Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Μείγμα Φυτικών Ινών για Vegan!

Μείγμα Φυτικών Ινών για Vegan!
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Γιατί οι φυτικές ίνες σημαντικές για τους Vegan και πώς μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή τους;

Οι φυτικές ίνες από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζεται το σώμα σας ώστε να λειτουργεί σωστά. Γράψαμε αυτό το άρθρο ώστε οι Vegan να είναι σίγουροι ότι γνωρίζουν για τις φυτικές ίνες και πώς θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα και είναι πολύ περίπλοκο για το σώμα σας να τις διασπάσει. Για το λόγο αυτό είναι τόσο σημαντικές για το σώμα σας.

Με λίγα λόγια, οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στο σώμα σας και πιο συγκεκριμένα:

Οι φυτικές ίνες λειτουργούν σαν "καθαριστικό" για σώμα σας. Μειώνει την χοληστερόλη σας καθαρίζοντας τις αρτηρίες σας. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και κανονίζει τα επίπεδα της ινσουλίνης ενώ παράλληλα βοηθάει στο να αντιμετωπίεσετε προβλήματα όπως το πρόβλημα του ευερέθιστου εντέρου, τις αιμορροΐδες και τον διαβήτη τύπου 2. Θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέχεια.

Εάν πάσχετε από δυσκοιλιότητα, μια αυξημένη δόση ινών χρησιμεύει ως ήπιο καθαρτικό. Ταυτόχρονα, για όσους έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή διάρροια, ενώ συνιστάται επίσης μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα;

Πρώτα από όλα υπάρχουν οι διαλυτές ίνες οι οποίες διαλύονται σε νερό και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες οι οποίες δεν διαλύονται σε νερό. Η ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη είναι μεταξύ 25-35 γραμμάρια συνδυασμένων αδιάλυτων και διαλυτών φυτικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στο να καθυστερούν την πέψη ώστε να απορροφόνται καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες περνούν μέσα από το στομάχι σας και τα έντερα και αποτελούν την βάση των κοπράνων σας.

Οποιοσδήποτε θέλει να χάσει βάρος, μπορεί να καταναλώσει αδιάλυτες φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους καθώς σας κάνουν να νιώθετε πιο γεμάτοι και έτσι δεν καταναλώνετε περαιτέρω τρόφιμα. Η ποσότητα διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών που πρέπει να καταναλώσετε εξαρτάται από το πόσο ευαισθητο είναι το σύστημά σας. Οι κινήσεις του παχέος εντέρου είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για το αν παίρνετε το ένα είδος περισσότερο από το άλλο! Οι  διατροφές υδατανθράκων με αρκετές φυτικές ίνες δεν μπορούν να χωνευτούν από το στομάχι και το λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την δημιουργία αερίων. Γιαυτό είναι καλό να αυξάνετε σταδιακά την λήψη φυτικών ινών και όχι απότομα! Έχετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνετε τόσο περισσότερο νερό χρειάζεστε.

Τα καλά νέα για τους vegans είναι ότι δεν σας εμποδίζει κανείς να λάβετε τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε για τη διατροφή σας. Για τους vegans, μπορεί μερικές φορές να υπάρχει ένα μικρό επίπεδο αμφιβολίας ως προς το αν το σώμα σας παίρνει τα διατροφικά συστατικά που χρειάζεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από αυτά που χρειαζόμαστε προέρχονται από πηγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Όταν πρόκειται για τις φυτικές ίνες, οι vegan δεν χρειάζεται να ανησυχούν, καθώς πολλά από αυτά που χρειάζονται προέρχονται από τη φύση και από αυτά που καλλιεργούνται στο έδαφος. Οι σπόροι λιναριού και οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή αδιάλυτων ινών. Τα φρούτα όπως τα μήλα, τα μπιζέλια και τα φασόλια είναι μια τέλεια πηγή διαλυτής ίνας, η οποία επιβραδύνει την πέψη και βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που θέλει από τα τρόφιμα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein