Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Μηλικό οξύ : τι είναι και σε τι οφελεί;

Μηλικό οξύ : τι είναι και σε τι οφελεί;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Τι είναι το μηλικό οξύ;

To μηλικό οξύ είναι συνώνυμο με τα μήλα. Υπάρχεις λόγος που λένε "ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα" και ίσως είναι το μηλικό οξύ. Είναι ένα οργανικό συστατικό που υπάρχει σε αρκετά φρούτα, αλλά περισσότερο στα μήλα. Μειώνει τα συμπτώματα του πόνου και τα γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ συμβάλλει στην αύξηση της ενέργειας και τη βελτίωση της αντοχής στην άσκηση.

Πού μπορείς να βρεις μηλικό οξύ;

Τα φρούτα είναι η κύρια πηγή του μηλικού οξέος. Πρόκειται για ένα άλφα-υδροξυ οξύ, το οποίο είναι ένας τύπος χημικών ενώσεων που αποτελούνται από κιτρικά οξέα (όπως στους καρπούς), γλυκολικό οξύ (από ζαχαροκάλαμα), γαλακτικό οξύ (το οποίο θα βρείτε στο ξινόγαλα), τρυγικό οξύ (υπάρχει στα σταφύλια).

Είναι η ξινή ή πικρή γεύση που συνήθως συσχετίζεται με ορισμένα φρούτα και λαχανικά και χρησιμοποιείται ως πρόσθετο για τη βελτίωση της γεύσης σε άλλα τρόφιμα, καθώς και λόγω των οφελών για την υγεία.

Βρίσκεται επίσης σε πολλά συμπληρώματα υγείας και φυσικής κατάστασης που αποσκοπούν στη μείωση της κούρασης και στην αύξηση της αντοχής σας για άσκηση, μαζί με τα διάφορα άλλα οφέλη.

Είναι πιθανό ότι δεν έχετε παρατηρήσει το μηλικό οξύ ως συστατικό στο διάλυμα για το στόμα σας ή την οδοντόκρεμα σας. Μία από τις πολλές χρήσεις του είναι η ικανότητά του να διεγείρει την παραγωγή σάλιου και να μειώνει τον πληθυσμό δυνητικά καταστρεπτικών βακτηρίων στο στόμα σας.

Στην Myprotein, μπορείτε να βρείτε μηλικό οξύ και είναι μια καλή προσθήκη σε όσους ασχολούνται με την άσκηση σε σπορ αντοχής όπως μεγάλες απόστασεις, ή η ποδηλασία. Απλά ανακατεύετε με την προτιμώμενη ποσότητα νερού ή χυμού, ανακινείτε και καταναλώνετε.

grapes

Πλεονεκτήματα από το μηλικό οξύ

Τα πιο δημοφιλή αθλητικά συμπληρώματα είναι αυτά που φυσικά και με ασφάλεια βελτιώνουν την απόδοσή σας όσον αφορά την αντοχή, την δύναμη, την αποκατάσταση και το κίνητρό σας. Το μηλικό οξύ βρίσκεται συνήθως σε τέτοια συμπληρώματα λόγω της ικανότητάς του να αποτρέψει την κόπωση και να ενισχύει την αντοχή σας.

Γιατί οι γιατροί προτείνουν ένα μήλο την ημέρα;

Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο σύνδρομο κόπωσης συχνά επωφελούνται από μια υγιή δόση μηλικού οξέος.

Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά το σώμα να παράγει ATP. Συχνά οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη ενέργειας ή υποφέρουν από μία από τις προαναφερθείσες συνθήκες δεν παράγουν επαρκώς αρκετό ΑΤΡ. Το έλλειμμα έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση όλη την ημέρα και την έλλειψη κινήτρων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αθλητική σας ικανότητα. Γι 'αυτό το λόγο, η χρήση αθλητικών συμπληρωμάτων που περιέχουν μηλικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανοχή για άσκηση και σε καλύτερα αποτελέσματα όταν συμμετέχει κανείς σε άσκηση αντοχής.

Το μηλικό οξύ, όταν λαμβάνεται με συμπληρώματα μαγνησίου, έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα του πόνου. Τα αποτελέσματα της ανακούφισης του πόνου μπορεί να παρατηρηθούν 48 ώρες μετά τη λήψη του μηλικού οξέος.

Εκτός από όλα τα προαναφερθέντα θετικά οφέλη, χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα φροντίδας δέρματος προσαρμοσμένα για τη βελτίωση και διατήρηση υγιούς δέρματος. Είναι επίσης μια καλή λύση για τις ρυτίδες, τα σημάδια γήρανσης στο δέρμα σας, την ακμή, τις κηλίδες και το κουρασμένο δέρμα.

Το μηλικό οξύ δεν είναι το μόνο αλφα-υδρόξυ οξύ που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του δέρματος.

Τα οξέα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για να καταπολεμήσουν το ξηρό δέρμα, την ενυδάτωση του δέρματος και την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Εξαιτίας των παραπάνω, είναι δημοφιλές για κληρονομικές ασθένειες, όπως η ιχθύωση και το μελίσμα, που προκαλούν σκουρόχρωση του δέρματός σας, μαζί με ακμή, ουλές και ξήρωση.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους βοηθάει τις συνθήκες ξηρού δέρματος είναι η αφαίρεση των ανώτατων στρωμάτων των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει το πάχος των βαθύτερων στρωμάτων του δέρματός σας.

Δεν είναι μόνο το εξωτερικό δέρμα σας που μπορεί να επωφεληθεί από το μηλικό οξύ, λοιπόν. Μπορείτε να θεραπεύσετε τον πόνο και την ευαισθησία στο στόμα σας.

Αν είστε εξοικειωμένοι με τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος και τα σχετικά συμπληρώματα, το μηλικό οξύ είναι ένα από τα συστατικά που θα διαπιστώσετε ότι προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου, ενός τύπου πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη δύναμη και την ευελιξία του δέρματός σας.

myprotein blue shaker

Ανεπιθύμητες ενέργεια από το μηλικό οξύ

Το μηλικό οξύ θεωρείται γενικά ασφαλές, δεδομένου ότι βρίσκεται σε πολλά φρούτα που λαμβάνετε τακτικά. Τα γαστρεντερικά προβλήματα, το φούσκωμα και οι κράμπες είναι οι πιο κοινά γνωστές παρενέργειες του μηλικού οξέος.

Εάν αντιμετωπίσετε αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, θα πρέπει πρώτα απ 'όλα να αναζητήσετε επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Η ενυδάτωση είναι μια επαναλαμβανόμενη αιτία αυτών των συμπτωμάτων και συνεπώς συνιστάται να αυξήσετε ανάλογα την ποσότητα νερού που καταναλώνετε μαζί με οποιαδήποτε αύξηση του μηλικού οξέος.

Το καθαρό μηλικό οξύ μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τα μάτια σας εάν έρθουν σε άμεση επαφή. Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα διαθέσιμη, αλλά άλλες βραχυπρόθεσμες παρενέργειες είναι η ναυτία, η διάρροια, πονοκέφαλοι, οι οποίες συνήθως συνδέονται με την αφυδάτωση.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein