Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Πράσινο τσάι: 7 οφέλη για την υγεία

Πράσινο τσάι: 7 οφέλη για την υγεία
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

Ενώ το τσάι είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν άπειρες ποικιλίες. Μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι το πράσινο τσάι. Είτε χάρη στη γεύση του, είτε χάρη στο ευρύ φάσμα των οφελών για την υγεία, μπορείς να βρεις πράσινο τσάι σε διάφορες μορφές και συνήθως στο τοπικό σου σούπερ μάρκετ.

Παρόλο που ίσως γνωρίζεις ότι είναι μια υγιεινή επιλογή, γνωρίζεις πραγματικά όλα τα πιθανά οφέλη για την υγεία σου; Αυτό το άρθρο παρουσιάζει μερικά από τα πιο αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Τι είναι το πράσινο τσάι;

Τα περισσότερα τσάγια που καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο προέρχονται από το ίδιο φυτό, την Camellia Sinensis. Οι παραλλαγές του λευκού τσαγιού, του πράσινου τσαγιού, του μαύρου τσαγιού και του τσαγιού oolong βασίζονται όλες στον βαθμό ζύμωσης και επεξεργασίας.1

Το πράσινο τσάι είναι η μη ζυμωμένη ή η δεύτερη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή και μεγάλο μέρος του πράσινου τσαγιού στον κόσμο προέρχεται από την Κίνα. Μόνο το λευκό τσάι υφίσταται λιγότερη επεξεργασία, αλλά δεν μεγαλώνει αρκετά για να αναπτύξει μερικές από τις ισχυρές ενώσεις του πράσινου τσαγιού.

Πράσινο τσάι: οφέλη για την υγεία 

Το πράσινο τσάι περιέχει φυσικά κατεχίνες - έναν συγκεκριμένο τύπο φλαβονοειδούς (από πολυφαινόλες) ή θρεπτικό συστατικό με βάση τα φυτά, που περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι κατεχίνες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του στερεού μέρους του φύλλου πράσινου τσαγιού και αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από πολλά από τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το πράσινο τσάι. 2

Το πράσινο τσάι περιέχει τέσσερις κύριες κατεχίνες, με την πιο σημαντική να είναι η EGCG. 2

Το πράσινο τσάι παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση

Η EGCG στο πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της βλάβης των κυττάρων και της ανάπτυξης δυνητικά επιβλαβών κυττάρων που μπορεί να προκύψουν από την οξείδωση ή άλλους τύπους κυτταρικής βλάβης. 2

Ενώ αυτή η περιοχή είναι ακόμη υπό διερεύνηση, μπορείς να σκεφτείς τα αντιοξειδωτικά ως ένα προληπτικό φάρμακο για να προστατέψεις το σώμα σου από βλάβες που σχετίζονται με ασθένειες ή γήρανση.

Το πράσινο τσάι μπορεί να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις

Μακροχρόνιες μελέτες μεγάλων ομάδων στην Ιαπωνία έδειξαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα που έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι κάθε μέρα έναντι εκείνων που δεν το έκαναν. 3

Ενώ οι ποσότητες τσαγιού που καταναλώθηκαν σε διάφορες μελέτες που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις ποικίλλουν, η συνολική τάση είναι η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σε άτομα που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι. 3

Το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και με τη σειρά του, να αποτρέψει πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά. 2

Το γενικό όφελος για την υγεία και την πρόληψη της καρδιάς είναι ένας πρωταρχικός λόγος για την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους

Σε μια άλλη μελέτη που επικεντρώθηκε στην υγεία της καρδιάς, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού βοήθησε τους συμμετέχοντες να μειώσουν το σωματικό τους λίπος κατά περίπου 10%. 3

Μια μείωση κατά 10% του σωματικού λίπους, ειδικά σε όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων.

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η απώλεια σωματικού λίπους είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους, ειδικά όταν θέλεις να διατηρήσεις την άπαχη σωματική μάζα. Το πράσινο τσάι έχει μια φυσικά ευχάριστη γεύση και είναι χαμηλό σε θερμίδες - αν μπορείς να το πιεις χωρίς να προσθέσεις γλυκαντικά, είναι μια ενίσχυση φυσικής ενέργειας χαμηλών θερμίδων που μπορεί να υποστηρίξει και την πρόσληψη χαμηλότερων θερμίδων.

Το πράσινο τσάι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής

Ενώ η καρδιαγγειακή νόσος συνδέεται συχνά με φλεγμονή, υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις όπως πόνος στις αρθρώσεις και δερματικές παθήσεις που επηρεάζονται από φλεγμονή. 2

Το ισχυρό αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα που συνδέεται με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες δίνει στο πράσινο τσάι πολλές υποσχέσεις για όσους ταλαιπωρούνται με φλεγμονές.

Το πράσινο τσάι εμφανίζει αντιμικροβιακές ιδιότητες

Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων και ενδεχομένως στην πρόληψη της λοίμωξης. 2

Έχει συνδεθεί με το να εμποδίζει τα βακτήρια σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς και ιούς και μύκητες. 2 Η πρόληψη της λοίμωξης είναι ένας βασικός τρόπος για να παραμείνεις υγιής. Αυτός μπορεί επίσης να είναι ο λόγος που το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κακής αναπνοής. 2

Τύποι πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι διατίθεται σε πολλές μορφές! Ακολουθούν μερικές ιδέες τρόπων για να λαμβάνεις τακτικά το πράσινο τσάι στη διατροφή σου:

Έτοιμα προς κατανάλωση μπουκάλια

Μπορείς να αγοράσεις πράσινο τσάι σχεδόν οπουδήποτε. Προσπάθησε να αποφύγεις εκείνα με πρόσθετα σάκχαρα (ακόμη και φυσική ζάχαρη, όπως το μέλι) που μπορεί να εξουδετερώσουν ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία.

Χύμα φύλλα τσαγιού

Εάν σου αρέσει η διαδικασία παρασκευής τσαγιού στο σπίτι και έχεις τα σωστά εφόδια, η αγορά πράσινου τσαγιού σε χύμα είναι μια επιλογή για να πάρεις όλα τα οφέλη για την υγεία σου.

Τσάι σε σακούλα

Είναι φθηνό και εύκολο στη χρήση εν κινήσει και μπορείς να φτιάξεις το δικό σου πράσινο τσάι από μια τσάντα με ζεστό νερό - ή να το βάλεις για μια νύχτα σε κρύο νερό για ένα παγωμένο πράσινο τσάι.

Στιγμιαία σκόνη

Διαφορετικό από το matcha, η σκόνη στιγμιαίου τσαγιού είναι μια βάση για τσάι σε σακούλα προσθέτοντας μια πρέζα.

Matcha

Μια δημοφιλής μορφή πράσινου τσαγιού, το matcha μπορεί να βρεθεί σε πολλές καφετέριες και μπορείς να αγοράσεις σκόνη matcha για να φτιάξεις το δική σου στο σπίτι.

Συμπληρώματα

Δεν σου αρέσει να πίνεις τσάι ή δεν είσαι οπαδός της γεύσης; Μπορείς να δοκιμάσεις συμπληρώματα πράσινου τσαγιού και να πάρεις όλα τα οφέλη του πράσινου τσαγιού χωρίς να πίνεις πολλά φλιτζάνια κάθε μέρα. Οι κάψουλες Green Tea Extract Plus είναι βολικές και συσκευάζονται με ισχυρό πράσινο τσάι.

Με λίγα λόγια

Ενώ οι άνθρωποι έχουν σκεφτεί για εκατοντάδες χρόνια ότι το πράσινο τσάι μας ωφελεί πολύ, υπάρχουν τώρα τα επιστημονικά στοιχεία που το υποστηρίζουν. 2

Με το πράσινο τσάι, μπορείς να πάρεις την ίδια ώθηση της καφεΐνης που αναζητάς από τον καφέ ή άλλα ποτά με καφεΐνη, αλλά παίρνεις ακόμα περισσότερη ηρεμία γνωρίζοντας ότι καταναλώνεις ένα αντιοξειδωτικό ποτό που ενισχύει την ενέργειά σου καθώς και την υγεία σου.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Liao, S., Kao, Y. H., & Hiipakka, R. A. (2001). Green tea: biochemical and biological basis for health benefits. 
  2. Reygaert, W. C. (2017). An update on the health benefits of green tea. Beverages3(1), 6. 
  3. Kuriyama, S., Shimazu, T., Ohmori, K., Kikuchi, N., Nakaya, N., Nishino, Y., … & Tsuji, I. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. Jama296(10), 1255-1265. 
Claire Muszalski
εγγεγραμμένη διαιτολόγος
Προβολή του προφίλ του Claire Muszalski

H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics  και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.

 Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.

Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.

myprotein