς λιποδιαλύτες καθώς και το πώς λειτουργούν.

Τι είναι οι φυσικοί λιποδιαλύτες;

Οι φυσικοί λιποδιαλύτες είναι ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα μας (ή συμπληρώματα) οι οποίες αυξάνουν τη διάσπαση των λιποκυττάρων και παράγουν θερμότητα - μια διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση.1

Ορισμένοι φυσικοί λιποδιαλυτές αυξάνουν το μεταβολισμό μας και άλλοι επηρεάζουν την πέψη των τροφίμων για να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε πιο ικανοποιημένοι. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τους πιο αποτελεσματικούς λιποδιαλύτες για να σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποιοι μπορούν να σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου.

Πώς λειτουργούν οι λιποδιαλύτες για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Οι λιποδιαλύτες βοηθούν στην απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους. Ο ένας είναι βελτιώνοντας την ποσότητα του καφέ λιπώδους ιστού στο σώμα. Το σώμα σου περιέχει δύο τύπους λιπώδους ιστού - ιστούς λευκού λίπους και ιστούς καφέ λίπους. Το λευκό λίπος αποτελεί τα περισσότερα αποθέματα λίπους στο σώμα που οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.1 Αυτός ο τύπος λίπους αυξάνει την πιθανότητα αύξησης του βάρους.

Το καφές λίπος έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στα νεογέννητα μωρά και τείνει να μειώνεται καθώς γερνάμε. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μεταξύ άλλων σημαντικών διαδικασιών.1 Το καφέ λίπος μπορεί να θεωρηθεί ως «ενεργός» ιστός που αυξάνει τη συνολική ενεργειακή δαπάνη (καύση θερμίδων) και οδηγεί στη δημιουργία θερμότητας - ή θερμογένεσης.

Αυτό σημαίνει ότι μια υψηλότερη αναλογία καφέ λίπους προς λευκό λίπος έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη καύση θερμίδων και μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Εδώ μπαίνουν τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα που καίνε λίπος καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση αυτής της επίδρασης στο σώμα. 1

Η απαλλαγή από το σωματικό λίπος και η αντικατάστασή του με άπαχη μάζα (μυς) θα αυξήσει το μεταβολισμό σου μακροπρόθεσμα και θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος.

Οφέλη από τους φυσικούς λιποδιαλύτες

Η χρήση φυσικών συμπληρωμάτων καύσης λίπους μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα αποτελέσματα του προγράμματος υγιεινής διατροφής και προπόνησης. Εκτός από την ενίσχυση της δραστηριότητας του λιπώδους ιστού στο σώμα, η χρήση του σωστού καυσίμου (τροφές και συμπληρώματα) μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να διατηρήσει άπαχη μάζα σώματος ενώ ταυτόχρονα χάνει βάρος.

Αναρωτιέσαι πιθανώς ποια είναι αυτά τα φυσικά συμπληρώματα καύσης λίπους τώρα, σωστά;

Οι καλύτεροι λιποδιαλύτες που δουλεύουν

Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα στην αγορά που υπόσχονται να σε βοηθήσουν να κάψεις λίπος, η ακόλουθη λίστα με λιποδιαλύτες είναι φυσικά προϊόντα στα οποία μπορείς να βασιστείς.

Ενώ φαίνεται να υπάρχουν νέα προϊόντα που κυκλοφορούν κάθε μέρα, αυτοί είναι οι 4 φυσικοί λιποδιαλυτές που έχουν δείξει οφέλη εδώ και χρόνια με πολλή έρευνα που υποστηρίζει τη χρήση και την ασφάλειά τους.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι ενισχύει την φυσική ενέργεια και την καύση λίπους και είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται σε πολλούς πολιτισμούς για αιώνες. Τα συστατικά καύσης λίπους στο πράσινο τσάι ονομάζονται «κατεχίνες», τα οποία έχουν βρεθεί ότι ενισχύουν το μεταβολισμό και καίνε περισσότερη ενέργεια και κατά την άσκηση αλλά και κατά την ξεκούραση. 2

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι για τις κατεχίνες είναι ότι βοηθούν το σώμα να επιλέξει να κάψει λίπος ως την κύρια πηγή ενέργειας. 2 Επειδή μπορούν επίσης να μειώσουν την όρεξη και να δράσουν ως διεγερτικό για την ενίσχυση της ενέργειας, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχουν πολυεπίπεδο όφελος όταν προσπαθούν να κάψουν λίπος. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, παρέχοντας διπλή δόση δυνατότητας καύσης λίπους.

Καφεΐνη

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η καφεΐνη είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όταν ξυπνήσουν, αλλά η καφεΐνη έχει επιπλέον ιδιότητες όπως αυτές της καύσης λίπους και ενίσχυσης του μεταβολισμού. Η απώλεια λίπους απαιτεί τόσο την αύξηση της ενέργειας που καίμε όσο και τη μείωση της ενέργειας που καταναλώνουμε (από τα τρόφιμα) - και η καφεΐνη παίζει ρόλο και στα δύο. 3

Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό, το οποίο μειώνει την όρεξή μας, ενώ παράλληλα διασπάει και καίει το λίπος. 3 Η καφεΐνη βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα - από το τσάι και τον καφέ έως και την σοκολάτα. Περιλαμβάνεται επίσης σε πολλά συμπληρώματα για πριν από την προπόνηση καθώς και σε ενεργειακά ποτά. Αυτός ο συνδυασμός ενίσχυσης της ενέργειας, καταστολής της όρεξης και προσβασιμότητας από πηγές τροφίμων και ποτών το καθιστά έναν από τους καλύτερους διαθέσιμους φυσικούς λιποδιαλύτες. Αλλά βεβαιώσου ότι δεν παίρνεις υπερβολική καφεΐνη, καθώς πολλοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στην καφεΐνη!

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν καθοριστικούς ρόλους στο σώμα, αλλά οι βιταμίνες Β6 και Β12 παίζουν συγκεκριμένα βασικούς ρόλους στο μεταβολισμό. Η βιταμίνη Β6, επίσης γνωστή ως Πυριδοξίνη, βρίσκεται σε πολλές πηγές τροφίμων, τόσο φυτικά όσο και ζωικά, όπως ρεβίθια, βόειο κρέας, τόνος, σολομός, κοτόπουλο, πατάτες και μπανάνες. Η Β6 χρησιμοποιείται για πολλές μεταβολικές λειτουργίες όπως η διάσπαση και καύση λίπους, υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Ο αποτελεσματικός μεταβολισμός της τροφής μας σε ενέργεια είναι απαραίτητος για την υγιή σύνθεση του σώματος.

Ωστόσο, επειδή σημαντικές βιταμίνες Β όπως η Β12 διατίθενται κυρίως από κρέας και ψάρι, μπορεί να είναι δύσκολο για τους vegetarians και τους vegans να λάβουν επαρκείς ποσότητες. 5 Η συμπλήρωση της διατροφής σου με Β12 μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού σου καθώς και στα επίπεδα της ενέργειας σου εάν δεν παίρνεις αρκετή από τη διατροφή σου.

Πρωτεΐνη

Τρως ήδη αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό καθημερινά και είναι πολύ σημαντικό να το ελέγχεις, ειδικά όταν πρόκειται για ανάπτυξη μυών και απώλεια λίπους.

Όταν ασκείσαι τακτικά και προσπαθείς να αλλάξεις τη σύνθεση του σώματός σου, η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης και η μείωση των συνολικών θερμίδων είναι ο καλύτερος τρόπος για να στοχεύσεις και να κάψεις το αποθηκευμένο λίπος τους σώματος σου. Η κατανάλωση επιπλέον πρωτεΐνης βοηθά το σώμα σου να διατηρήσει και να χτίσει άπαχη μάζα σώματος (μυς) και να ενεργοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος για καύσιμο. 6

Πρέπει να πάρω φυσικούς λιποδιαλύτες;

Οι φυσικοί λιποδιαλύτες περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι, την καφεΐνη, τις βιταμίνες συμπλέγματος Β και τις πρωτεΐνες. Αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να κάψεις λίπος μέσω αυξημένων ενεργειακών δαπανών, βελτιωμένων ενεργειακών επιπέδων και μεταβολισμού ή ενθάρρυνσης του σώματός σου να κάψει λίπος ως καύσιμο.

Αν και δεν υπάρχουν γνωστές σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία για την κανονική κατανάλωση αυτών των φυσικών λιποδιαλυτών, πρέπει να είσαι προσεκτικός με την πρόσληψη καφεΐνης λόγω του μεγάλου εύρους των ανυποψίαστων πηγών (αναψυκτικά, σοκολάτα κ.λπ.)

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή λειτουργία και τον ύπνο 7 και συνιστάται να μην υπερβαίνεις τα 400mg την ημέρα και τα 200mg για τις έγκυες γυναίκες. 8 Όπως και με οποιοδήποτε συμπλήρωμα, θα πρέπει να προσέξεις την ποσότητα που παίρνεις, ωστόσο η λίστα με τους καλύτερους φυσικούς λιποδιαλύτες μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους απώλειας βάρους σας

Με λίγα λόγια

Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα που μπορείς να αγοράσεις για να βοηθήσεις την καύση λίπους, φυσικά προϊόντα όπως το πράσινο τσάι, η καφεΐνη, οι βιταμίνες Β12 και Β6 και οι πρωτεΐνες είναι εύκολο να ενσωματωθούν στην καθημερινή σου ρουτίνα και εύκολα να τα βρεις στο σούπερ μάρκετ.

Όλα έχουν αποδειχθεί μέσω της έρευνας ότι είναι αποτελεσματικά στην αύξηση της θερμογένεσης λίπους. Ο συνδυασμός αυτών των ισχυρών φυσικών συμπληρωμάτων με μια υγιεινή διατροφή και συνεπές πρόγραμμα προπόνησης μπορούν να σε βοηθήσουν να κάψεις λίπος και να πετύχεις τους στόχους της σύνθεσης του σώματός σου.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι η πρωτεΐνη ένας φυσικός λιποδιαλύτης;

Η πρωτεΐνη μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις λίπος. Εάν καταναλώνεις περισσότερη πρωτεΐνη, το σώμα σου μπορεί να διατηρήσει και να χτίσει περισσότερο άπαχο μυ και να κάψει το αποθηκευμένο λίπος ως καύσιμο.

Τι είναι οι φυσικοί λιποδιαλύτες;

Οι φυσικοί λιποδιαλύτες είναι ουσίες στο σώμα που αυξάνουν τη διάσπαση των λιποκυττάρων και παράγουν θερμότητα.

Πώς βοηθούν οι φυσικοί λιποδιαλύτες την απώλεια βάρους;

Οι φυσικοί λιποδιαλύτες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αναλογίας του καφέ λιπαρού ιστού προς το λευκό. Ο ιστός καφέ λίπους είναι ένας ενεργός ιστός που αυξάνει τη συνολική ενεργειακή δαπάνη, ενώ ο ιστός λευκού λίπους αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του λιπώδους ιστού στο σώμα μας και σχετίζεται με την αύξηση βάρους.

Ποιοι φυσικοί λιποδιαλύτες υπάρχουν;

Οι φυσικοί λιποδιαλύτες είναι το πράσινο τσάι, η καφεΐνη, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12 και οι πρωτεΐνες.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Cypess, A. M., Lehman, S., Williams, G., Tal, I., Rodman, D., Goldfine, A. B., … & Kolodny, G. M. (2009). Identification and importance of brown adipose tissue in adult humans. New England Journal of Medicine, 360(15), 1509-1517.
  2. Tokimitsu, I., & Meguro, S. (2017). 15 Anti-obesity Effects of Green Tea Catechins. Health Benefits of Green Tea: An Evidence-based Approach, 134.
  3. Harpaz, E., Tamir, S., Weinstein, A., & Weinstein, Y. (2017). The effect of caffeine on energy balance. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology28(1), 1-10.
  4. Office of Dietary Supplements. (2016, February 17). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Vitamin B6. Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-Consumer/
  5. Office of Dietary Supplements. (2018, November 29). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Vitamin B6. Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
  6. Dong, J. Y., Zhang, Z. L., Wang, P. Y., & Qin, L. Q. (2013). Effects of high-protein diets on body weight, glycaemic control, blood lipids and blood pressure in type 2 diabetes: meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition110(5), 781-789.
Liam Agnew
Aθλητικός Διατροφολόγος και Personal Trainer
Προβολή του προφίλ του Liam Agnew

Ο Liam είναι πιστοποιημένος αθλητικός διατροφολόγος στο International Society of Sport Nutrition και εγγεγραμένο μέλος στο British Dietetics Association’s Sport and Exercise Nutrition. Έχει πτυχίο Bachelor’s of Science σε Sport and Exercise Science και είναι απόφοιτος ISSN Diploma σε Applied Sport and Exercise Nutrition.

Ο Liam είναι ένας έμπειρος personal trainer και βοηθάει τους πελάτες του να φτάσουν τους fitness στόχους του με πρακτικές διατροφικές και προπονητικές συμβουλές οι οποίες βασίζονται σε έρευνα.

Στον ελεύθερο χρόνο του ο Liam έχει αγωνιστεί σε πολλούς αγώνες powerlifting, ενώ απολαμβάνει το περπάτημα, το ποδόσφαιρο και το να φτιάχνει συνεχώς νέες συνταγές. Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία του Liam εδώ .

myprotein