Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Κυκλοφορικό σύστημα – συμπληρώματα για την καλή κυκλοφορία του αίματος

Κυκλοφορικό σύστημα – συμπληρώματα για την καλή κυκλοφορία του αίματος
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Το κυκλοφορικό σας σύστημα είναι υπεύθυνο ώστε να αντλεί αίμα το οποίο μεταφέρει οξυγόνο από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα μέσα από τις αρτηρίες. Όταν το οξυγόνο έχει χρησιμοποιηθεί για να κάνει πολλές δουλειές γύρω από το σώμα σας, το αίμα ρέει μέσα από τις φλέβες σας στους πνεύμονες σας για να συλλέξει περισσότερο οξυγόνο και συνεπώς η κυκλοφορία σας συνεχίζεται.

Εάν η ροή του αίματος περιορίζεται με κάποιο τρόπο και η κυκλοφορία σας επηρεάζεται, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα για την υγεία, με το αίμα να μην μπορεί να φτάσει στην καρδιά σας, στους πνεύμονες ή στα άλλα σημεία του σώματός σας όπου χρειάζεται το οξυγόνο που μεταφέρεται. Οι μπλοκαρισμένες αρτηρίες και η πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών σας με λιπαρά είναι μόνο μερικές από τις συνθήκες που μπορεί να είναι επιζήμιες για την κυκλοφορία σας.

Εξαιτίας αυτού, οι επιλογές του τρόπου ζωής σας μπορούν να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα. Το κάπνισμα και η διατροφή με ανθυγιεινά λιπαρά και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών μπορούν να οδηγήσουν στην προαναφερθείσα συσσώρευση λιπαρών καταλοίπων καθώς και στην αποδυνάμωση των αρτηριών σας. Τα προβλήματα με το κυκλοφορικό σας σύστημα μπορεί επίσης να εμφανιστούν φυσικά σε ηλικιωμένους.

Τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η κακή κυκλοφορία;

Η βαθεία φλεβική θρόμβωση (DVT) περιλαμβάνει την πήξη του αίματος στις φλέβες του ποδιού σας. Η πήξη μπορεί να προκληθεί λόγω αφυδάτωσης όπως σε πτήση αεροπλάνου και τραυματισμούς στις φλέβες σας. Η DVT απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Αν σχηματιστούν θρόμβοι, μπορούν να ταξιδέψουν στον πνεύμονα σας, προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

Η στηθάγχη επηρεάζει την καρδιά σας. Σε αυτο το φαινόμενο ο καρδιακός μυς σας δεν έχει αρκετό οξυγόνο εξαιτίας της σύντομης παροχής που μεταφέρεται μέσω των αρτηριών σας. Το αποτέλεσμα είναι ένας πόνος στο στήθος σας. Αυτή είναι η στηθάγχη. Η χειρότερη παρεμπόδιση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Συμπληρώματα για την καλή κυκλοφορία του αίματος

Νιασίνη

Αυτή είναι μια βιταμίνη Β που αποδεδειγμένα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε να πάρετε όλη τη νιασίνη που χρειάζεστε από διαιτητικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των δημητριακών, των σπόρων και των ξηρών καρπών. Η νιασίνη παίζει επίσης ρόλο στη μείωση της κακής χοληστερόλης στο σώμα σας. Η νιασίνη συχνά συνιστάται να διαχειρίζεται και να προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση που μπορεί να αποτρέψει τις αρτηρίες σας από τη σκλήρυνση. Η κατάσταση αυτή καθιστά δύσκολη την κυκλοφορία του αίματός σας.

Βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε παρέχει στο σώμα σας μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία, αλλά από την άποψη του κυκλοφορικού συστήματος, μπορεί να διευρύνει θετικά τα αιμοφόρα αγγεία σας για να περάσει ευκολότερα το αίμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι βελτιώνεται η κυκλοφορία σας. Το σώμα σας χρησιμοποιεί επίσης βιταμίνη Ε για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι φυσικές πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν φρούτα, φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους φυλλώδη πράσινα.

Ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C)

Το ασκορβικό οξύ ή η βιταμίνη C είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Η προαναφερθείσα αρτηριοσκλήρωση μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη ασκορβικού οξέος στη διατροφή σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία σας, έχοντας αρνητική επίδραση στη ροή του αίματός σας. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας ευέλικτες. Οι διαιτητικές πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν φρούτα και πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα φυλλώδη χόρτα και τα λαχανάκια βρυξελλών.

Βιταμίνη K

Αυτή η ανεκτίμητη βιταμίνη είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Η λήψη περισσότερης βιταμίνης Κ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιμορραγίας που σχετίζεται με σύνδρομα ηπατικής νόσου και δυσαπορρόφησης. Καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν λάχανο, σπανάκι, σπαράγγια, λάχανο και πράσινο τσάι.

Ενώ η βιταμίνη Β θεωρείται ευρέως ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας σας, υπάρχεε και η L-αργινίνη, η κουρκουμίνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα απαραίτητα συμπληρώματα λιπαρών οξέων συνιστώνται ευρέως λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ομεγά 3 λιπαρά οξέα

Το Ωμέγα 3 βοηθά με αυτό μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης ενώ αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης στο σώμα σας. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος με την αραίωση του αίματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την επιβράδυνση της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες σας.

Κουρκούμινη

Η κουρκουμίνη είναι το δραστικό συστατικό στον κουρκουμά, το οποίο μπορεί να γνωρίζετε ως μπαχαρικό και συστατικό που βρίσκεται στα κάρυ. Βοηθά στην πρόληψη των αιμοπεταλίων που σχηματίζουν θρόμβους και μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας.

Αργινίνη

Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία.

Pine Bark

Τα συμπληρώματα pine bark περιέχουν pycnogenol, η οποία βοηθά στη διατήρηση των αιμοπεταλίων μεταξύ τους, με τη σειρά τους να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και θρομβόσεων.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein