Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Η μελαγχολία του χειμώνα| Έλλειψη της βιταμίνης D και 5 HTP

Η μελαγχολία του χειμώνα| Έλλειψη της βιταμίνης D και 5 HTP
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Έλλειψη της βιταμίνης D και 5 HTP

Είναι αυτή η εποχή του έτους που η μελαγχολία του χειμώνα έχει την τιμητική της. Αλλά τι συμβάλλει στο να είσαι άκεφος όταν το καλοκαίρι έχει τελειώσει και τι μπορείς να κάνεις για να κρατήσεις το ηθικό σου ψηλά; Πώς η βιταμίνη D και το 5-HTP μπορούν να σε βοηθήσουν;

Η μελαγχολία του χειμώνα μπορεί να οφείλεται σε ένα συνδυασμό καταστάσεων που σου προκαλούν άγχος, αλλά αυτή η εποχή έχει επίδραση πάνω σου με τρόπους που ίσως δεν έχεις συνειδητοποιήσει. Εξαιτίας της μεγαλύτερης νύχτας και του άστατου καιρού, είσαι περισσότερο κλεισμένος σε εσωτερικούς χώρους και υπάρχει πάντα ένα κρύωμα στο "παιχνίδι" που αρπάζεις από το χώρο εργασίας.

Η καλύτερη απάντηση στη μελαγχολία του χειμώνα είναι η άσκηση. Η άσκηση και γενικά η φυσική δραστηριότητα παράγουν ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που δρουν ως φυσικά παυσίπονα, αλλά και βελτιώνουν την ικανότητά σου να κοιμηθείς, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει το άγχος.

Μια χαμηλής έως μέτριας έντασης προπόνηση θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι πιο ενεργός και σε καλύτερη διάθεση. Είναι αποδεδειγμένο ότι η τακτική αεροβική άσκηση μπορεί να μειώσει την ένταση και να ανεβάσει τη διάθεση, τα οποία, με τη σειρά τους, έχουν μια πολύ θετική επίδραση στην αυτοεκτίμηση και στην ικανότητα να αντιμετωπίσεις το άγχος.

 

1800x672-mp-wk36-cs-newblogs-banners-sub5_1200x672_acf_cropped

 

Αλλά τι άλλο βοηθά κατά της μελαγχολίας του χειμώνα;

Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει συσχετισθεί με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η βιταμίνη D έχει συσχετισθεί με τα επίπεδα της ντοπαμίνης, ενός χημικού που συνδέεται με τη διάθεση στον εγκέφαλο, καθώς και με τα οφέλη για την υγεία των οστών, των μυών και της καρδιάς.

vitamind_1200x672_acf_cropped

Μην πεις ποτέ ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν... Μια λαμπρή (και δωρεάν) πηγή βιταμίνης D είναι από την έκθεση στο ηλιακό φως. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και της άνοιξης, όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες και υπάρχει σχεδόν τακτική ηλιοφάνεια, είναι εγγυημένο ότι το σώμα σου δημιουργεί βιταμίνη D από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία πάνω στο δέρμα όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι μέρες είναι μικρότερες και επικρατεί κρύος καιρός, σημειώνεται μια σημαντική πτώση της βιταμίνης D.

Μαζί με τη βιταμίνη D, το 5-HTP είναι μια πηγή φυσικής σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται από το σώμα σου και βοηθά στην εξισορρόπηση της διάθεσης. Τα συμπληρώματα 5-HTP λαμβάνονται επίσης για να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, για να συμβάλλουν στη  θεραπεία ημικρανιών και των διαταραχών του ύπνου, για τη βελτίωση της διάθεσης και την προώθηση της απώλειας βάρους.

Αυτή η χημική ουσία του εγκεφάλου ρυθμίζει τη διάθεση, τα συναισθήματα της ευτυχίας και τα επίπεδα της χαλάρωσης. Επίσης, έμμεσα μετατρέπεται σε μελατονίνη, η οποία είναι κυρίως υπεύθυνη για τη ρύθμιση του «βιολογικού ρολογιού» που συνδέεται με έναν καλό βραδινό ύπνο.

Το 5-HTP είναι μια ένωση που παράγει ο οργανισμός από το αμινοξύ τρυπτοφάνη και είναι ένας πρόδρομος για το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η ποσότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο εξαρτάται έντονα από τα επίπεδα και την διατροφική πρόσληψη του  5-HTP.

Για την ψυχική υγεία, το 5-HTP αποτελεί μια φυσική θεραπεία για το άγχος και τις κρίσεις πανικού - που και τα δύο θεωρούνται από πολλούς αποτέλεσμα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής ή της μελαγχολίας του χειμώνα.

Το 5-HTP είναι κατάλληλο για όποιον ακολουθεί τη ρουτίνα μιας καλής διατροφής και άσκησης, ενώ όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να κρατήσετε τη μελαγχολία του χειμώνα μακριά.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein