Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος Ή Απομονωμένη Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Ποιά είναι η καλύτερη;

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος Ή Απομονωμένη Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Ποιά είναι η καλύτερη;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Ποια η διαφορά μεταξύ Impact Whey και Impact Whey Isolate;

Όταν μιλάμε για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης, τότε έρχονται στο μυαλό μας δύο είδη: οι πρωτεΐνες που είναι διαθέσιμες ως πρωτεΐνη ορού γάλακτος (impact whey protein) ή απομονωμένου ορού γάλακτος (whey isolate). Και τα δύο προϊόντα περιέχουν πρωτεΐνη και έχουν σαν βασικό τους συστατικό το συμπύκνωμα ορού γάλακτος, ωστόσο η απομονωμένη (whey isolate), υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία για να δώσει ένα προϊόν με υψηλότερη συγκέντρωση/περιεκτικότητα πρωτεΐνης.

Τι είναι η Πρωτεΐνη Whey (Όρου Γάλακτος) ;

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey) περιέχει πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της σε αμινοξέα και της ικανότητάς της να απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό είναι το κατάλληλο συμπλήρωμα για την αναδόμηση των μυών. Έχει αποδειχθεί ότι προάγει την πρωτεϊνοσύνθεση, υποστηρίζει την καύση λίπους, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και καταστέλλει την όρεξη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή γλουταθειόνης (αντιοξειδωτικού).

Τι είναι το συμπύκνωμα ορού γάλακτος - Impact Whey;

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δημιουργείται όταν το γάλα φιλτράρεται και τελικό προϊόν που απομένει ξηραίνεται και σχηματίζει το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Η ποσότητα λίπους και υδατανθράκων με τη μορφή λακτόζης που περιέχει ο κάθε ορός γάλακτος προσδιορίζει και την μορφή του και την % περιεκτικότητα .

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνης μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 30-80% και περιλαμβάνει πολυάριθμα υποκλάσματα πρωτεϊνών. Σύμφωνα με έρευνες, αυτά τα πεπτίδια πρέπει να παραμείνουν στη φυσική τους, μη μετουσιωμένη μορφή για να διατηρήσουν τις ιδιότητες τους.

Οφέλη από συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος

  • Τείνει να είναι φθηνότερο από τον απομονωμένο ορό γάλακτος.
  • Είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.
  • Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά.

Τι είναι ο απομονωμένος ορός γάλακτος - Whey Isolate;

Ενώ ο συμπυκνωμένος ορός πρωτεΐνης έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη περίπου 80%, ο απομονωμένος έχει περίπου 90%. Αυτό οφείλεται στη μικροδιήθηση διασταυρούμενης ροής, η οποία προκαλεί τον διαχωρισμό της πρωτεΐνης από το λίπος και τη λακτόζη. Η Whey Isolate είναι μια δημοφιλής επιλογή για άτομα με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς είναι χαμηλότερο σε λίπος σε σύγκριση με τον συμπυκνωμένο.

Ο απομονωμένος ορός γάλακτος είναι επίσης πολύ χαμηλότερος σε λακτόζη, καθιστώντας τον ιδανικό για άτομα με δυσανεξία. Καθώς ο απομονωμένος ορός γάλακτος υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία και καθαρισμό για να γίνει απομονωμένος ορός γάλακτος, η δομή υποβαθμίζεται και χάνει μέρος της βιολογικής του δραστηριότητας. Ωστόσο, η δομή και η αλληλουχία των αμινοξέων δεν επηρεάζονται, κάτι που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των μυών. Όλες οι μεγάλες πρωτεΐνες διασπώνται σε αμινοξέα κατά τη διάρκεια της πέψης ούτως ή άλλως, οπότε αν αυτό συμβαίνει στο έντερο σου ή κατά τη διάρκεια μιας επεξεργασίας δεν έχει καμία διαφορά.

Η επιλογή του ορού γάλακτος που θα επιλέξεις θα πρέπει να εξαρτάται από τους στόχους, τον προϋπολογισμό και τις αλλεργίες σου. Καθώς ο συμπυκνωμένος ορός γάλακτος έχει σημαντικά υψηλότερη ποσότητα λακτόζης, είναι καλύτερο να επιλέξεις τον απομονωμένο ορό γάλακτος εάν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, καθώς ο απομονωμένος ορός γάλακτος απαιτεί περισσότερη επεξεργασία από τον συμπυκνωμένο ορό, είναι επίσης πιο ακριβός.

Οφέλη του απομονωμένου ορού γάλακτος:

  • Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από τον συμπυκνωμένο ορό γάλακτος.
  • Έχει χαμηλότερο λίπος από τον συμπυκνωμένο ορό γάλακτος.
  • Έχει επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τον συμπυκνωμένο ορό γάλακτος.
  • Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από τον συμπυκνωμένο ορό γάλακτος.
  • Είναι επίσης μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein