Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Γιατί οι Bodybuilders κόβουν την κρεατίνη πριν από έναν αγώνα;

Γιατί οι Bodybuilders κόβουν την κρεατίνη πριν από έναν αγώνα;
Emily Wilcock
Writer and expert1 έτος πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Ο Ryan Terry, νικητής του Arnold Classic UK 2021, παίρνει επί του παρόντος αρκετή "άδεια" πριν ξεκινήσει την προετοιμασία του Mr Olympia. Και στον ελεύθερο χρόνο του επέλεξε να απαντήσει σε ερωτήσεις λίγων τυχερών followers. Στην κρύα του μπανιέρα, τη σάουνα και το υδρομασάζ φυσικά. Γιατί πού αλλού θα γύριζες ένα Q&A;

https://youtu.be/-qsbA0rGSyI

Υπήρχε λόγος που ο Ryan αποφάσισε να τραβήξει αυτό το βίντεο στο δωμάτιο ανάρρωσής του. Πρόσφατα τραυματίστηκε στην πλάτη. Γνωρίζει τι βελτιώσεις πρέπει να κάνει πριν συμμετάσχει στον αγώνα και ένας από τους τομείς στους οποίους έχει δουλέψει είναι η πλάτη του. Αλλά η αποφασιστικότητά του οδήγησε σε υπερπροπόνηση και τραυματισμό.

Έκτοτε προσάρμοσε τη ρουτίνα αποθεραπείας του, πήρε λίγο χρόνο και θα μάθει από αυτό το λάθος. Και εκεί είναι τώρα: αναρρώνει στο λουτρό πάγου.

Ποιος είναι ο επόμενος διαγωνισμός σου;

Ως ανταγωνιστικός bodybuilder, ο Ryan έχει πάντα τα μάτια του στραμμένα στο έπαθλο. Και ποιο έπαθλο έχει βάλει στο στόχαστρό του στη συνέχεια; Τον τίτλο Mr Olympia. Είναι λίγο μακριά, οπότε ο Ryan αφιερώνει λίγο χρόνο στην οικογένεια και απολαμβάνει διακοπές πριν ξεκινήσει την πλήρη προετοιμασία. Θα αφιερώσει 20 εβδομάδες στην προετοιμασία του διαγωνισμού, κάτι που είναι ξεπερνά ότι έχει κάνει στο παρελθόν. Έχει συνηθίσει 12-16 εβδομάδες, οπότε αυτό θα είναι μια πρόκληση. Αλλά ανυπομονεί.

Κορυφαία συμπληρώματα για τον μέσο ασκούμενο;

Για τον Ryan, αυτά είναι τα κορυφαία συμπληρώματα ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας σου. Είτε είσαι στο γυμναστήριο πέντε λεπτά είτε πέντε χρόνια, σου προτείνει σκόνη πρωτεΐνης, κρεατίνη και μια καλή αθλητική πολυβιταμίνη.

Κανονικά ο Ryan θα έλεγε ότι το φαγητό αντικαθιστά πάντα τα συμπληρώματα, αλλά στην περίπτωση της πρωτεΐνης, μια σκόνη είναι πιθανό να έχει πιο γρήγορη δράση και μπορεί να εισχωρήσει στο σύστημά σου γρήγορα μετά την προπόνηση.

Η κρεατίνη είναι εξαιρετική αν οι στόχοι σου είναι να χτίσεις μυς και να αυξήσεις τη δύναμή σου. Είναι ένα από τα πιο μελετημένα συμπληρώματα και υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη της.

Και δεν μπορείς να κάνεις λάθος με μια καλή πολυβιταμίνη για να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.

Ποια είναι τα δικά σου δύο fitness icons;

Ο Ryan απάτησε σε αυτήν την ερώτηση δίνοντας τρία icons, αλλά ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει; Έχει μια μεγάλη λίστα για να διαλέξει. Πρώτα, Flex Wheeler για bodybuilding/σωματική διάπλαση. Ενώ ο Ryan δεν ήθελε ποτέ να γίνει bodybuilder, πάντα θαύμαζε τη σωματική του διάπλαση. Στη συνέχεια, ο Flex Lewis για αυτήν την εργασιακή ηθική του. Πάντα σεβόταν τον χρόνο που αφιερώνει στους θαυμαστές του. Και τέλος, και χωρίς έκπληξη, ο Chris Bumstead. Όχι μόνο τα πήγε εξαιρετικά καλά για τον εαυτό του και για το άθλημα, αλλά έχει μιλήσει ειλικρινά και για τα αρνητικά του αθλήματος.

Θα προπονήσεις ξανά τον εαυτό σου για το Olympia;

Εάν είσαι οπαδός του Ryan, θα ξέρεις ότι έλαβε μέρος στο Arnold Classic — και κέρδισε. Έφτιαξε το δικό του πρόγραμμα προπόνησης, διατροφής και γράμμωσης, το οποίο είναι μια τεράστια δουλειά μαζί με όλη την προπόνηση και το φαγητό. Αλλά του άρεσε το γεγονός ότι ήταν υπεύθυνος για το δικό του αποτέλεσμα και ήταν η καλύτερη προετοιμασία που έκανε ποτέ.

Πρέπει να μειώσεις ή να κόψεις εντελώς την κρεατίνη όταν προσπαθείς να γραμμώσεις;

Δεν χρειάζεται να κόψεις την κρεατίνη, αν και η μονοϋδρική κρεατίνη είναι με βάση το νερό και σου δίνει μια ελαφρά φουσκωμένη όψη. Αν θέλεις να φαίνεσαι στεγνός για μια συγκεκριμένη μέρα, ίσως την κόψεις λίγες μέρες ή μια εβδομάδα πριν, αυτό που κάνει ο Ryan.

Μια άλλη επιλογή εάν προτιμάς να μην κόψεις την κρεατίνη είναι να αλλάξεις την πηγή σου σε αιθυλεστέρα κρεατίνης, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει.

Με λίγα λόγια

Και αν, όπως κι εγώ, είσαι περίεργος, πήγαινε για να δεις το πλήρες βίντεο στο κανάλι του Ryan. Μείνε συντονισμένος για την έναρξη της προετοιμασίας του για τον διαγωνισμό Olympia — δεν θα θέλεις να το χάσεις.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein