Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Μονοϋδρική κρεατίνη ή Αιθυλεστερική κρεατίνη | Ποιά είναι η καλύτερη;

Μονοϋδρική κρεατίνη ή Αιθυλεστερική κρεατίνη | Ποιά είναι η καλύτερη;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Μονοϋδρική κρεατίνη, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι έχει ευεργετικά οφέλη στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης στην υγεία. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιά είναι τα οφέλη της και ποιές οι διαφορές της σε σχέση με την αιθυλεστερική κρεατίνη.

Όταν μιλάμε για σωματοδόμηση και δύναμη, η κρεατίνη και η πρωτεΐνη whey είναι τα πιο απαραίτητα συμπληρώματα. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι είναι δοκιμασμένα, τεσταρισμένα και δραστικά στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας.

Πώς βοηθάει η Μονοϋδρική κρεατίνη;

Η μονοϋδρική κρεατίνη σε συμπλήρωμα ενισχύει τα φυσικά αποθέματα κρεατίνης στο σώμα σας. Ο μυϊκός σας ιστός αποθηκεύει την κρεατίνη ως φωσφοκρεατίνη. Η φωσφοκρεατίνη συντίθεται κατά τη διάρκεια ασκήσεων υψηλής έντασης, όπως τα βάρη, για να παρέχει στο μυϊκό σας σύστημα περισσότερη ενέργεια.

  • Η κρεατίνη τραβά το νερό στα μυϊκά σας κύτταρα, αυξάνοντας την πρωτεϊνική σύνθεση. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται από το σώμα σας ως μια γρήγορη μορφή ενέργειας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων υψηλής έντασης, βραχυπρόθεσμης έκρηξης, όπως βάρη ή σπριντ.
  • Η κρεατίνη βοηθά το σώμα σας να παράγει περισσότερο ATP, η οποία ουσιαστικά βοηθά τους μύες σας να δουλέψουν πιο σκληρά και να λειτουργούν καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.
  • Αυτό το θαυμάσιο συμπλήρωμα, ωστόσο, κυκλοφορεί σε περισσότερες από μία δημοφιλείς μορφές. Αλλά ποια είναι η διαφορά και ποια είναι η καλύτερη;
    κρεατίνη

Η διαφορά μεταξύ αιθυλεστερικής και μονοϋδρικής κρεατίνης ;

Υπάρχουν περισσότερες από μια μορφές κρεατίνης. Οι πιο δημοφιλείς είναι η αιθυλεστερική και η μονοϋδρική κρεατίνη.

Και οι δύο μορφές χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκόπο. Η κρεατίνη HCL ή η υδροχλωρική κρεατίνη δεσμεύεται μοριακά με υδροχλωρικό οξύ για να ενισχύσει τη διαλυτότητα της και τους συνολικούς ρυθμούς απορρόφησης. Αυτό σημαίνει ότι θα διασπαστεί πιο γρήγορα στο σώμα σας και θα απορροφάται πιο εύκολα από τα μυϊκά σας κύτταρα. Καθώς απορροφάται πιο γρήγορα, η κατακράτηση νερού δεν αποτελεί ανησυχία και επειδή απορροφάται ταχύτερα στην κυκλοφορία του αίματός σας, οι ανεπιθύμητες ενέργειες μειώνονται.

Η υδροχλωρική δεν απαιτεί φάση φόρτωσης όπως η μονοϋδρική.

Αλλά η μονοϋδρική είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο και δημοφιλές συμπλήρωμα κρεατίνης και έχει το μεγαλύτερο επιστημονικό υπόβαθρο. Είναι οικονομική και έχει 99.8 % καθαρότητα.

Τι προτείνει, λοιπόν, η έρευνα;

Οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει ότι η κρεατίνη HCL είναι πιο διαλυτή από την μονοϋδρική κρεατίνη - αλλά είναι αυτή η πραγματικότητα;

κρεατίνη

Αποτελεσματικότητα Μονοϋδρικής κρεατίνης

Το πρόβλημα της υδροχλωρικής είναι ότι έχει ελάχιστη έρευνα. Μια μη δημοσιευμένη έρευνα από ερευνητές του Vanderbilt University έδειξε ότι μια σημαντική διαφορά είναι ότι η υδροχλωρική διαλύεται πιο εύκολα, άρα είναι πιο εύκολη στην κατανάλωση. Αυτό δηλαδή δεν σημαίνει ότι είναι και πιο αποτελεσματική.

Επομένως, αν ψάχνετε για ένα εγγυημένο συμπλήρωμα, επιλέξτε την μονοϋδρική, αφού οι περισσότερες έρευνες δείχνουν την αποτελεσματικότητα της σε επίπεδο δύναμης, αποκατάστασης και μυϊκής ανάπτυξης.

Κόστος Μονοϋδρικής κρεατίνης

Η μονοϋδρική είναι πιο οικονομική. Ενώ η HCL απαιτεί μικρότερες ημερήσιες δόσεις, η μονοϋδρική αντισταθμίζει με μια χαμηλότερη τιμή ανά μερίδα και μεγαλύτερες ποσότητες σε κάθε συσκευασία.

Ευκολία

Η έρευνα δείχνει ότι χρειάζεστε μόνο το 1/4 από ένα κ.γ. υδροχλωρικής για να είναι αποτελεσματική, ενώ η μονοϋδρική απαιτεί μια περίοδο φόρτωσης 15-20 γρ. και μετά 5 γρ. σε καθημερινή φάση ώστε να κρατάει το μυϊκό σας σύστημα κορεσμένο.

Δεν υπάρχει επίσημη έρευνα για αυτό, επομένως δεν σημαίνει ότι η μια μορφή είναι πιο βολική από την άλλη.

κρεατίνη

Καθάροτητα / Ασφάλεια

Αυτός λίγο πολύ ένας διαγωνισμός, καθώς περισσότερες από μία μελέτες αποκάλυψαν ότι η μονοϋδρική κρεατίνη είναι ασφαλής και κατάλληλη για άτομα χωρίς προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα. Η ασφάλεια της έχει αποδειχθεί επίσης μακροπρόθεσμα, γεγονός που είναι καλό να γνωρίζετε εάν είστε επαναλαμβανόμενος χρήστης συμπληρωμάτων κρεατίνης.

Αν θέλετε την επιβεβαίωση ενός αποδεδειγμένου, τεσταρισμένου προϊόντος, η μονοϋδρική είναι η απάντηση. Η μονοϋδρική είναι η καθαρότερη μορφή κρεατίνης διαθέσιμη...

Με λίγα λόγια

Η υδροχλωρική προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως γρήγοροι ρυθμοί απορρόφησης, μειωμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και μικρότερες δόσεις.

Η μονοϋδρική, ωστόσο, έχει μεγαλύτερο επιστημονικό υπόβαθρο με αρκετή έρευνα να υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα της ενώ παράλληλα είναι πιο οικονομική και αγνή. Αν δεν είστε σίγουρος ότι μπορείτε να λάβετε κρεατίνη, ρωτήστε τον γιατρό σας πρωτού δοκιμάσετε αυτό το συμπλήρωμα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein