Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Η κρεατίνη σε κάνει να παχαίνεις;

Η κρεατίνη σε κάνει να παχαίνεις;
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

Η κρεατίνη είναι ένα άκρως ερευνημένο και εξαιρετικά δημοφιλές συμπλήρωμα αθλητικής διατροφής που χρησιμοποιείται από τους φίλους του γυμναστηρίου όλων των επιπέδων και ικανοτήτων. Περιβάλλεται από πολλούς μύθους, ωστόσο είναι μια εντελώς φυσική ουσία που στην πραγματικότητα φτιάχνεται από το ίδιο το σώμα. Αυτό το άρθρο είναι εδώ για να ρίξει λίγο περισσότερο φως στην κρεατίνη.

Αλλά πρώτα, ενημερώσου για το τι κάνει η κρεατίνη με έναν από τους ειδικούς μας…

https://youtu.be/NclX6EW0pr0

Τι είναι η κρεατίνη;

Η κρεατίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο σώμα. Συνδυάζεται με μια άλλη ένωση που ονομάζεται φωσφαγόνο για να οδηγήσει σε PCr (φωσφοκρεατίνη) που βοηθά στη συστολή των μυών. Η κρεατίνη βοηθά σε εκρηκτικές κινήσεις που δεν απαιτούν οξυγόνο – ή αναερόβια άσκηση.

Όταν κάνεις ένα squat για παράδειγμα, μια κίνηση που είναι πολύ ισχυρή και δεν διαρκεί πολύ, το σώμα σου θα χρησιμοποιήσει κρεατίνη για να παράγει ATP για ενέργεια. Το ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) είναι η κύρια πηγή ενέργειας στο σώμα. Η γρήγορη διαθέσιμη ενέργεια κατά τη διάρκεια εκρηκτικών κινήσεων μπορεί να βελτιστοποιήσει την απόδοσή σου.

Η κρεατίνη σε παχαίνει;

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια περίεργη δήλωση, δεδομένου ότι η κρεατίνη είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό συμπλήρωμα που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυξάνει την απόδοση της άσκησης, ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού. Αυτό σημαίνει ότι η κρεατίνη τραβάει νερό προς τους μύες, επομένως κάνει τους μύες σου να φαίνονται πιο γεμάτοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένους χρήστες να αισθάνονται ότι φαίνονται φουσκωμένοι μετά τη λήψη κρεατίνης.

Επειδή η κρεατίνη τροφοδοτεί εκρηκτικές, δυνατές κινήσεις, το σώμα σου εργάζεται πολύ σκληρά ακόμη και για μικρά χρονικά διαστήματα. Αυτοί οι τύποι ασκήσεων οδηγούν σε αυξημένη καύση θερμίδων πολύ μετά την ολοκλήρωση της προπόνησής σου.1 Όχι μόνο μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σου βραχυπρόθεσμα, αλλά η ανάπτυξη περισσότερων μυών από αυτούς τους τύπους κινήσεων καίει στην πραγματικότητα λίπος μακροπρόθεσμα.

Έτσι, όταν οι άνθρωποι λένε, «η κρεατίνη θα σε κάνει να παχύνεις;», η απάντηση είναι, όχι, δεν θα το κάνει. Ενώ μπορεί να παρατηρήσεις αύξηση στη ζυγαριά ή να νομίζεις ότι φαίνεσαι πιο βαρύς, η αύξηση του βάρους του νερού αντανακλά την ενυδάτωση των μυών σου – κάτι που είναι καλό. Οι μύες που είναι καλά ενυδατωμένοι μπορούν να ανακάμψουν πιο γρήγορα και να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να κουραστούν.1

Με λίγα λόγια

Η κρεατίνη είναι μια φυσική ένωση στο σώμα και με τη λήψη κρεατίνης απλώς επιτρέπεις στο σώμα σου να αναπληρώσει την ποσότητα του ATP στο οποίο έχει πρόσβαση με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό.

Επίσης, όταν παίρνεις κρεατίνη και ακόμη και όταν δεν παίρνεις κρεατίνη, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι πίνεις αρκετό νερό, καθώς το να παραμένεις ενυδατωμένος είναι το κλειδί.

Όχι, λοιπόν, η κρεατίνη δεν σε παχαίνει, απλώς τραβάει περισσότερο νερό στους μύες κάνοντάς τους να φαίνονται μεγαλύτεροι και επομένως η αυξημένη πρόσληψη νερού μπορεί να κάνει έναν αθλητή να ζυγίζει περισσότερο. Η βελτιστοποίηση της κατάστασης ενυδάτωσης βοηθά τους μύες σου να ανακάμψουν, να αναδομηθούν και να αποδώσουν καλύτερα.

Συχνές ερωτήσεις

Η κρεατίνη σε παχαίνει;

Η κρεατίνη αυξάνει την κατακράτηση νερού στους μύες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένους χρήστες να αισθάνονται ότι φαίνονται φουσκωμένοι.

Η κρεατίνη σε κάνει να συγκρατείς λίπος;

Η κρεατίνη δεν μπορεί να σε παχύνει. Μπορεί ωστόσο να προκαλέσει κατακράτηση νερού στους μύες.

Τι είναι η κρεατίνη;

Η κρεατίνη είναι ένα μόριο που βρίσκεται στο σώμα και απελευθερώνει ενέργεια από τα κύτταρα για χρήση και βοηθά στην αναδόμηση της κυτταρικής μορφής ενέργειας (ATP).

Δες τα καλύτερα συμπληρώματα κρεατίνης εδώ.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Terjung, R. L., Clarkson, P., Eichner, E. R., Greenhaff, P. L., Hespel, P. J., Israel, R. G., … & Williams, M. H. (2000). American College of Sports Medicine roundtable. The physiological and health effects of oral creatine supplementation. Medicine and science in sports and exercise32(3), 706-717. 

Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.

myprotein