Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρεις γλουταμίνη;

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρεις γλουταμίνη;
Myprotein
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Η γλουταμίνη γίνεται ένα όλο και πιο δημοφιλές συμπλήρωμα επιλογής για τους γυμναστηριακούς. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι είναι η γλουταμίνη και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να τη πάρεις, ώστε να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της.

Τι είναι η γλουταμίνη;

Η γλουταμίνη ή L-γλουταμίνη είναι ένα από τα πολλά αμινοξέα που είναι δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης. Η γλουταμίνη βρίσκεται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες στην κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην παραγωγή αζώτου. Δεδομένου ότι η γλουταμίνη θεωρείται απαραίτητο αμινοξύ, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεται μέσω της διατροφής μας, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει γλουταμίνη από μόνο του.

Γιατί χρειάζεσαι την γλουταμίνη;

Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να χρησιμοποιηθεί και να δαπανηθεί για να συνεχίσει να ασκείται με την ένταση που θέλουμε. Όταν ξοδεύουμε ενέργεια στην προπόνησή μας, καταλήγουμε επίσης να χρησιμοποιούμε γλουταμίνη στο σώμα μας απλώς για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών μετά από μια προπόνηση. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν γλουταμίνη μόνο μέσω της διατροφής, είναι σύνηθες ότι πολλοί ασκούμενοι δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα γλουταμίνης που χρειάζεται το σώμα τους για να μεγιστοποιήσει την απόδοση.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη γλουταμίνης μετά την προπόνηση είτε με το ρόφημα πρωτεΐνης μετά την προπόνηση είτε απλώς από μόνη της, βοηθά στο να αποτρέψει το σώμα από το να χρησιμοποιεί τους μυς ως ενέργεια και συνεχίζει να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες, ακόμη και όταν είσαι σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων. Λαμβάνοντας γλουταμίνη εντός ή μετά την προπόνηση, θα εμποδίσεις το σώμα να διασπάσει τον μυϊκό ιστό για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια και θα σου επιτρέψει να διατηρήσεις περισσότερη άλιπη μυϊκή μάζα.

Πότε πρέπει να παίρνεις γλουταμίνη;

Λαμβάνοντας γλουταμίνη μετά την προπόνηση, βοηθάς επίσης στην αύξηση της παραγωγής της φυσικής HGH ή της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης στο σώμα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα επειδή τα υψηλότερα επίπεδα HGH έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση του μυϊκού ιστού, μείωση του σωματικού λίπους και αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας στο σώμα μας.

Όταν συμβεί αυτό, τα επίπεδα ινσουλίνης θα κατασταλούν, πράγμα που σημαίνει ότι θα καταναλωθεί λιγότερη ζάχαρη. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για όποιον είναι διαβητικός, καθώς η διατήρηση υψηλών επιπέδων σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος είναι σημαντική για τις καθημερινές λειτουργίες. Εάν είσαι διαβητικός και έχεις χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να προκύψουν πολλά προβλήματα. Η γλουταμίνη είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για κάθε άτομο που υποφέρει από ευαισθησία στην ινσουλίνη ή έχει επιπλοκές στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε τακτική βάση.

Πόση γλουταμίνη πρέπει να πάρω;

Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον σκέφτεται να λάβει συμπληρώματα γλουταμίνης να τη λαμβάνει είτε εντός/κατά τη διάρκεια είτε μετά την προπόνηση σε τακτική βάση. Όταν πρόκειται για το πόση ποσότητα πρέπει να πάρει κάποιος, θα εκπλαγείς αν μάθεις ότι δεν θα χρειαστείς πολύ.

Οπουδήποτε μεταξύ 2-6 γραμμαρίων γλουταμίνης μετά την προπόνηση θεωρείται η ιδανική ποσότητα για να βοηθήσει στην αναπλήρωση της ποσότητας που έχει δαπανηθεί κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Είναι επίσης απολύτως αποδεκτό να καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες γλουταμίνης μετά την προπόνηση, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι εάν καταναλώνεις υψηλή ποσότητα γλουταμίνης, με αποτέλεσμα υπερβολική ποσότητα, το σώμα είτε θα την καταναλώσει είτε απλά θα την αποβάλλει. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας γλουταμίνης μετά από μια προπόνηση.

Εάν θέλεις να καταναλώνεις γλουταμίνη πριν και μετά την προπόνηση, αυτή θα ήταν μια ιδανική σύσταση που θα έκανα σε όποιον θέλει να προσθέσει αυτό το συμπλήρωμα στη διατροφή του/της. Ωστόσο, αυτό δεν χρειάζεται και η απλή κατανάλωση γλουταμίνης σε περίπου 2-6 γραμμάρια μετά την προπόνηση θα είναι περισσότερο από αρκετή για όποιον θέλει να διατηρήσει άπαχη μυϊκή μάζα, να αποτρέψει τη μυϊκή σπατάλη μετά την προπόνηση και να βοηθήσει στη διατήρηση των σωστών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μέσα στο σώμα.

Έτσι, μετά την προπόνηση θα πρέπει να κοιτάξεις να καταναλώσεις 2-6 γρ μέσα σε 20 λεπτά. Εάν αγοράζεις γλουταμίνη σε μορφή σκόνης, τότε είναι πολύ εύκολο να αναμειχθεί με το ρόφημα πρωτεΐνης ορού γάλακτος μετά την προπόνηση.

Με λίγα λόγια

Αφού διαβάσεις αυτό το άρθρο, ελπίζουμε να έχεις μια καλύτερη ιδέα για το τι είναι η γλουταμίνη και πώς μπορεί να ωφελήσει τη ρουτίνα προπόνησής σου. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να την πάρεις. Μετά την προπόνηση είναι η πιο ευεργετική στιγμή για τη λήψη γλουταμίνης για την ενίσχυση της αποκατάστασης και την ανάπτυξη της άλιπης μυϊκής μάζας. Εάν δεν παίρνεις ήδη συμπληρώματα με γλουταμίνη, τότε θα συνιστούσα να τα δοκιμάσεις και να δεις εάν έχει κάποια οφέλη για το σώμα σου και τους στόχους προπόνησης σου.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein